Hlavní navigace

6 věcí, kterými chce vláda vylepšit důchodovou reformu

4. 7. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Vláda boj o druhý pilíř nevzdává i přes jeho počáteční nevalné výsledky. Navrhuje šest změn. Budou stačit?

Výsledky druhého pilíře za první pololetí fungování nejsou nijak valné a za původním očekáváním daleko zaostávají. Jak si zatím reforma stojí a čím ji chce vláda oživit?

Bídu vystřídá ještě větší bída

Od počátku roku do 1. července do druhého pilíře vstoupilo 74 573* lidí. Za červen penzijní společnosti nasbíraly 27 181* nových smluv, což je nejsilnější výsledek za celý půlrok. 


Zdroj: Asociace penzijních fondů ČR

Vstup klientů do 2. pilíře v jednotlivých měsících

* Konečný součet se ještě mírně zvýší, protože penzijní společnosti mají podepsané smlouvy z posledních dní na cestě z terénu a dosud proto nebyly zaevidovány. Skutečný počet smluv zaevidovaných do Centrálního registru smluv bude tedy o něco málo vyšší. Přesné číslo by mělo být k dispozici zhruba v půli července.

Snad by byl důvod k radosti, kdyby počty klientů takto stabilně rostly. Očekávat se ale dá spíše útlum, protože do druhého pilíře zatím vstupovali převážně lidé starší 35 let, kteří měli čas na rozhodnutí právě do 1. července 2013.

I přes špatné výsledky podle vyjádření Asociace penzijních fondů ČR žádná z penzijních společností neuvažuje o tom, že by ukončila činnost ve druhém pilíři a klienty předala jiné penzijní společnosti.

Podle informací Generálního finančního ředitelství finanční úřady, které jsou od letošního ledna do realizace důchodové reformy zapojeny, převedly penzijním společnostem v první půli roku pojistné ve výši 21,5 milionu korun. Z této částky činí 1,2 milionu Kč platby od osob samostatně výdělečně činných a 20,3 milionu Kč pak platby pojistného od zaměstnaných účastníků. 

Starší a odvážnější

Zatím klienti penzijních společností, kterým je více než 35 let, tvoří 65,5% podíl. Jak už jsme vás informovali v článku Do druhého pilíře zatím vstupují ti bohatší a odvážnější, většinou si účastníci reformy vybírají investování v dynamických fondech a na tomto trendu se zatím nic nezměnilo.

Dynamický fond dosud zvolilo 44,3 % účastníků druhého pilíře. Vyvážený fond má v současnosti sjednáno 34,5 % účastníků a Konzervativní fond pak 19,5 % osob. Fond státních dluhopisů zatím zvolilo pouze 1,7 % klientů penzijních společností.


Zdroj: APF ČR

Rozložení dosud zvolených investičních strategií

Naděje umírá poslední

Protože vláda stále věří v budoucnost penzijní reformy, snaží se zájem o druhý pilíř podpořit změnami, které by mohly přesvědčit další účastníky. 

Do Sněmovny tak míří návrh, který by pravidla reformy v šesti bodech pozměnil:

Druhá šance pro opozdilce

První změna navrhuje prodloužit období pro možný vstup do druhého pilíře na 40 let. Během příštího roku by se s platností do konce roku 2014 také znovu otevřela možnost vstoupit do druhého pilíře pro všechny osoby starší 40 let.

Možný výstup ze systému

Účastník penzijní reformy by podle návrhu měl mít možnost ze druhého pilíře vystoupit, a to během období třech měsíců po uplynutí pěti let účasti v systému. Zánik účasti by se datoval k poslednímu dni měsíce, ve kterém se klient s penzijní společností na ukončení smlouvy o důchodovém spoření dohodl, nebo jí doručil písemnou výpověď. Pokud byste se k tomuto kroku rozhodli, už by vám nebylo v budoucnosti znovu umožněno do systému vstoupit.

V tom případě by se 60 % naspořené částky (3 z 5 %) vrátilo do státního rozpočtu jako úhrada pojistného na důchodové pojištění a na účastníka by se hledělo tak, že ve druhém pilíři nikdy nebyl. Pokud byste tedy po pěti letech ze druhého pilíře vystoupili, nebude doba účasti na důchodovém spoření nijak ovlivňovat výši starobního důchodu z důchodového pojištění.

Zbylých 40 % prostředků (2 z 5 %) by vám stát vyplatil v hotovosti zpět.

Návrh obsahuje ustanovení, které pojistí, že případný investiční nezdar penzijní společnosti ponesete na svých bedrech vy a ne státní rozpočet. I kdyby totiž hodnota 60 % vašich prostředků byla nižší než 60 % vybraného pojistného, převede penzijní společnost do státního rozpočtu hodnotu odpovídající 60 % vybraného pojistného a vám vyplatí zbytek, který tedy reálně nemusí dosáhnout 40 % v případě, že penzijní společnost váš vklad investováním poněkud znehodnotila.

Pokud by celá hodnota vašich prostředků nedosahovala ani úrovně 60 % vybraného pojistného, převedou se všechny prostředky do státního rozpočtu a vám nebude vyplaceno nic. Stát ale případnou neuhrazenou část pojistného vymáhat nebude.

Využijete druhého pilíře a vyvedete si část sociálního pojištění do penzijního fondu?

Více řešení pro dědice ve druhém pilíři

Další změna rozšíří možnosti dědictví prostředků ze druhého pilíře. V současnosti platí to, že pokud účastník druhého pilíře zemře, převedou se dědici tyto prostředky na jeho důchodový účet, je-li také účastníkem důchodového spoření. Pokud není, vyplatí se prostředky v hotovosti. 

Návrh předpokládá, že by možnost získat zděděné prostředky v hotovosti měl i dědic, který se taktéž účastní druhého pilíře. Více si přečtěte v článku 7 věcí, které jste o důchodové reformě nevěděli

Vyplatí se vám druhý pilíř? Spočítejte si to v naší kalkulačce.

Jistější nárok na prostředky druhého pilíře

Současná právní úprava přiznává účastníkům důchodového spoření nárok na důchod z naspořených peněz v případě, že je mu přiznán i starobní důchod z prvního pilíře.

Nově by měl mít účastník možnost čerpat prostředky ze druhého pilíře při dosažení důchodového věku bez ohledu na to, zda splnil nárok i na výplatu důchodu z průběžného prvního pilíře.

(Návrh počítá také se stanovením fikce, že žena vychovala dvě děti, protože pojišťovna i správce Centrálního registru smluv nemohou vést řízení, které při posuzování nároku na důchod vede Česká správa sociálního zabezpečení.)

Kratší doba renty

Mezi novinky patří i rozšíření nabídky možností, jak naspořené peníze čerpat. K dosud platným variantám by tak přibyla alternativa renty vyplácené po dobu 15 let.

skoleni_15_4

Dědictví pro více pozůstalých

Účastníci, kteří chtějí zvolit výplatu důchodu s pozůstalostní penzí, by nově měli možnost určit více než jednu osobu jako příjemce pozůstalostní penze a stanovit podíly na výplatě tohoto důchodu.

Pozměňovací návrhy dávají penzijní reformě poněkud přátelštější rysy. Otázkou je, zda mohou tyto změny někoho přesvědčit, pokud bude politická situace kolem druhého pilíře stejně nejasná, jako je nyní.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).