Hlavní navigace

Bez řečí: Peníze (I)

31. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Peníze bereme zcela automaticky a moc o nich nepřemýšlíme. A to je velká škoda. Abychom se za pár let nedivili, co se s penězi nakonec stalo a jestli vůbec ještě máme peníze v tom původním slova smyslu.

Peníze, měna, platidlo, prachy, škvára, money, papírky, love, chechtáky, zlaťáky, mergle, škeble, hrachy, kapříci, vata, šišky, lupínky, smajlíci… Lidé nejčastěji mluví o vztazích, sexu a o penězích. Tváříme se jako znalci, obzvláště o penězích toho ale moc nevíme.

Jak to celé začalo?

Peníze vznikly jako prostředek směny, protože výměnný obchod už byl nepraktický. První peníze byly vyráběny ze vzácných kovů a název vystihoval jejich HMOTNOST (libra, talent, peso). Před mnoha staletími se ale oddělila jména mincí od jejich hmotnosti a vznikly ABSTRAKTNÍ jednotky (dolary, franky, marky). To umožnilo panovníkovi, aby postupně zlaté a stříbrné mince ZLEHČOVAL. Jinými slovy, peníze falšoval tím, že v nich snižoval množství drahého kovu. Posléze mince nahradily státovky a bankovky, které byly ZATÍM kryté zlatem. Lidská hamižnost je ale bezhraniční. Někoho napadlo, že se nikdy nestane, že by všichni najednou chtěli vyměnit zpátky zlato za bankovky. Tak proč nevydat více bankovek, než je v protihodnotě množství zlata?

S jídlem roste chuť

Od krytí peněz zlatem se zcela ustoupilo a dnes jsou peníze už jen kryté DLUHEM. Jsou to imaginární peníze které… se dnes jen tak tisknou. Tím to ale neskončilo! Postupně se omezuje i využívání bankovek, tedy hotovosti a nahrazuje se elektronickými penězi, bezhotovostními převody. Omezená je platba v hotovosti nad 350 000 Kč, bez bankovního účtu nelze podnikat. A bude hůř. Je to vlastně absurdní – stát zakazuje používání zákonného platidla – bankovek. A to vše v rámci „svatého“ boje proti praní špinavých peněz a proti financování terorismu. Znáte někoho, kdo financuje teroristy? Kolik lidí „pere“ peníze? Jestli je to promile (1/1000), je to moc. A proč jsou kvůli tomu omezování VŠICHNI? Je to totéž jako zakázat výrobu lana, protože se na něm lze pověsit. 

dan_z_prijmu

Proč nezakázat lano?

Odpověď je prostá – protože to není ten pravý důvod. Důvodem je, že stát tím získává naprostou kontrolu nad našimi penězi (životy). Mozek je jednou z věcí, kterou nelze koupit za žádné peníze. Tak to taky používejme. Šokující vyústění role peněz ve společnosti bude v jednom z dalších dílů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je provozovatelem serveru Bankovní poplatky.com, organizátorem petice proti poplatkové politice bank a ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).