Hlavní navigace

Chata či chalupa – koupit, postavit nebo pronajmout?

2. 4. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Chataření a chalupaření je typicky českým fenoménem. Po sametové revoluci zájem o tento způsob trávení víkendů a dovolených načas opadl. V posledních letech se ale vrací zpět. Vyplatí se chatu či chalupu vlastnit nebo si ji jenom pronajmout? Může se jednat o zajímavou investici?

Co Čech, to chalupář?

Nikde na světě, s výjimkou skandinávských zemí, není chataření a chalupaření tak populární jako v Česku. Sruby a trampské osady v údolích českých řek vznikaly už za první republiky. Vlna zájmu o chaty se však zvedla až v druhé polovině šedesátých let, když se zkrátil pracovní týden a rostla životní úroveň. Lidé začali mít na budování rekreačních chat čas i prostředky. Tehdejší režim v duchu hesla „kdo si hraje, nezlobí“ tyto aktivity podporoval.

V průběhu sedmdesátých let pak začaly být populární i chalupy. Stavebních parcel pro chaty se totiž začalo nedostávat, zato opuštěných a chátrajících venkovských stavení byl dostatek. Z části se jednalo ještě o pozůstatek poválečného odsunu Němců z českého pohraničí, z části pak o důsledek socialistické kolektivizace a stěhování venkovského obyvatelstva do měst za prací. Chalupa v Krkonoších nebo na Vysočině se tehdy dala pořídit za pár tisícovek.

Sametová revoluce přinesla změnu i v této oblasti. Lidé získali daleko širší možnosti pro seberealizaci i trávení volného času. Řada chatařů a chalupářů se začala věnovat podnikání nebo budování kariéry a na nic jiného jim najednou nezbýval čas. O dovolených si lidé vychutnávali dlouhá léta odpíranou možnost cestovat do zahraničí. V posledních letech se ale zájem o chaty a chalupy vrací zpět.

Ideální chalupa? Stylová, moderně vybavená a v hezké lokalitě. Rekreační chatu či chalupu v Česku vlastní nebo pravidelně užívá více než polovina městských domácností. Jedná se objekty nejrůznějších tvarů a velikostí – maringotkami, hausbóty a chatičkami v zahrádkářských koloniích počínaje a honosnými haciendami s mnohahektarovými pozemky konče. S růstem životní úrovně požadavky na kvalitu rekreačních objektů dále stoupají.

Důležitá je především lokalita, v niž se chata či chalupa nachází. Na význam však nabývá i uživatelský komfort, který nabízí. Ideálem je stylová, udržovaná a přitom dobře vybavená stavba nacházející se v hezké a dopravně dobře dostupné lokalitě, nejlépe na horách nebo u lesa. Pozemek by měl být přiměřeně velký, aby poskytoval dostatek prostoru k rekreačním aktivitám, ale zase ne moc, aby nebylo příliš obtížné se o něj starat.

Realita je však jiná. Spousta rekreačních objektů je špatně stavebně řešena, nachází se v nevhodných lokalitách anebo je ve špatném technickém stavu. Na vině je zanedbaná údržba, ale také nedostupnost kvalitních stavebních materiálů v minulosti a pověstná schopnost Čechů improvizovat. V řadě případů se k nepoznání mění i okolí. Místo na les a louku tak mohou okna chalupy po čase nabízet výhled jen na další chaty, čističku nebo satelitní městečko.

Hlavně nekupovat zajíce v pytli!

Poptávka po rekreačních objektech převyšuje nabídku. Kvalitní chaty a chalupy se často dědí z generace na generaci. Když se prodávají, tak často jen v rámci širší rodiny nebo známých. Dostanou-li se do běžného prodeje, jen se po nich zapráší. Narazit na nabídku zachovalé chalupy na dobrém místě, a navíc za rozumnou cenu, bývá velká náhoda. Skoro vždy se při bližším zkoumání objeví nějaká vada na kráse.

Je třeba počítat s tím, že realitní kancelář ani prodávající neříkají celou pravdu. Místo finanční tísně nebo zdravotních důvodů může být pravým důvodem prodeje chalupy náročnost péče o ni, její každoroční vykrádání nebo třeba hejna komárů. Podpisu kupní smlouvy by proto vždy měla předcházet její prohlídka s nezávislým odborníkem. Důležité je také důkladné ověření právního stavu nemovitosti. Vyplatí se také nahlédnout do územního plánu obce.

Zvláště výhodná koupě zchátralé nemovitosti se může hodně prodražit. Rozsáhlé opravy a úpravy bývají časově i finančně náročnější než nová stavba. Ceny stavebních materiálů i prací rostou a šikovných řemeslníků ubývá. Zvláště v případě omezených finančních prostředků nikdy nelze zaručit, že se rekonstrukci podaří úspěšně dokončit a že její výsledek nezůstane na hony vzdálen původním představám.

Sehnat pozemek na stavbu chalupy je obtížné

Snad jedinou možností, jak pořídit chatu či chalupu přesně odpovídající specifickým představám a požadavkům zájemce, bývá její výstavba. Za předpokladu volby dobrého projektanta, solidní stavební firmy a zajištění důsledného stavebního dozoru se tak dá získat nemovitost, o jejíž kvalitě není třeba pochybovat. Klidně to může být i roubenka, která se od historické stavby nebude lišit vzhledem, ale daleko lepšími užitnými vlastnostmi.

Vše se odvíjí především od sumy peněz, která je na stavbu k dispozici. Slušný rekreační domek lze postavit za milión korun, ale třeba také za desetinásobek této částky. Jednou z výhod novostavby je lepší dostupnost hypotečního úvěru pro její financování. Podmínky nabízené některými bankami však mohou být horší než při financování pořízení nemovitostí určených k trvalému bydlení. I tady se proto vyplatí vybírat.

Na obtížně řešitelný problém lze narazit ještě před zahájením výstavby. Pozemků určených pro výstavbu rekreačních objektů je velký nedostatek. Každá obec totiž ve svém katastru místo rekreačních chat a chalup raději vidí trvale obydlené rodinné domy, z nichž jí plynou jisté příjmy do obecní pokladny. Řešením může být koupě pozemku se zchátralou nemovitostí určenou k demolici. Ani tato cesta k získání chalupy však nebývá vůbec jednoduchá.

Pronájem ušetří starosti

Pro většinu lidí je chataření a chalupaření „srdeční záležitostí“. Jsou rádi, když mohou víkendy a dovolené trávit pernou prací při zvelebování svých rekreačních příbytků a k nim patřících zahrádek. Stoupá ovšem i počet lidí, kteří mají o způsobu trávení volna na venkově úplně jinou představu. Spíše než prací hodlají relaxovat při projížďkách na horských kolech nebo při četbě na lehátku u zahradního bazénu.

Řešením pro toho, kdo chce trávit volno na chatě či chalupě, ale nechce se o ni starat, je její pronájem. Nabídka je poměrně široká. Stačí se porozhlédnout po internetu nebo si objednat zaslání katalogu. Týdenní pronájem chalupy obvykle přijde na 5 až 15 tisíc korun. Záleží na velikosti a vybavení pronajímaného objektu, atraktivitě lokality a termínu. Vzhledem k velkému zájmu o prázdninové pobyty je právě nyní nejvyšší čas na rezervaci.

Hitem posledních let se zejména v horských střediscích staly apartmány. Jedná se de facto o bytové jednotky v bytových domech, které se prakticky neliší od běžných městských bytů. Za cenu podobnou té za pronájem chalupy mohou nabídnout komfort i relativní soukromí. Atmosféru pobytu na chalupě však nenahradí. Otázkou také je, co dělat týden v malém apartmánu, když výletům do přírody nepřeje počasí.

Chalupa jako investice

Na vlastnictví chaty či chalupy lze nahlížet jako na určitou formu investice. O její výhodnosti či nevýhodnosti rozhoduje řada okolností. Pro toho, kdo již nějaký rekreační objekt vlastní, ke své spokojenosti ho pravidelně užívá a nedělá mu problém ho udržovat, asi nebude otázka výhodnosti či nevýhodnosti jeho prodeje příliš aktuální. Pokud se však jedná o dům na spadnutí na nepříliš atraktivním místě, s prodejem by neměl otálet.

dan_z_prijmu

Uvažuje-li někdo naopak o tom, že by si vlastní rekreační objekt pořídil, měl by si především ujasnit, co od tohoto kroku očekává. Hodlá-li tím jen ušetřit na drahém pronájmu, ale práce kolem chalupy už ho příliš neláká, nakonec bude nejspíš zklamán. Vlastnictví nemovitosti sice přináší radost, ale také spoustu starostí, práce a nákladů. Z občasného trávení volného času na venkově se tak může stát i nepříjemná povinnost.

Výnos z pronájmu rekreačního objektu se zdá být lákavý. Otázkou však je, po jakou část roku se ho podaří obsadit. To je problém hlavně u objektů v nepříliš zajímavých lokalitách, o které je zájem jen pár týdnů v roce. Neobývaná starší budova totiž velmi rychle chátrá. Vždy je navíc třeba počítat s nemalými náklady na opravy, údržbu, občasnou obnovu interiéru a vybavení, odměnu za zprostředkování nájemců, pojištění, daně, místní poplatky atd.

Kde byste rád/a strávil/a letošní dovolenou?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).