Hlavní navigace

Názory k článku Co dělat, když ztratíte občanský průkaz nebo pas? V zahraničí to zábava není

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 4. 2017 0:57

    xf (neregistrovaný)

    Copak pas. Ale znám jednoho, kterému 2x ukradli ve španělsku kalhoty.

    Zajímavé také bylo, jak to vyprávěl on, jak to vyprávěl jeho kamarát, a jak to vyprávěla jedna mladá paní.

  • 19. 4. 2017 6:46

    Patrik Chrz

    Já, nejen z tohoto důvodu, mám pasy dva. Jeden je vždy v ČR u důvěryhodné osoby, která by mi ho případně poslala nějakou expresní službou - je to levnější a rychlejší, než si pas zařizovat někde v zahraničí.

  • 19. 4. 2017 8:51

    Honza z Boudova (neregistrovaný)

    Myslím, že migranti si tyto starosti nepřipouští, ti naopak pasy zahazují, problémy se týkají skutečně jenom slušných občanů a to zřejmě na celém civilizovaném světě

  • 25. 9. 2017 8:17

    Moty (neregistrovaný)

    Bohužel, článek obsahuje několik nepřesností. Viz informace z www.mvcr.cz:
    Ztráta občanského průkazu / Co dělat při ztrátě nebo odcizení občanského průkazu?

    neprodleně ohlásit ztrátu nebo odcizení občanského průkazu
    1.kterémukoliv obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností (tj. tam, kde se vydávají občanské průkazy), v hl.m. Praze kterémukoliv úřadu městské části Prahy 1 až 22 nebo
    2.kterémukoliv matričnímu úřadu,
    3.odcizení občanského průkazu (nikoli ztrátu) lze ohlásit také Policii České republiky.

    Tyto úřady hned zavedou údaje o ztrátě nebo odcizení občanského průkazu do informačního systému evidence občanských průkazů. Následně jsou čísla těchto občanských průkazů zveřejněna na webových stránkách Ministerstva vnitra v databázi neplatných dokladů, v Schengenském informačním systému a v databázi Interpolu tak, aby se předešlo zneužití občanského průkazu.

    Ztrátu nebo odcizení dokladu neoznamujte Ministerstvu vnitra. Ministerstvo vnitra není příslušné k zavádění těchto údajů do informačního systému, pouze zveřejňuje údaje o ztrátě nebo odcizení dokladu v databázi neplatných dokladů na internetových stránkách. Tyto údaje však již musí být v informačním systému zavedeny.

    Ohlášením ztráty nebo odcizení skončí platnost občanského průkazu.

    Nalezený občanský průkaz musíte odevzdat. Používání občanského průkazu, jehož ztrátu nebo odcizení občan ohlásil, je přestupkem.

    Při ohlášení ztráty nebo odcizení občanského průkazu obdržíte Potvrzení o občanském průkazu. Toto potvrzení není náhradní doklad za občanský průkaz (není to veřejná listina, neobsahuje fotografii).

    Pokud potřebujete vyřídit neodkladné záležitosti do doby vydání nového občanského průkazu (např. vyzvednout doporučený dopis, popřípadě vycestovat do státu Evropské unie), můžete si požádat o vydání občanského průkazu bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti 1 měsíc, za správní poplatek 100 Kč. V tomto případě si připravte také 2 průkazové fotografie.
    Občanský průkaz bez strojově čitelných údajů se vydává ve lhůtě 15 dnů. Pokud požádáte o jeho vydání u obecního úřadu obce s rozšířenou působností podle místa vašeho trvalého pobytu, je tento úřad schopen vydat ho „na počkání“.

    Máte povinnost požádat o nový občanský průkaz do 15 pracovních dnů po ohlášení ztráty nebo odcizení občanského průkazu (vybírá se správní poplatek 100 Kč).
    Lhůta pro vydání občanského průkazu se strojově čitelnými údaji je 30 dnů.
    Požádat o vydání nového občanského průkazu můžete u kteréhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností (příslušnost pro vydání občanského průkazu se již neřídí místem trvalého pobytu).
    Při podání žádosti o nový občanský průkaz budete muset prokázat totožnost (např. cestovním pasem, řidičským průkazem, rodným listem).

    Pokud je váš občanský průkaz v databázi neplatných dokladů a nehlásili jste jeho ztrátu ani odcizení, nemusí se jednat o chybný údaj. Neplatný může být občanský průkaz i z důvodu zrušení trvalého pobytu. (Ohlašovna může ve správním řízení zrušit trvalý pobyt na návrh oprávněné osoby, pokud občan nemá žádné užívací právo k bytu nebo domu, a zároveň se tam nezdržuje).

    V zahraničí je třeba neprodleně ohlásit ztrátu, odcizení nebo zničení občanského průkazu nebo jeho nález nejbližšímu zastupitelskému úřadu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).