Hlavní navigace

Air Bank, banka pro nespokojené klienty. Víme, jaké služby nabídne

9. 6. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nová banka Air Bank otevře na přelomu září a října. Chce aktivní klienty a nebude lowcost. Nabídne jednoduchá pravidla, která nebudou zadarmo.

Již tak slušné konkurenční prostředí v bankovním sektoru chystají ještě rozšířit tři nové banky a bankovní licenci by rády získaly také některé záložny. Nejnovější bankou na českém trhu je Fio banka, která se úspěšně přerodila ze záložny a burzovní společnosti v banku a zatím se jí daří naplňovat svůj cíl pro první rok svého fungování, kterým je 50 tisíc nových klientů.

V létě by měla následovat internetová banka od skupiny Raiffeisen, která již pod stejnou značkou – ZUNO Bank – nabízí své služby na Slovensku a která už má bankovní licenci od České národní banky. Na tu zatím stále čeká Equa Bank, ve kterou by se měla po akvizici investiční společností AnaCap přeměnit zdejší Banco Popolare (doménu equabank.cz vlastní společnost Equa Financial Services s.r.o., která patří do skupiny Credoma ovládané britským fondem AnaCap).

Třetím letošním nováčkem bude Air Bank ze skupiny PPF. Ta bankovní licenci získala na konci května a její zástupci včera představili plány, které od kterých si nová banka slibuje úspěch. Kombinují tři základní principy – transparentnost, jednoduchost, otevřenost. A přesně v tomto duchu bude i úvodní nabídka – dva běžné účty a jeden spořicí.

Banka pro nespokojené

Pro klienty se nová banka otevře na přelomu září a října. Jaká bude? Air Bank je plnohodnotná banka, nejsme internetová nízkonákladová banka. Zároveň jsme bankou pro běžné lidi, nikoli pro firmy či municipiality, tak ve stručnosti představil Air Bank její generální ředitel Erich Čomor.

Za první rok svého působení chce banka získat 70 tisíc klientů. Chceme klienty, kteří s námi budou mít hlavní bankovní vztah, tedy takové, kteří si k nám budou posílat výplatu a z našeho účtu budou vyřizovat své běžné platby, říká Erich Čomor. Ve třetím roce svého působení chce banka přejít ze ztráty do zisku a na konci pátého roku plánuje 250 tisíc klientů, což představuje zhruba 5% podíl na bankovním trhu.

K naplnění tohoto cíle má přispět měnící se přístup zdejších lidí ke změně banky. Za poslední tři, čtyři roky se zvedl počet lidí, kteří jsou nespokojení a kteří banku mění. Zatímco ještě před deseti lety takových klientů bylo 2 procenta, nyní jejich podíl činí 6 až 8 procent.

Právě na tyto nespokojené bankovní klienty tedy Air Bank bude mířit. A své místo na trhu si chce vydobýt právě v úvodu nastíněnými principy. České bankovnictví je všechno, jen ne transparentní a ne jednoduché. Taková je Air Bank. Ta je podle Čomora záměrně vystavena na zelené louce, aby nevycházela ze stávajícího bankovního prostředí. Konkrétně se to projeví například v sazebníku, který by se měl vejít na jednu stranu A4 a bude koncipován tak, že služby, které v něm nenajdete konkrétně vyjmenované, jsou zdarma nebo je banka neposkytuje.

Malý a paušální účet

Nabídka poskytovaných produktů se má postupně rozšiřovat, a to ve třech fázích:

  1. Se vstupem na trh v nabídce budou dva běžné účty a účet spořicí.
  2. Ve druhé polovině roku 2012 by měly nabídku rozšířit úvěrové produkty.
  3. Nejdříve v roce 2013 by pak mělo dojít na hypotéky a investiční produkty.

K běžným účtům předznamenejme, že Air Bank nechce jít cestou bezpoplatkových účtů. Bankovnictví je služba, za kterou jsou lidé ochotni platit, pokud je dobrá, říká k tomu Erich Čomor.

U prvního z účtů, pracovně označeného jako malý, jde o variantu účtu, u kterého se platí pouze za ty služby, které skutečně budete využívat. Tedy žádný paušál. Z klasických služeb budou zpoplatněny konkrétně třeba odchozí platby nebo výběry z bankomatů jiných bank. Ceny? Jejich konkrétní výši si zatím banka nechává pro sebe. Zdarma nicméně budou například trvalé příkazy a inkasa. Druhý z účtů bude paušální. Jedna cena a kompletní bankovní služby bez omezení.

Zmínili jsme výběry z bankomatů. V plánu je vlastní síť bankomatů, která při otevření bude na pobočkách – na každé dva bankomaty. Ty budou zároveň fungovat jako sběrna hotovosti, funkce bankomatu tedy bude nakombinovaná s tzv. vkladomatem. Ty budou přijímat pouze papírové bankovky, a protože pokladna na pobočce nebude, mince zde neuložíte.

Bankovní karty bude Air Bank vydávat také vlastní, spolupracovat bude se společností MasterCard. Nejprve půjde pouze o karty debetní (vydání i vedení zdarma), kreditní se do nabídky mají dostat až ve druhé polovině roku 2012, kdy má být nabídka rozšířena o úvěrové produkty. Prim chce hrát banka podle svého generálního ředitele i v bezkontaktních platbách. Konkrétní v tomto bodě však nebyl.

dan_z_prijmu

Pro začátek banka počítá s 8 až 12 pobočkami, které se určitě objeví v Praze, Brně, Ostravě, Ústí nad Labem, Liberci, Plzni a v Českých Budějovicích. Během dvou až tří let je v plánu třicet poboček. Ty se mají nacházet jednak v centrech měst, ale také v obchodních centrech, kde by bankéři měli být k dispozici v otevírací dobu těchto center – plánovaný je tedy provoz pondělí – neděle. U klasických poboček by pak otevírací doba měla být omezena na pracovní týden plus sobotu.

K otevření účtu u Air Bank však nebude vaše návštěva nutná. Kromě toho, že budete smlouvu moci podepsat využitím kurýra, nebudete ji muset podepisovat vůbec. Tohoto banka dosáhne díky principu přenesené identifikace. Tu u bankovních služeb umožňují evropské směrnice a funguje tak, že identifikaci banka provede tím, že si na svůj nově založený účet pošlete peníze z jiného svého bankovního účtu, u kterého vaši identifikaci již provedla vaše stávající banka. Účet u nás tak otevřete po 5minutovém sezení u internetu nebo po stejně dlouhém telefonickém hovoru s naším call centrem, uzavírá Erich Čomor.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).