Hlavní navigace

Auto zdarma a sekretářku k němu jako vstupní benefit k nové práci

12. 2. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Je pro vás důležitější služební automobil, dobrý plat nebo máte jiné priority při hledání zaměstnání? Zatímco mladí se častěji poohlížejí po šanci na kariérní vzestup, starší mají už jiné priority. Ani chtít jen peníze dnes už není v módě, důležitější jsou jiné výhody.

Mladý neznamená špatný

Současná generace mladých studentů má dnes zcela jiné nároky na budoucí zaměstnavatele. Otázky, zda je pro mladé lidi důležitější možnost profesního růstu, dostatek benefitů, velký plat či služební auto nejsou tak v dnešní době podstatné. Spíše než výhody a vidinu vysoké mzdy jsou vítanější milí kolegové a možnost v praxi si před nástupem do práce vyzkoušet běžný pracovní den zaměstnance. To jsou významná kritéria, k nimž čeští studenti přihlížejí při výběru budoucího povolání. To jsou závěry průzkumu společnosti KMPG Česká republika.

Mladý student čerstvě po škole je často ve dvojích kleštích. Rád by šel pracovat ideálně v oboru, ve kterém vystudoval, jenže často naráží na nedostatek praxe. U starších lidí je tomu paradoxně naopak a místo jejich zkušené praxe jsou někdy „motivováni“ k nástupu do tzv. mladého kolektivu spolupracovníků. Přestože na trhu je relativně dostatečná nabídka práce, problém je i s odborností zájemců o zaměstnání. Navíc studenti (oprávněně) nemají přílišnou touhu začínat jako asistenti či asistentky a postupně se vypracovat na vyšší pozice.

Dobrý kolektiv je nadevše

Zajímavá náplň práce a přátelský kolektiv jsou jedny z hlavních kritérií, podle nichž si čeští vysokoškoláci hledají po promoci zaměstnání. A čím jsou vysokoškoláci blíže rozhodování o budoucím chlebodárci, tím větší váhu pro ně tato dvě kritéria mají. V posledních deseti letech se objevuje v pořadí zájmu i prestiž zaměstnavatele. O místa u nejznámějších firem typu ČEZ. Telefónica O2 a podobně se často pomyslně strhne rvačka. A prestižní zaměstnavatelé to dobře vědí a mohou si vybírat.

Bez peněz na vysokou nelez

Nedostatek financí je častým problémem vysokoškolských studentů. Průzkum dále ukazuje, že dvě třetiny studentů druhých až pátých ročníků si při studiu na vysoké škole přivydělávají. Motivací jsou většinou peníze. „Zájem získat zároveň i praxi v oboru má jen každý desátý student,“ doplňuje Pavel Závitkovský z KMPG. Každý dvacátý vysokoškolák naopak přiznává, že prací při studiu pouze vyplňuje volný čas nebo se snaží vyhovět rodičům.

Umíte se prodat?

Pokud jste už někdy byli na pohovoru v možném novém zaměstnání, mohli jste slyšet otázku: Co můžete naší firmě nabídnout? V čem budete pro naši firmu přínosem? Zvláště představy českých studentů jsou zajímavé. Čtvrtina ochotně poskytne své zkušenosti, znalosti a schopnosti. Necelých deset procent pak spolehlivost a svědomitost. Ale jen jen každý čtrnáctý vysokoškolák tvrdí, že je ochotný se v zaměstnání učit. Stejný počet jich svým šéfům nabízí loajalitu a obětavost. Najdou se dokonce dvě procenta mladých lidí, kteří jsou svému zaměstnavateli ochotni nabídnout všechno. Opačný extrém, tedy nic, volí tři procenta studentů.

Do začátku s maximem výhod

Zaměstnanecké benefity jsou dnes nedílnou součástí každé slušné firmy. Jejich podoba se mění od stravenek, přes dny dovolené navíc, konče speciální školkou pro zaměstnané matky s dětmi. Ani studenti nejsou pozadu s nároky, co by měli firmy poskytnout, aby k nim nastoupili. Nejeden z dotazovaných studentů zmiňoval služební auto, mobilní telefon a příspěvek na stravování. Mladí lidé přistupují k benefitům a bonusům často jako k samozřejmosti.

dan_z_prijmu

Nároky na benefity přiměřeně klesají, pokud jsou vstupní platy absolventů nadprůměrné. To potvrzuje i Pavel Závitkovský: „Díky nadprůměrnému platovému ohodnocení absolventů, kteří k nám nastupují, se s přemrštěnými nároky na benefity nesetkáváme. Naopak uchazeči jsou často příjemně překvapeni množstvím jazykových kurzů a dalších školení, která poskytujeme.“

Jenže místo s vysokým platem se podaří získat jen málokterému studentovi a naprostá většina je odkázána pracovat za „normální“ mzdu. Navíc velké rozdíly jsou i v jednotlivých oborech. Právnické a ekonomické fakulty chrlí stovky absolventů s oprávněnými požadavky na mzdové ohodnocení, zatímco například absolventi zemědělských či lékařských fakult mají kritéria odlišná. Jedno je však spojuje. I kdyby absolvent získal slušný plat, bez dobrého pracovního prostředí a kolektivu moc dlouho ve svém zaměstnání nepobude.

Co vás nejvíce motivuje v současném zaměstnání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).