Hlavní navigace

Cena benzínu se dostane ke 40 korunám, vláda ani trh nepomohou

29. 3. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Cena benzínu nyní tvoří jedno historické maximum za druhým. Zvykněte si. Do konce roku by měla lámat rekordy, jako na běžícím páse.

Pohledy na totemy čerpacích stanic nám v poslední době radost nedělají. Průměrná cena benzínu tvoří od začátku března plynule nová historická maxima a pohybuje se nad hranicí 34 korun. Pozadu nezůstává ani nafta, jejíž cena ještě sice nepřekonala rekordní úroveň z první poloviny roku 2008, i tak ale dosahuje velice nepříjemných hodnot. Celorepublikový průměr se pohybuje kolem hranice 33,70 korun za litr.

Na rostoucí cenu nyní tlačí především krize v Libyi (a obavy z vývoje v Saudské Arábii). Jednoznačně je to především v důsledku libyjské krize a následných spekulativních obchodů s ropou na burzách, které ženou cenu ropy k rekordním hodnotám, potvrzuje šéfredaktor odborného magazínu PETROL Tomáš Mikšovský. Konstantně vysoko ale drží ceny pohonných hmot v Česku také jejich vysoké zdanění. Čtěte také: Vyplatí se vám na auto naspořit nebo si na něj vzít úvěr?

Co dělá cenu?

Vsadil bych se, že na konci roku, až se bude bilancovat výnos spotřební daně z pohonných hmot, nebude výsledek v plánovaném plusu 6 nebo 7 miliard, bude to slovy našich odborníků na finance “kladná nula”. Pokoušeli jsme se na tento fakt upozornit jak ministerstvo financí, tak parlament, ale narazili jsme na zacpané uši a argument “politického rozhodnutí”, řekl na začátku roku 2010 serveru Podnikatel.cz šéf Společenství čerpacích stanic v ČR Ivan Indráček. Reagoval tak na jedno z opatření Janotova balíčku, který zvedal spotřební daň u pohonných hmot o korunu za litr.

O rok a dva měsíce později jeho slova v Otázkách Václava Moravce potvrdil sám někdejší ministr financí. Považuji to (zvýšení spotřební daně u pohonných hmot) za chybu, uvedl v televizi na začátku března Eduard Janota a dodal, že tento krok byl jeho politickým kompromisem, když původně chtěl zvyšovat spodní sazbu DPH o 2 % a na spotřební daně nesahat. Neuvažoval jsem s tím, že bych zvýšil sazbu spotřební daně na pohonné hmoty a snad ani ne na cigarety. Největší politické strany se tehdy dohodly a já jsem pak koncept akceptoval, dodal Janota.

Podle propočtů sdružení autodopravců Česmad opatření v praxi vedlo k tomu, že se Česko dostalo mezi evropské země s nejdražšími pohonnými hmotami, takže tu přestaly tankovat nejen zahraniční dopravci ale také ti domácí raději natankují v zahraničí. Výsledkem má být propad příjmů státního rozpočtu o šest až sedm miliard.

Oklikou jsme se tak dostali k tomu, že ceny pohonných hmot byly v Česku vysoké již před krizí v arabském světě. Více jak polovina ceny, kterou u čerpací stanice zaplatíte za pohonné hmoty jde do státního rozpočtu. Spotřební daň z litru benzínu nyní dělá 12,84 korun, u nafty to je 10,95 korun. K tomu je ještě třeba přičíst 20% sazbu DPH, která se uplatní i na zaplacenou spotřební daň, neboť ta spoluvytváří daňový základ. Jestliže tedy litr naturalu 95 stojí průměrně 34,10 korun (údaj CCS k 22. březnu), zaplatíte z něho 12,84 Kč na spotřební dani a 5,68 Kč na DPH. Součet daní tak tvoří 54,32 % z ceny benzínu.

Většinu zbylé částky přitom dále spolykají náklady na nákup pohonných hmot a na jejich distribuci. Cena u čerpacích stanic je z podstatné části tvořena daněmi, jen zhruba 3 % činí marže prodejců, říká Mikšovský.

Pro náš trh je přitom rozhodující vývoj ceny ropy na rotterdamské burzy, kde se obchoduje tzv. ropa Brent. Úzký vztah mezi cenou pohonných hmot u našich čerpacích stanic a cenou této ropy ukazují statistiky. Cena našich pohonných hmot vždy s lehkým zpožděním kopíruje vývoj ceny za ropu Brent. Strmý růst ceny pohonných hmot v Česku na začátku roku 2010 dále dobře dokumentuje vliv zmíněného Janotova balíčku. Čtěte také: Vyplatí se přestavba vozidla na LPG, CNG nebo jiná alternativní paliva?


Zdroj: CCS

Vývoj průměrných cen nafty a benzinu od roku 2006


Zdroj: Česká spořitelna

Vývoj ceny ropy Brent od roku 2006

Na cenu ropy spoléhat nelze

Z výše napsaného je tedy jasné, že k levnějším benzínu a naftě vede buď snížení daní nebo ceny ropy. To druhé je zatím v nedohlednu, vývoj v arabském světě lze jen těžko odhadovat. Navíc je tu další faktor, jehož váha postupně narůstá. O ropu bude čím dále větší boj, zejména při hospodářském rozmachu Číny a Indie, jež akcelerují čím dál vyšší spotřebu, upozorňuje Mikšovský. A pro nejbližší týdny platí také to, že se začátkem motoristické sezóny se zvyšuje poptávka po pohonných hmotách a cena tedy roste. Do jaké míry se projeví tento pravidelný trend souběžně se situací na trzích s ropou, záleží pouze na vůli Alláhově, osobitě vyjadřuje možnost odhadu dalšího vývoje Mikšovský.


Zdroj: CCS

Co udělala arabská krize s cenou pohonných hmot v ČR

Na trh tedy spoléhat nelze, kartu tak v ruce drží vláda. Vše je v rukou vlády, ale při její současné snaze eliminovat díry v státním rozpočtu bude jen stěží souhlasit s tlakem distributorů a dopravců na snížení spotřební daně, říká Mikšovský.

V minulých týdnech byl slyšet hlas Věcí Veřejných, které navrhovaly snížení spotřební sazby u pohonných hmot o 2,40 koruny na litr. Proti se ale postavil ministr financí Miroslav Kalousek, který v médiích tvrdil, že aby se snížení daně podepsalo výrazněji na ceny u čerpacích stanic, musela by se spotřební daň snížit minimálně o 2,50 koruny na litr, což by ale opět snížilo příjmy státní kasy, a proto tomuto kroku není nakloněn.

dan_z_prijmu

Situace je tedy daná jasně. Na drahé pohonné hmoty si zřejmě budeme muset (minimálně) letos zvyknout. Kam až se může cena vyšplhat? Osobně se domnívám, že cena letos dosáhne ke čtyřiceti korunám, ale tuto hranici nepřekoná. I zde však v současné situaci hádáme ze skleněné koule, uzavírá Mikšovský.

Pojďte s námi diskutovat: LPG, CNG, benzín nebo naftu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).