Hlavní navigace

Aukce energií: zázračný nástroj nebo další prodejní kanál?

24. 1. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Jsou energetické aukce skutečně tak účinným nástrojem k dosažení úspory z cen elektřiny a zemního plynu, nebo jen marketingovou vějičkou?

Domácnosti už mají několik let volnost v tom, od koho si nechají dodávat energie – elektřinu a zemní plyn. Mají v zásadě tři možnosti: nechají si stávající smlouvu z dob, kdy v tomto segmentu ještě nepanovala prakticky žádná konkurence (asi bychom se divili, kolik jich ještě je). Nebo zavítají na některý z internetových srovnávačů a vyjedou si nabídky od všech relevantních dodavatelů, z nichž si podle ceny a smluvních podmínek vyberou toho pro sebe nejvhodnějšího. Nebo si zvolí atraktivní aukci energií. Vždyť se povídá,  jak jsou aukce výhodné a navíc pořadatel aukce zařídí takřka vše za vás.

Kalkulačka energií

Ušetřete výběrem levnějšího dodavatele energie. Spočítejte si, s kým ušetříte.

Virtuální aukční síň

Princip energetických aukcí je vlastně obrácená klasická aukce, kdy výhodou pro vydražitele je velký balík klientů a pro klienty zase nízká cena, kterou za poskytované služby zaplatí. Někdo by snad mohl říct, že vzhledem k často malým zkušenostem pořadatelů aukcí i obvykle nedlouhé historii vítězů dražeb nejde o nic jiného než sofistikovanější formu podomního prodeje, lidé na ni ale každopádně slyší.

Prvním úkolem pořadatelů je pro danou aukci získat dostatečný počet klientů. Některým společnostem stačí 100, jiní pořádají aukce třeba až od 200 lidí. Čím větší balík, tím je pro účastníky aukce zajímavější, což má ve výsledku příznivý vliv na výslednou cenu. Každý zákazník totiž něco stojí a společnosti specializující se na aukce svůj marketing tvoří pochopitelně cenou.

Říčanský příklad

První elektronickou aukci na dodávku energií uspořádalo město Říčany (pořadatelem byla společnost eCentre). V přípravné fázi aukce se podařilo shromáždit 518 zájemců a o tento balík se rozhodlo soutěžit devět dodavatelů. Vítěz nabídl v průměru o 16,5 % levnější komoditní složku elektřiny a o 29 % levnější komoditní složku zemního plynu. Úsporu aukce nepřinesla pouze pěti zájemcům, kteří tímto způsobem poptávali elektřinu.

Za rok 2013 s námi lidé ve 21 320 domácnostech ušetřili 210 milionů korun, které zůstanou v jejich rodinných rozpočtech, uvedla Alice Mazurková, marketingová manažerka společnosti eCentre, která pořádala i aukci v Říčanech.

Pořadatelé aukcí zákazníky získávají relativně jednoduše. Poté, co v březnu loňského roku spustily vůbec první energetickou aukci pro domácnosti Říčany (město jako takové bylo jen partnerem) a získaly pro své obyvatele zajímavou slevu, ustálil se model, kdy pořadatelé aukcí oslovují právě města či obce a ty pak poskytují do určité míry součinnost a obvykle aukci propagují. Nezřídka to vypadá, jako by aukce pořádaly právě města. Tak tomu ale není.

Zápis do aukce je závazný

Zájemce o dodávku energií prostřednictvím aukce se může v přípravném řízení na aukci přihlásit. Stačí, když vedle svého občanského průkazu poskytnete smlouvu se svým stávajícím dodavatelem energií a poslední vyúčtování.

Zde nastává první důležitý moment: jakou formu smlouvy máte? Pokud na dobu neurčitou, není to žádný problém, protože tu lze vypovědět s tříměsíční výpovědní lhůtou. Horší jsou smlouvy na dobu určitou, které lze v drtivé většině případů předčasně vypovědět jen pod sankcí. Nemusí být ale problém, pokud vám do konce kontraktu zbývá třeba i rok. Nějakou dobu totiž trvá, než se aukce vůbec rozběhne a i po jejím konci vám vítěz obvykle rád počká a smlouvu s ním podepíšete až od data, které vám stávající smlouva umožňuje. Pakliže jste ale vázáni na dobu delší, například dva či tři roky (a nechcete smlouvu na své náklady zrušit), máte obvykle smůlu a aukce se na straně odběratelů účastnit nebudete.

Chcete se zapojit do aukce?

Pokud byste svého dodavatele energií rádi získali formou aukce, můžete se obrátit na jednotlivé pořadatele aukcí, kteří už za sebou několik aukcí mají:

Na jejich webových stránkách naleznete aktuálně chystané aukce (ve městech a obcích), kterých se můžete zúčastnit. Pořadatelé aukcí obvykle nabízejí také poptávkový formulář, který můžete vyplnit a poté, co se sejde dostatek zájemců, bude vytvořena nová aukce. Zákazníci z celé republiky se můžou přihlásit do kterékoli aukce, kterou připravujeme. Adresa odběrného místa není pro přihlášení do aukce vůbec důležitá, řekl serveru Měšec.cz jednatel společnosti A-Tender, František Sadílek

V samotné aukci se o vítězství přetahuje přibližně 10 přihlášených dodavatelů, kteří se podbízejí nižší a nižší cenou. Výsledek ale není předem jistý, nikde není psáno, kolik procent ušetříte, byť pořadatelé aukcí většinou základní úsporu garantují. Můžete mít štěstí a být v balíku, který získá slevu 30 % z komoditní složky elektřiny či zemního plynu, a tím mnohatisícovou úsporu na ročním zúčtování, můžete mít ale také smůlu a ušetřit třeba jen 5 – 10 %.

Proč smůlu, když i tak ušetříte? Už v průběhu aukce totiž do jisté míry ztrácíte svobodu. Tím, že se k aukci přihlásíte, tím se také zavážete k tomu, že s vítězem aukce smlouvu podepíšete. Ve smlouvě se zprostředkovatelem aukce sice máte klauzuli, že podepsat nemusíte, to je však ve většině případů podmíněno několikatisícovou sankcí. Ve smlouvě s klienty pokutu obsaženu máme, ale použili jsme ji jen ve výjimečných případech, uvádí jednatel společnosti A-Tender František Sadílek s tím, že lidem nabízejí garantovanou úsporu a pokud jí není dosaženo, klienti podepsat nemusí. Do aukce už tak musíte vstupovat s rozvahou, za jakých podmínek podepíšete. Málokdo však aukci chápe jako hru, která vám teoreticky umožní hodně ušetřit, ale také případně přijít o částku ve výši smluvní pokuty. Drtivá většina lidí podepíše i tehdy, je-li sleva nízká.

Srovnává se cena komodity

Lákavé informace o úsporách vyjádřené procenty mají svou stinnou stránku. Jde totiž pouze o úspory na komoditní složce vyúčtování. Sleva se tak netýká distribuce či poplatku na obnovitelné zdroje. V případě plynu tvoří komoditní složka přibližně 70 % celkové ceny, u energie je to potom jen necelá polovina. V loňském roce činila průměrná úspora na jednu domácnost 3700 Kč u elektrické energie a 4860 Kč u zemního plynu, řekla serveru Měšec.cz Zuzana Vrbová, marketingová manažerka společnosti ARCH Consulting, která provozuje Aukce Jinak.cz. Uspořit však jde také na stálém měsíčním poplatku, který se v aukcích leckdy daří stlačit až k nule. Toto je pro účastníky s nižší spotřebou rovněž významná úspora, říká jednatel společnosti A-Tender František Sadílek.

Pohyb cen energií může úsporu změnit ve ztrátu

Nízká sleva se přitom může ukázat jako nevýhodná. Na jedné straně záleží na tom, z jaké výchozí částky se sleva počítá. Má-li někdo nevýhodnou smlouvu a získá-li slevu třeba i 10 až 20 %, udělal by možná lépe, kdyby si jen nechal spočítat konkurenční nabídky na internetovém srovnávači. Na druhé straně je třeba počítat s pohybem cen energií v čase. Není jistě náhodou, že se s aukcemi roztrhl pytel v druhé polovině loňského roku, kdy bylo všem jasné, že ceny v krátkodobém a střednědobém horizontu půjdou dolů. V takovém případě mohou jít dodavatelé energií na ceny, které se v daný okamžik jeví velmi výhodně, protože počítají se stávajícím snížením ceny komodit na trzích, které velcí dodavatelé do svých cen ještě nepromítli, nebo dokonce spekulují nad dalším snížením jejich cen. Pokud jste například loni v říjnu šli do aukce elektřiny a získali slevu ve výši 10 %, ušetřili jste tuto částku maximálně na měsíc či dva, protože na začátku roku elektřina o tuto či vyšší hodnotu zlevnila prakticky všem.

Ale tím, že podepíšete smlouvu s vítězem aukce, se navíc zavazujete k odběru na dobu určitou, obvykle to bývají dva roky (v některých aukcích ale i rok jeden). Po tuto dobu odebíráte komoditu za fixní, vysoutěženou cenu. Pakliže by elektřina příští rok opět zlevnila (a pravděpodobné to je), už byste se v případě výše zmíněné slevy z aukce dostali v porovnání s tím, kdybyste nedělali nic, do mínusu.

dan_z_prijmu

Aukce nebo srovnávač?

Aukce představuje jeden ze způsobů, jak se dostat k nové smlouvě s dodavateli energií – ve většině případů výhodnější. V porovnání s běžným výběrem nového dodavatele, například přes internetové srovnávače, zahrnuje ale jistou, ne příliš vysokou míru rizika. Někoho to láká, jiného moc ne. Faktem je, že se aukce může opravdu povést a vy tak získáte nabídku, na kterou byste jinak nedosáhli.

Může ale také skončit (a běžně se tak děje) normálně a v takovém případě byste zřejmě získali lepší nabídku standardní cestou vlastního výběru. Navíc od dodavatele, kterého si sami – třeba podle referencí zákazníků – vyberete. Aukce vám může přidělit i takového, o kterém dosud nikdo neslyšel. Čtěte: 6 tipů, jak ušetřit za elektřinu

Jak si zajistíte levnější energie?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spotřebitelské finance i politicko-ekonomická témata jsou vodou na můj mlýn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).