Hlavní navigace

Blockchain promění obchodování s majetkem, ne však hned

2. 3. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: deavmi, podle licence: CC BY-SA 4.0
Nejrůznější záznamy o vlastnictví budou za deset až dvacet let vedeny možná úplně jiným způsobem, než nač jsme zvyklí.

Titulní foto: výřez ze snímku od Deavmi (CC BY-SA 4.0)

Od loňského roku se zprávy z finančního světa plní ohlášeními, že velké banky nebo poskytovatelé finančních služeb a technologií vyvíjejí a zkoušejí různá uplatnění takzvaného „blockchainu“.

Kanadská firma D+H, jež poskytuje technologická řešení téměř osmi tisícům finančních ústavů, vydala nedávno pojednání o budoucnosti a možnostech „blockchainu“; přibližuje v něm, že internet zatím proměnil finanční služby jen na povrchu, jen na straně viditelné uživateli; zpracování v pozadí, mimo zraky klientů, zůstalo z větší části nedotčeno, podnes užívá postupů zavedených i desítky let. „Blockchain“ může být pro finanční zákulisí stejně převratný, jako byl internet pro stranu klientskou, předpovídá D+H.

Blockchain“ jakožto technologie pochází z virtuální měny Bitcoin, jež je na něm založena: ve veřejně přístupném „řetězci bloků“ jsou zaznamenány všechny převody všech „virtuálních mincí“ zvaných bitcoiny (nebo jejich zlomků), a to jeden převod za druhým.

Bitcoin je sice jednak pokusem uvést v život měnu takovou, kterou nikdo jednotlivý neovládá a kterou nelze znehodnotit inflací, ale to na něm zavedený finanční svět moc nezajímá; Bitcoin však mimoto přišel s novým způsobem toho, jak na dálku – přes internet – obstarávat a potvrzovat převádění hodnoty, a to finanční svět zajímá velmi: začalo mu totiž docházet, že některé prvky fungování bitcoinové sítě by se daly nasadit v rozličných stávajících oblastech převádění hodnot a potvrzování těchto převodů a že by se tím docílilo jejich zrychlení, úspory nákladů a dalších výhod (zejména zaručené nepopiratelnosti převodů).

Namísto pojmu „blockchain“ se lze setkat s obecnějším pojmem „distribuovaná (účetní) kniha“ (distributed ledger), popřípadě se srozumitelnější podobou „sdílená (účetní) kniha“ (shared ledger).

Takový název sám napovídá, že převody sledované hodnoty jsou vedeny v „knize“ (ovšem digitální, je to vlastně soubor) sdílené mezi účastníky zapojenými do sítě. Tím odpadá nutnost ústřední „autority“, jíž musí ostatní strany věřit.

V centralizovaných řešeních leží na ústřední autoritě úloha prověřovat totožnost stran i oprávněnost převodů jimi přikázaných, a také tato autorita obvykle musí převody vypořádat.

V řešeních decentralizovaných, distribuovaných, sdílených podělí se o tu úlohu samy uzly sítě, tedy nepotřebují prostředníka v podobě ústřední autority.

Svou oprávněnost nakládat s určitou hodnotou prokazuje účastník ostatním účastníkům kryptografickým klíčem – jeho oprávnění lze tedy posoudit výpočtem, tedy automaticky, počítačově. (Dosadí-li se do určitého ověřovacího výpočtu správný číselný klíč, výpočet vyjde.)

A důvěru v poctivost ústřední autority nahrazuje ve sdílených řešeních obvykle to, že na platnosti určitého převodu se uzly sítě shodnou – přinejmenším ve své většině – a to také automaticky, počítačově; kryptograficky ověřené transakce přijmou jako součást postupně narůstající „sdílené knihy“, vedené o všech převodech v síti.

Zatímco síť Bitcoin je otevřena každému a rozhoduje v ní většina (zapojeného počítačového výkonu), řešení vyvíjená pro svět financí a obchodu předpokládají, že přístup do určité sítě budou mít jen oprávněné uzly (například spolupracující banky) a běžně se mezi nimi předpokládá shoda na potvrzení převodů.

Původní název „blockchain“ je odvozen od toho, že každý další blok zaznamenaných převodů je ke knize připojen tak, že kryptograficky potvrzuje také obsah předchozího bloku; ten se tím stává navždy neměnným, neodvolatelným, nesporným a kdykoli znovu ověřitelným článkem celého řetězu. („Kryptograficky“ tu opět znamená to, že pravost obsahu lze ověřit určitým předepsaným výpočtem, který vyjde právě tehdy, je-li obsah bloku nezměněn oproti té podobě, ve které byl do knihy zanesen.)

Za jedno přirozené působiště pro blockchain se považuje vypořádávání mezinárodních plateb; na to se zaměřuje společnost R3, s níž na tom spolupracuje konsorcium jedenácti finančních ústavů (Barclays, BMO Financial Group, Credit Suisse, Commonwealth Bank of Australia, HSBC, Natixis, Royal Bank of Scotland, TD Bank, UBS, UniCredit, Wells Fargo); 20. ledna ohlásily úspěšný pokus s okamžitými globálními převody peněz pomocí blockchainové technologie pocházející z projektu Ethereum.

Ethereum popisuje samo sebe jako decentralizovanou platformu na „chytré kontrakty“ (smart contracts); takový název pro technologie odvozené od blockchainu naznačuje, že mezí budoucího využití blockchainu je vlastně jen představivost tvůrců různých řešení.

Americká burza NASDAQ spustila 30. prosince platformu Linq na obchodování s podíly na soukromých společnostech — zatím ve velice omezeném rozsahu.

Podíl soukromému investorovi vydala skrze platformu Linq jako první firma Chain, jež sama vyvíjí řešení založená na blockchainu. Vystavení podílu mělo veškeré právní náležitosti, ale trvalo minuty a převod prostředků se vypořádal v několika sekundách. Běžnými postupy by se celá operace uzavřela spíše ve dnech. Oficiální záznam podílu onoho investora na firmě Chain je nyní veden v blockchainu Linq.

Obdobně se chystá IBM spolupracovat s největší burzou v Japonsku. Prozatím chtějí blockchain zkoušet na malých objemech obchodů na málo likvidních trzích.

NASDAQ před několika dny ohlásil společně s Estonskou republikou, že chystá pomocí blockchainu umožnit akcionářům‑držitelům estonského e-rezidentství vzdálené hlasování na valných hromadách společností kotovaných na talinském NASDAQu.

Mnoho bank i technologických společností shromáždila nadace Linux Foundation kolem projektu Hyperledger, ohlášeného v půli prosince. Devátého února vydala aktualizaci členů projektu. Jsou mezi nimi některá nejzvučnější jména finančnictví i IT:

ABN AMRO, Accenture, ANZ Bank, Blockchain, BNY Mellon, Calastone, Cisco, CLS, CME Group, ConsenSys, Credits, DTCC, Deutsche Börse Group, Digital Asset Holdings, Fujitsu Limited, Guardtime, Hitachi, IBM, Intel, IntellectEU, J.P. Morgan, NEC, NTT DATA, R3, Red Hat, State Street, SWIFT, Symbiont, VMware, Wells Fargo

skoleni_15_4

Cílem projektu je vytvořit otevřený standard pro distribuované knihy, který by umožnil spolupráci a výměnu dat napříč odvětvími.

D+H předpovídá, že letos a napřesrok bude spuštěno mnoho zaváděcích projektů omezeného rozsahu; upozorňuje, že bankovnictví a finančnictví si nemůže dovolit překotné pokusy, které by narušily klíčové služby — potřebuje získat zkušenosti s blockchainem nejprve v oblastech okrajových. V delším výhledu však může blockchain převrátit veškeré naše představy o tom, jak se vedou záznamy o majetku a o hodnotách a jakým způsobem se díky tomu s majetkem obchoduje.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).