Hlavní navigace

Chybí vám peníze? 5 tipů, jak si přivydělat

1. 7. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Chcete vylepšit svůj rozpočet a trochu si přivydělat? Existují nejrůznější způsoby, jak toho docílit. Vyberte si ten, který vám vyhovuje.

V předchozích článcích jsme vám radili, jak ušetřit za elektřinu nebo na potravinách, mohli jsme také ušetřit při jednání s operátory. Výdaje ale nelze škrtat do nekonečna, je nutné také zvyšovat příjmy.

Bohužel v práci na nějaké zvyšování příjmů můžeme nejspíše zapomenout. Důvodem je špatná ekonomická situace – hrubý domácí produkt klesá a pro tento rok se předpokládá jeho pád o 0,8% bodů. Pozvolna také roste nezaměstnanost a ekonomové tvrdí, že se situace může dále zhoršovat. Tvořit úspory a vhodně je investovat by proto mělo být v současné situaci samozřejmostí, stejně tak jako hledat další zdroje legálních příjmů. 

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek

1. Skupinové diskuze

Skupinové diskuze se většinou účastní 8–10 respondentů, kteří si povídají na dané téma s moderátorkou. Na základě jejich reakcí, potřeb a zkušeností si poté klient tvoří koncepty pro nové zboží nebo služby, které půjdou na trh nebo již na trhu jsou.

Diskuze se většinou týkají zbytných výrobků, budete tak diskutovat především o alkoholu, specifických potravinách (čipsy, čokoládové tyčinky), hygienických prostředcích nebo o bankovních a finančních produktech (bankovní účty, finanční poradenství, pojištění). Nabídky na průzkumy trhu můžete najít na inzertních serverech práce. Kontaktní osobě poté v inzerátu napište, ať si vaše údaje uloží a kontaktuje vás v případě dalších diskuzí. Poté vás bude tato osoba kontaktovat i sama.

Debaty vám většinou zaberou několik hodin, značná část z nich je uzpůsobena pracujícím, proto se jich budete účastnit večer nebo o víkendu. Odměna se liší na délce a specifičnosti daného produktu, stejně tak i štědrosti klienta průzkumné společnosti. Trvají od 1 až 4 hodin a je možné získat odměnu ve výši 300 do 1200 Kč. Budete o nich také většinou informováni s přibližně 14denním předstihem – pokud máte tolerantního zaměstnavatele, pak můžete požádat jen o půldenní volno v případě, že se koná v pracovní době.

2. Kompars

Další z možností občasných přivýdělků vám nabídne kompars v českých seriálech, filmech reklamách. Bohužel, časy filmových produkcí, které v České republice proinvestovaly desítky milionů korun, jsou už dávno pryč, moc nabídek na kompars se vám zde neobjeví. Uspět je proto možné u českých tvůrců seriálů nebo reklam. Najděte castingové agentury pomocí vyhledávače, některé z nich také dávají aktuální nabídky na sociální sítě. 

Autor tohoto článku si mohl vyzkoušet například kompars pro seriál Vyprávěj. Nejdříve bylo nutné přijít na kostýmní zkoušku do České televize, která zabrala přibližně 45 minut (nepočítá se zde cesta). Na samotné natáčení bylo poté nutné přijít už v 7 ráno (štáb většinou přijížděl kolem 9 až 10 hodiny) a končilo se dle potřeb, většinou do 18:00. Samotný kompars byl využit maximálně na hodinu čistého času, zbytek se čekalo. Bylo tedy možné stihnout přečíst nějakou menší knížku.

Honorář dosahoval 700 Kč, který však byl vyplacen přibližně až po měsíci. Spíše než přivýdělek bylo pro autora článku zajímavé na vlastní oči vidět, jak se seriál natáčí a jak režisér domlouval hercům.

3. Vyplňování dotazníků nebo emaling

Něco je také možné vydělat v případě vyplňování dotazníků. Je to však časově náročné, je nutné také zachovat soustředěnost, což je u dlouhých dotazníků často velmi náročné. Kdysi jsem se živil vyplňováním dotazníků, bylo tím možné ještě před krizí vydělávat až 500 Kč měsíčně. Nyní je situace mnohem horší, uvádí Tomáš, který vyplňuje dotazníky už od roku 2006 a angažoval v tom celou rodinu. Několik desítek korun měsíčně je také možné vydělat při zasílání reklamních emailů. Je nutné však email prokliknout a dostat se na internetovou stránku reklamní nabídky.

4. Bankovní účty

Útok nových bank na český bankovní trh vedl k tomu, že řada bank začala nabízet odměny, pokud si u nich založíte bankovní účet. Pro jejich získání je většinou nutné splnit několik podmínek (například zaplatit xkrát pomocí platební karty, v některých případech však stačilo jen bankovní účet založit). Po získání odměny si účet můžete ponechat (většinou za vedení nic neplatíte), nebo ho také zrušit. Nabídky lze nalézt jak na samotných internetových stránkách komerčních bank, tak i na největších slevových serverech. Banky většinou vyplácejí částku od 300 do 500 Kč. V současné době je odměnu možné získat například založením kreditní karty Citi Life.

5. Ostatní (občasné brigády, darování krve)

Další z možností, jak si můžete přivydělat, je občas zajít na nabízenou brigádu. Můžete je vyhledávat na samotných pracovních serverech, jednodušší je však přímo kontaktovat největší personální agentury s tím, že vás mají kontaktovat v případě, že se objeví nějaká nárazová brigáda. Poté vám bude od personálních agentur chodit nabídka brigády prostřednictvím SMS zprávy. Je možné také narazit na nabídky (například stěhování prodejen či inventura), které se konají v nočních hodinách, nebudete si tedy muset brát z práce volno.

Vítaný přivýdělek vám také může přinést darování krevní plazmy. Ve většině soukromých střediscích dostanete za jeden odběr 400 Kč, darovat ji můžete ve 14denních intervalech. Pokud ale bezplatně darujete krevní plazmu, krevní destičky nebo kostní dřeň, pak si můžete z daňového základu odečíst 2000 Kč, což je při 15% dani úspora ve výši 300 Kč.

Kvalifikace je základem vyšších příjmů

Další možností je zvyšování kvalifikace v oblasti, která vás zajímá a kde lze očekávat, že zde bude širší zájem veřejnosti. Zatímco v předchozích případech budou dodatečné příjmy tvořit jen velmi malou část vašich celkových příjmů, při zvýšení kvalifikace už budou vaše služby žádané a výrazně pomůžou vašemu osobnímu rozpočtu.

Umíte dobře nějaký jazyk? Umíte programovat či tvořit grafiku? Nebo raději vyšíváte či malujete? Internet v současné době nabízí spoustu možností, jak svoje služby můžete zpěněžit. Lektorské služby můžete nabídnout prostřednictvím inzertních serverů, grafické služby prostřednictvím vlastní prezentace. Pro umělecky zaměřené osoby je zde také známý Fler.cz.

skoleni_15_5

Výhodou je, že zatímco u ostatních přivýdělků, které byly v článku uvedeny, byl pánem vašeho času někdo jiný, u těchto prací budete pány jen vy sami. Doučovat můžete o víkendu, stejně jako vyšívat. Tvořit grafiku pro klienta můžete večer po návratu do práce. Časem také můžete dojít do situace, kdy tyto doplňkové práce budou tvořit znatelnou část vašeho příjmu a seberou vám veškerý volný čas. Budete tak moci relativně bezpečně přejít na podnikání a stát se pánem vlastního času a příjmů.

Přivyděláváte si k hlavní práci? Svěřte se v diskuzi 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).