Hlavní navigace

Chcete být IN? Využívejte INternetové bankovnictví!

24. 1. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nedávno se na televizní obrazovky dostala sugestivní reklama eBanky, která vizionářsky navozuje atmosféru blízké (?) budoucnosti, kdy už si lidstvo ani nevzpomene, jaké to vlastně bylo, když se ještě "do banky muselo chodit". Současné vývojové trendy skutečně nasvědčují tomu, že se bankovnictví podobným směrem nakonec ubírat bude. Chcete-li tedy zachytit tu nejmódnější vlnu nabitou novými technologiemi, následující článek vám může být ku pomoci.

Přímé bankovnictví (tedy kontakt s bankou prostřednictvím telefonu, mobilního telefonu nebo internetu, které omezuje nutnost fyzické návštěvy banky na minimum) se postupně stává jednou z velmi důležitých strategií většiny bank na českém trhu. Mezi relativně standardní služby už dnes patří Phone banking, rozvíjí se i Home banking a GSM banking (více si o této službě můžete přečíst v článku GSM Banking – budoucnost bankovnictví?).

„Nejdokonalejší“ formu přímého bankovnictví, tj. internetové bankovnictví, u nás jako první začala v roce 1998 nabízet právě eBanka (dříve Expandia banka), zatím jediná banka na českém trhu, která se produktům přímého bankovnictví věnuje primárně. V současné době jí zdatně konkuruje ještě Živnostenská banka se svým produktem NetBanka a Union banka, která uvedla na trh I-banku.

O co se vlastně jedná? Ve stručnosti jde o možnost komunikovat s bankou, tedy získávat informace o stavu a pohybech na účtech, zadávat platební příkazy, zakládat termínované vklady apod. prostřednictvím internetu, z jakéhokoliv počítače na jakémkoliv místě na světě, v jakoukoliv denní či noční hodinu. Stačí se jen přihlásit na internetovou stránku dané banky, zadat potřebné bezpečnostní kódy a hesla a cesta k operacím s vlastním účtem je otevřena.

Podmínkou je vždy pouze účet u dané banky, počítač vybavený operačním systémem (většinou Windows) a internetovým prohlížečem (většinou Internet Explorer nebo Netscape). V případě eBanky a Union banky je ještě nutností mobilní telefon sítě Paegas, který podporuje GSM banking. Lze ho však pohodlně nahradit tzv. Osobním elektronickým klíčem (u Union banky tzv. PIN kalkulátorem), jehož prostřednictvím bude zákazník před každým přístupem dostávat jeden z ochranných kódů složitě zabezpečeného systému. Tento klíč vypadá jako kalkulačka a je bankou zapůjčován a provozován za určitý poplatek. Union banka svůj PIN kalkulátor dokonce půjčuje zcela zdarma. V Živnostenské bance naproti tomu klient pro vstup do systému potřebuje pouze speciální program umožňující jeho identifikaci, který se dá bez problémů přenášet na disketě, a lze ho tedy použít na jakémkoliv počítači.

Všechna tato opatření by měla zajistit přenášená data proti případnému zneužití v mnohdy ne zcela bezpečných vodách internetových sítí. Je ale také pravda, že ani dnes, v době ďábelských hackerů, kteří se nezastaví ani před důstojným statutem ministerstva vnitra, to zřejmě nemůže nikdo stoprocentně zaručit. Na druhou stranu, trochu nás může uklidňovat fakt, že tento systém bankovnictví, ač je velmi mladý a zlatá éra ho pravděpodobně teprve čeká, už jinde ve světě poměrně spolehlivě a efektivně funguje. Jeho doménou je v Evropě především Skandinávie (největší internetová banka světa má sídlo ve Finsku), v zámoří pak Spojené státy americké, kde služeb přímého bankovnictví využívá 7,5 milionu domácností.

skoleni_15_4

Jestliže tedy patříte mezi ty, kdo hluboce nenávidí čekání před bankovními přepážkami, a rozhodli jste se, že se oddělíte z řady průměrných občanů trávících v bance údajně až 20 hodin ročně, a podpoříte to jedno procento klientů, kteří dnes zadávají své platební příkazy pomocí internetu, neradujte se předčasně. Pokud se vám právě nechce obíhat notáře a matriční úřady kvůli ověření vašich údajů, ještě alespoň jednou do pravé kamenné banky budete muset zajít – ani jedna z bank zatím neumožňuje uzavřít smlouvu o internetovém bankovnictví bezplatně jinak než osobní návštěvou v některé z poboček. Pravda, také byste mohli požádat o to, aby pracovník banky přišel za vámi až domů. Vězte však, že tak docela zadarmo to nebude.

Odkazy:
Internetové bankovnictví
Elektronické bankovnictví
Dan Švarc: GSM Banking – budoucnost bankovnictví?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).