Hlavní navigace

Akce stavebních spořitelen na konci roku 2014

29. 12. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: isifa/MAFRA/Dan Materna
Vyplatí se na poslední chvíli uzavřít smlouvu na stavební spoření? Máme pro vás přehled akcí.

Českomoravská stavební spořitelna – „Liška“

  • max. 1000 Kč sleva na poplatku pro dítě
  • max. 2310 Kč sleva na vedení účtu pro dítě

Českomoravská stavební spořitelna (dále ČMSS) má do 31. 12. 2014 bonus na dětské smlouvy. Pokud uzavřete smlouvu na rodné číslo dítěte, obdržíte 50 % slev na poplatku za uzavření smlouvy stavebního spoření, max. 1000 Kč.

Pokud současně s dítětem bude uzavřena smlouva i na rodiče, je vedení vkladového účtu až 7 let bez poplatku (standardně 330 Kč ročně).

Podmínky:

  • Smlouva dítěte i rodiče musí být uzavřena v období 1. 10. – 31. 12. 2014.
  • Smlouva o stavebním spoření dítěte i smlouva rodiče musí být po celou dobu spořicím účtem nebo spořicím účtem se souvisejícím překlenovacím úvěrem (ne úvěrem ze stavebního spoření).

Jen pozor, smlouva na rodné číslo dítěte se vám může vymstít, vždy jde totiž o peníze dítěte. Pokud není zletilé, o jejich použití rozhodne soud, nikoli vy!

Modrá pyramida

  • Max. 2000 Kč sleva z poplatku za uzavření smlouvy

Pokud uzavřete s Modrou pyramidou novou smlouvu a v prvních 4 měsících vložíte vklad ve výši min. 2000 Kč, bude vám na váš účet stavebního spoření připsána prémie ve výši úhrady za uzavření smlouvy, maximálně však 2 000 Kč. Tím se vám např. vynuluje poplatek za sjednání stavebka na cílovou částku 200 000 Kč.

Raiffeisen stavební spořitelna

Za uzavření dětské smlouvy dostanete pokladničku ve tvaru dětského prasátka. A to je vše.

Stavební spořitelna České spořitelny – „Buřinka“

Stavební spořitelna žádnou speciální akci nemá. Při sjednání smlouvy online ale ušetříte poplatek za uzavření smlouvy, platí se paušál 495 Kč bez ohledu na výši cílové částky.

Wüstenrot stavební spořitelna

Stavební spořitelna nemá žádnou probíhající akci ke dni publikace článku.

Shrnutí

Stavební spořitelny před koncem roku nemají atraktivní akce, které by vysloveně motivovaly na poslední chvíli uzavřít smlouvu na stavební spoření. Pro stavební spoření tak hrají hlavně standardní výhody, tj. celkový průměrný roční úrokový výnos od 3,80 do 4,70 % p.a. při 6leté fixaci, snadná dostupnost úvěrů pro financování družstevního bydlení a rekonstrukce. Nevýhodou je zmiňovaná fixace finančních prostředků a poplatky za změnu smlouvy, pokud se během spoření rozhodnete změnit tarif. Stavební spořitelny navíc velmi nerady (a některé vůbec) umožňují refinancování úvěru. takže si svůj úvěrový závazek u stavební spořitelny pořádně rozmyslete. Přesto platí, že jde stále o velmi jednoduchý a finančně přívětivý produkt.

Porovnání úrokových sazeb pro spoření a úvěry

Spořitelna Max. úrok na spoření Min. úrok na úvěr ze SS Min. úrok na překlenovací úvěr
ČMSS 1,60 % p.a. 2,95 % p.a. 3,40 % p.a.
MPSS 1,70 % p.a. 3,89 % p.a. 6,34 % p.a.
RSTS 1,50 % p.a. 2,99 % p.a. 5,50 % p.a.
SSČS 1 % p.a. 3,99 % p.a. 6,85 % p.a.
Wüstenrot 1 % p.a. 2,99 % p.a. 3,50 % p.a.

Potřebujete poradit? Odpovědi na vaše otázky

V poradně o stavebním spoření jste se ptali Jiřího Šedivého, tajemníka Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS). Zde jsou některé odpovědi na vaše otázky. 

Může se snížit podpora?

Chtěl jsem se zeptat, jestli zase nehrozí snížení podpory u stavebního spoření jako minule. Myslím si, že stát tím sám lidi zbytečně nervuje a ti pak mají strach se do něčeho uvazovat, když se to může po podpisu smlouvy změnit.

V současnosti nemáme žádné signály o snižování státní podpory stavebního spoření. Ovšem situace je vcelku jasná. Všichni po nálezu Ústavního soudu vědí, že stát může prostřednictvím změny zákona o výši podpory rozhodnout i u existujících smluv. Nemůže to udělat do minulosti, ale do budoucna ano. My jako asociace vždy vysvětlujeme, jak důležitá je stabilita pro klienty, vnímání produktu, ale i státu jako stabilizační instituce. A zmíněné nervování klientů je realitou, která se nám samozřejmě nelíbila a měla negativní dopady do sektoru.

Spoření pro dítě vs. soud

Moje poradkyně mi doporučovala uzavřít smlouvu pro dítě, my s manželem už stavební spoření máme. Chystáme větší rekonstrukci domu a tři smlouvy by se hodily. Ale tady na Měšci jsem četla, že bychom ty peníze od spořitelny vůbec nedostali, že by to musel schválit soud. Dceři jsou tři roky. To je pak spořit pro děti přes stavební spoření asi nevýhodné. Jak to, prosím vás, je?

Současná právní úprava posílá rodiče při výpovědi prakticky jakéhokoliv finančního produktu jejich nezletilého potomka, kde je zůstatek vyšší než zanedbatelný (stokoruna, možná pár stokorun), k opatrovnickému soudu, aby posoudil, zda peníze dítěte budou použity v jeho zájmu. A mohu garantovat (a nejspíš mi bude i uvěřeno), že žádnou ze stavebních spořitelen vůbec netěší, že je povinna zatěžovat rodiče dětí jakoukoli dodatečnou administrativou.

Bude na soudu (a nyní při rozhodování na vás jako rodičích) posoudit, zda ona větší rekonstrukce domu je i v zájmu dítěte. Zpravidla jednoznačně: dítě v domě bydlí, užívá jej, například z něho může mít v budoucnu i majetkový prospěch apod. Rozhodne o tom však soud, a to zpravidla dostatečně rychle, nebo po čase zákonodárci přehodnotí tuto úpravu jako příliš úzkostlivou a změní se.

Dovedu si představit například režim obou přítomných rodičů a písemné vyjádření jednoznačné vůle. Dnes však je zákon nad rodinou (a zda je to potřeba, nebo špatně či správně, to nechť si posoudí každý sám). Určitě však ani dnes neplatí, že by potomek vůbec peníze nedostal. Nejpozději po dovršení plnoletosti by se na názor soudů nikdo ptát nemusel. Ale chápu, že to je v tomto případě až za 15 let.

Stavebko na důchod a studium?

Pracuji jako finanční poradce a lidé se mě ptají, v jakém stadiu je možné rozšíření použití stavebka na penzi, nebo na financování studia. Vím, že diskuze na to téma sem tam zazní, ale nezaregistroval jsem, že by se něco změnilo. Dočkáme se podle vás, že stavebko půjde použít třeba na financování studia včetně státní podpory?

Použití stavebního spoření na penzi nepředpokládá úvěrování, takže i dnes mnoho klientů, zejména ve věku blízko do důchodu, spoření na penzi prostřednictvím stavebního spoření využívá. Jisté formy institucionalizace takového spoření v úvahu připadají, ale pro reálné použití to není nutné.

Financování studia by si zasloužilo alespoň nějakou možnost užití úvěru k produktu, který je postaven na spoření s možností vzít si úvěr. Předpokladem je ale politická shoda na parametrech, které budou stabilní. Daleko horší by bylo, kdyby se podobná věc uzákonila a během dalších deseti let doznala jedné nebo dvou změn.

Dnes ale můžete bez úvěru použít peníze třeba právě na studium nebo do penze. Špatně by bylo, kdyby se po případné změně takto nedaly použít vůbec.

dan_z_prijmu

Jakou cílovou částku zvolit?

Chtěla bych si pořídit stavební spoření a nevím, jakou cílovou částku si zvolit. Poradkyně mi radila, ať spořím aspoň 500 Kč, ale mně to přijde málo .Je mi 19 let a chtěla bych to spoření později použít na bydlení.

Neuvádíte, jaké jsou Vaše finanční poměry, tedy kolik spořit můžete. Nicméně, pokud chcete bydlení financovat pomocí stavebního spoření, nebude nejspíš 500 Kč měsíčně stačit. Můžete-li spořit více, tak doporučuji uspořit alespoň 20 000 ročně (ať v měsíčních, kvartálních, nebo roční úložce). Dále je třeba zvážit představu budoucího bydlení. Důvod je prostý: získáte maximální státní podporu. V určitých oblastech může stačit šestileté spoření i k vytouženému bytu. Většinou byste ale musela spořit o dost víc.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).