Hlavní navigace

Banco Popolare se mění na Equa bank. Co tomu předcházelo?

21. 6. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Česká Banco Popolare se přejmenuje na Equa bank a.s. Pokud se bance podaří vše potřebné, mohla by ještě letos začít nabízet služby pod novým názvem. Banka má však téměř stomilionovou ztrátu.

Banco Popolare působí v České republice od 6.1.1993, kdy tehdy vznikla IC Banka. Název „IC“ označoval zkratku „International Commercial Bank Group“. Malá banka s pražskou a později hradeckokráloveckou pobočkou měla kapitál ovládaný dvěma fyzickými osobami. Většinový podíl 92,4 % měl Tan Sri Dato’ Robert Tan Hua Choon P.S.M., D.P.M.S. z Kuala Lumpur v Malajsii, zbytek patřil Mariánu Čalfovi, bývalému porevolučnímu československému premiérovi.

S internetem si nerozuměla

IC Banka nabízela služby i pro běžné občany, její prioritou však byli firemní zákazníci. Původně měla ambice soustředit se na podporu v obchodování s asijskými a africkými zeměmi, nakonec však zůstala jen u českého trhu. Dokázala financovat rizikovější projekty, do kterých se běžným bankám příliš nechtělo. IC Banka neměla žádné přímé bankovnictví. Až do září 2007, kdy ji koupila italská bankovní skupina Banco Popolare Societá Cooperativa, byl jejím nejvyšším technologickým komunikačním prvkem fax s kódovou tabulkou, s jejíž pomocí zadavatel příkazu potvrzoval jakoukoli transakci. Jak se vyvíjela technologie, nabídla zasílání výpisu z účtu e-mailem ve formátu PDF, který byl kódovaný heslem.

Kdo chtěl účet v IC Bance ovládat, mohl zadávat jen písemné nebo faxové příkazy. Pro některé klienty banky z řad starších občanů to však byla výborná služba, protože na rozdíl od ostatních bank komunikace s IC Bankou přes „papír a pobočku“ nebyla nijak drahá.

IC Banka uměla poskytovala základní platební operace, papírový příkaz k úhradě ještě před čtyřmi lety stál 5,50 Kč a vrcholem úvěrové nabídky pro občany byl kontokorent. Oblíbená byla zvláště v depozitech, její úrokové sazby na termínovaných vkladech patřily k vyšším, než u okolních bank. Posledním generálním ředitelem IC Banky byl Martin Houda (od 16.9.2003), ještě v roce 2006 měla banka jen 36 zaměstnanců. Rok 2006 končí IC Banka ziskem 1,440 mil. Kč.

Vývoj depozit klientů IC Banky v roce 2000

Zdroj: Výroční zpráva

Italové přebírají IC Banku

Počátkem roku 2007 začala hledat strategického investora, svatba přišla v září 2007, kdy se jediným akcionářem IC Banky stává italská bankovní skupina Banco Popolare a ve stejném měsíci banka mění název věrný svému akcionáři. Banco Popolare odhaluje smělé plány, chce se věnovat drobnému bankovnictví pro menší podnikatele a podporovat a obsluhovat klienty z řad italských podniků.

Pro rok 2008 představili Italové plány v podobě otevření dalších poboček, nových produktů a distribučních kanálů. Postupně se banka rozrůstá o 6 poboček, přibývají v Liberci, Hradci Králové, Plzni, Brně a v Mladé Boleslavi. V listopadu 2008 se předsedou představenstva stává Leoš Pýtr, který do Banco Popolare přichází z České národní banky z pozice ředitele sekce bankovní regulace a dohledu. ROZHOVOR: Na osobní přístup klienti slyší, říká Leoš Pýtr, prezident Banco Popolare.

Přibyla nabídka tři balíčků služeb pro běžné občany a velmi chudé internetové bankovnictví, na jehož zprovoznění klient potřeboval slušnou dávku intuice a trpělivosti. Na přelomu let 2009/10 začala Banco Popolare vydávat i vlastní platební karty, ale ty nakonec zůstaly jen v trezoru banky. Přišla totiž zásadní zpráva, že banka je opět na prodej.

Zisky a ztráty Banco Popolare/IC Banky

Rok Čistý zisk/ztráta v mil. Kč
2010 –98,522
2009 –71,874
2008 –57,393
2007 –5,908
2006 1,44
2005 1,874
2004 3,63
2003 8,273
2002 7,391
2001 21,863
2000 11,653
1999 –24,453

Zdroj: Výroční zprávy

Nešťastný prodej bez ČNB

V prosinci 2009 přichází nadšené oznámení britského fondu AnaCap, že provádí akvizici české Banco Popolare. A to byl počátek vleklých problémů Banco Popolare, protože český regulatorní orgán – Česká národní banka – obdržela žádost o souhlas s koupí banky až v únoru. Ve stejné době končí v České republice služby HSBC Bank pro soukromou klientelu a mnoho jejich zaměstnanců banky přechází do Banco Popolare, která se má co nejdříve proměnit v banku s britským vlastníkem. Jenže téměř půldruhého roku se nic neděje, protože probíhá chladná komunikace mezi skupinou AnaCap a Českou národní bankou. Než Britové pochopili, že neuváženým krokem bez souhlasu ČNB a suverénním oznámením v médiích udělali chybu, Česká národní banka si je po úřednicku „vychutnala“ a udělení licence z vidiny dnů či měsíců se oddálilo na roky. Mezitím přicházela ujištění z centrály Banco Popolare, že pro klienty se nic nemění a jediným akcionářem nadále zůstává italská Banco Popolare.

Mimochodem, z této chyby se poučila Air Bank a její akcionář, společnost PPF, své plány v médiích sdělovala velmi opatrně. Podobně potichu našlapovala před centrální bankou Zuno Bank.

Doba stagnace v Banco Popolare měla důsledky: začali jí ubývat ti zaměstnanci, co čekali rychlý start banky, a pro klienty se naprosto zakonzervovaly produkty. Na druhé straně, v servisní společnosti Equa Financial Services, která se připravuje na vstup do banky, zůstala špička profesionálních odborníků, kteří patří mezi specialisty v různých oblastech a je zde velký předpoklad, že až Equa bank své služby nabídne, budou ve vysoké kvalitě.

skoleni_15_4

Příprava před spuštěním

Podle všech dostupných ukazatelů to vypadá, že letos bychom se mohli dočkat oficiálního spuštění služeb Equa bank. Společnost AnaCap Financial Partners v pondělí vydala tiskovou zprávu, že dokončila akvizici Banco Popolare Česká republika. Od 8.1.2010 je registrovaná doména equabank.cz, majitelem domény je zmiňovaná společnost Equa Financial Services. Stoprocentním vlastníkem této společnosti je Equa Group Limited sídlící na Maltě. Z veřejných zdrojů vyplývá, že jednatelem i provozním ředitelem je Ondřej Moravec, tedy stejný profesionál, který se významně podílel na kartovém byznysu v Raiffeisenbank (eBance), Citibank a jako provozní ředitel budoval AXA Bank. Podle veřejně dostupných informací v budoucí Equa bank uvidíme i Petera Michajlova, který má na starosti vývoj produktů (předtím mBank, Komerční banka, UniCredit Bank a Allianz). Banco Popolare dokonce některým stávajícím klientům vypovídá smlouvy o vedení účtu, možná je to předzvěst čištění portfolia klientů. (Tyto výpovědi posílá obyčejnou poštou a bude proto zajímavé prokazovat, kdo výpověď obdržel a kdo ne.)

Tři banky během jednoho roku

Rok 2011 je na nové banky plodným rokem. V létě by měla své služby spustit Zuno Bank, mladá Air Bank chce cílit na nespokojené klienty jiných bank a ty jim přetahovat. Do toho přijde Equa bank a bude zajímavé sledovat, jak si takové množství bank poradí s relativně malým českým trhem. Bitva vypukne na podzim. Více: Air Bank, banka pro nespokojené klienty. Víme, jaké služby nabídne

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).