Hlavní navigace

Autobazary na Internetu

15. 10. 2002
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

S oblibou se říká: "naše doba je uspěchaná". Každý někam pospíchá a obvykle potřebuje být tam, kde právě teď není. Jedním z možných řešení tohoto problému je koupit si auto. Auto nemusí být vždy nové, dobrá auta se dají sehnat i v bazaru.

Jak postupovat před koupí auta
Důležitým krokem je kontrola vozu. Ne každý je rozený mechanik, ale jako minimum by se měly zkontrolovat viditelné vady. Není ani v zájmu prodejce poruchy auta tajit, jelikož za ně stále, i po prodeji, nese odpovědnost. Podle občanského zákoníku platí, že vyjde-li vada, na kterou nebylo upozorněno, najevo dodatečně, má kupující právo na přiměřenou slevu. Pokud závada činí vozidlo neupotřebitelným, má kupující nárok od smlouvy odstoupit. Podmínkou však je, že kupující musí na případné vady upozornit a svůj nárok uplatnit bez zbytečného odkladu – do 6 měsíců od doby, kdy měl možnost si vozidlo prvně prohlédnout. Později se již na poruchy a vady nebude brát zřetel.

Dalším podstatným krokem je ověření původu vozidla. Databázi minimálního rozsahu obsahující informace o odcizených vozidlech je možno nalézt i na stránkách autobazarů. Jedná se však o seznamy velmi omezené, jelikož se povětšinou sestávají jen z údajů, které poskytnou přímo sami majitelé odcizeného vozu. Proto je jistější podívat se na stránku ministerstva vnitra (www.mvcr.cz), kde je seznam vozidel, po nichž se pátrá, či zkontaktovat přímo Policii.

Možné je také využít nabídky systému Open Car Information System (224245252). Tento systém eviduje základní údaje o vozidlech a jejich majitelích, ale i informace o odcizených vozech v konkrétní zemi. Přímým dotazem na vůz je možné zjistit, jestli nebyl již v některé zemi vyřazen z provozu. Ceny služeb se liší podle jednotlivých zemí, cena se pohybuje v rozmezí 1800 až 2000 Kč. Prověření trvá kolem šesti pracovních dnů.

Po ověření stavu a původu auta je možné přistoupit k podepsání smlouvy. Ta by měla obsahovat následující údaje:

  • nacionále kupujícího i prodávajícího (případně zprostředkovatele) 
  • Údaje o vozidle: značka, typ a přesný model automobilu, rok výroby, barva, číslo karoserie, číslo motoru a číslo technického průkazu. 
  • Záznam o technickém stavu vozidla.
  • Informace o tom, že kupující byl s vozidlem seznámen vizuálně i prakticky, zda byl seznámen se všemi vadami.


Kupní smlouvu (příp. zprostředkova­telskou smlouvu či smlouvu o prodeji) svými podpisy stvrzují všechny zúčastněné strany.

Co nabízejí autobazary
Autobazarů se na Internetu prezentuje celá řada, proto nabízíme jen skromný výběr z bohaté nabídky.

Vybírání auta u www.Automp.cz se řídí cenou. Vozy jsou rozděleny do sedmi cenových kategorií – do 30.000 Kč (4), do 50,000 Kč (9) do 100,000 Kč (15) do 200,000 Kč (31) do 300,000 Kč (19) do 500,000 Kč (31) a nad 500,000 Kč (13). Zvláštní kategorii pak tvoří auta z dovozu a lehce havarovaná auta.

Ve spolupráci s auto.rychle.cz, cars2000.cz (stránky nasměrovány na http://www.tipcars.com/, 28. 5. 2003), časopisy Autohandl, Anonce, Autobox a dalšími vznikla výhodná možnost prodeje auta – dát vůz do prodeje, ale přitom ho nadále využívat. Stačí vyplnit formulář a zaslat požadované fotografie nebo auto přivézt, ponechat na kontrolu, nafocení a zapsání údajů. Dokud se nenajde kupec, bude stále ve vašem vlastnictví a vy ho budete moci využívat. Nákup vozu lze uskutečnit též na leasing.

Výše standardních záloh se řídí značkou vozidla.

Tabulka č. 562
ojeté osobní a užitkové automobily /cena v Kč včetně DPH/ min. záloha (akontace) max. záloha (akontace)
vozy Škoda r. v. 1992 –1993 30 % 70 %
Zahraniční od r.v. 1990 35 % 70 %
Škoda rok výroby 1994 a mladší 25 % 70 %
ostatní osobní a užitková vozidla 1994 a mladší 30 % 70 %
Riziková vozidla: Audi, BMW, Jaguar, Lexus, Mercedes-Benz, Porsche, Volvo, terenní vozy 40 % 70 %

Doba, za kterou musíte vozidlo uhradit, je závislá na staří vámi vybraného ojetého vozu.

Tabulka č. 563
stáří vozidla min. počet splátek max. počet splátek
1995 a mladší 24 60
1994 24 48
1993 24 36
1992 24 24
1991 24 24
1990 24 24

Autobazar Borovany (www.autoborovany.cz), v porovnání s ostatními spíše menší než větší má v nabídce 13 aut. Dalších šest je pak v soukromé inzerci. U všech nabízených aut je dostupná fotografie. Auta je možné koupit na úvěr nebo na leasing.

Základní parametry leasingové smlouvy:

  • Předmět leasingu je osobní a užitkové auto od roku výroby 1990. Užitkové automobily do hmotnosti 3,5t.
  • Prodejní cena automobilu musí být vyšší než 40 000 Kč.
  • Délka splácení: rok výroby 1990–1993: 12, 24 měsíců rok výroby 1994–1996: 12, 24, 36 měsíců rok výroby 1997 a mladší: 12, 24, 36, 48 měsíců.


Výše minimální zálohy podle roku výroby automobilu

Tabulka č. 564
  tuzemské zahraniční luxusní
1997 a mladší 20 % 30 % 40 %
1994 – 1996 20 % 30 % 40 %
1990 – 1993 30 % 40 % 50 %

Autobazar Claudie ve Ždírci nad Doubravou www.autobazar-claudie.cz má v nabídce přes 50 automobilů. U vyznačených (týká se naprosté většiny) je možnost koupě na leasing. Téměř ke všem je připojena fotografie.
V autobazaru se dále nachází cca 20 vozů levné kategorie od 3000 do 15 000 Kč vhodných pro začátečníky nebo nenáročné řidiče. Jedná se většinou o vozy značek Škoda 100–130L, LADA, Wartburg, Trabant, Polski Fiat a Fiat.

Autobazar Rybnice www.volny.cz/autob.rybnice se nachází 15 km od Plzně. Nabídku firmy tvoří necelých čtyřicet vozů, které je možné si prohlédnout na fotografiích. Valná část z nich se dá pořídit na leasing. Ten bude vyměřen podle vašich potřeb a možností po telefonické dohodě se zástupci firmy.V autobazaru je možné dát vůz jako protiúčet nebo jako akontaci při koupi jiného, který si vyberete. Možná je i okamžitá výplata hotovosti za váš vůz, který potřebujete prodat.

Pravděpodobně nejrozsáhlejší nabídka ojetých vozů se nachází na adrese www.auto.atlas.cz. Nejedná se v pravém slova smyslu o autobazar, ale spíše o rozcestník prodejců ojetých i nových automobilů. Ojetých vozů je v databázi přes 7000, ovšem fotografie nejsou téměř u žádného z nich. Valnou část nabídky tvoří vozy osobní. Je zde možné sehnat též náhradní díly.

Nabídka je tvořena formou inzerátů různých autobazarů či fyzických osob. U každého auta je uveden kontakt na prodejce. Po dohodě s majitelem je možný i nákup na leasing. U koupě nových aut je možné zvolit si dealera, kterého chcete kontaktovat.

I další server www.automotobazar.cz funguje a bázi soukromých inzerátů. Vyberete-li si z nabídky téměř 5000 vozů, zobrazí se spolu s podrobným popisem auta i kontakt na majitele, resp. osobu, která inzerát zadala, včetně oblasti Čech, odkud dotyčný pochází. Po načtení stránky se zobrazí rovnou dotazník, ve kterém vyplníte požadavky, podle kterých vám má být zobrazena nabídka aut. Formu platby, případný leasing a další úpravy lze dohodnout přímo s majitelem.

Autobazar Vokovická na Praze 6 www.Autovoko.cz nabízí výběr z necelých padesáti aut. Po výběru auta máte možnost dohodnout se na formě platby pomocí internetu. Stačí napsat, v jaké výši byste si přáli složit akontaci a jaká výše splátek by vám vyhovovala, a firma vám pošle nabídku leasingu, který by odpovídal vašim požadavkům, včetně výše poplatku za případné prověření vozu a převodu na dopravním inspektorátu.

Virtuální autobazar na adrese www.autobazar.mmnet.cz funguje jen jako prostor pro soukromou inzerci. Do kontaktu mezi kupcem a prodejcem nijak nezasahuje. Možné je vyhledávání podle kritérií a zobrazení celého obsahu najednou. V současnosti nabízí výběr ze 150 inzerátů osobních i terénních aut. Po zvolení konkrétního auta se spolu s detailním popisem objeví i spojení na jeho majitele. Průběh koupě záleží tudíž jen na vás a majiteli.

Pod adresou www.hradeckralove.cz/autobazar je sdruženo vícero autobazarů z okresu Hradec Králové. Celková nabídka aut dosahuje počtu 250, z čehož valnou část tvoří auta osobní. Vybrat si auto je možné z nabídky konkrétního autobazaru, nebo zadáním vlastních požadavků a shlédnutím odpovídající nabídky všech sdružených autobazarů. Druhá varianta však není zatím funkční.

skoleni_15_4

Autobazarů je na Internetu nesrovnatelně více, než jsme uvedli v článku, a tudíž nemůžete-li najít své vysněné auto pomocí výše uvedených odkazů, máte nepřeberné množství dalších možností.

Cenové srovnání mezi autobazary je bohužel neproveditelné, jelikož nabídka firem se velmi různí a každý vůz v nabídce je jedinečný. Ovšem jedno pravidlo platí u všech – tuzemská auta jsou levnější než dovážená a ojetá jsou levnější než nová.

Kupujete automobily z bazaru?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).