Hlavní navigace

3 spořicí účty, které vám přinesou nejlepší výnos

8. 4. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Spořicí účty vám umožní mít peníze ihned k dispozici, navíc na nich díky nízké inflaci nejspíše v tomto roce vyděláte.

Inflace v České republice se stále drží nulových hodnot. Růst spotřebitelských cen v březnu podle oslovených analytiků zrychlil jen na 0,3 %. Hlavní tlak na ceny je ale ze zahraničí. Eurozóna tlačí ceny směrem do deflace. Proto pro nějaký větší růst cen v ČR není prostor, uvedl analytik Home Credit Michal Kozub. Česká národní banka má přitom podle vlastní strategie udržovat inflační cíl ve výši 2 %. Guvernér České národní banky Miroslav Singer proto znovu začal střadatele strašit, že může dojít k dalším devizovým intervencím. ČNB je v souladu s tím (kurzovým závazkem, pozn. red.) připravena automaticky, tedy bez nutnosti dalšího rozhodnutí bankovní rady, provádět časově i objemově neomezené intervence, uvedl guvernér Singer. K tématu čtěte: Seriál Devizové intervence ČNB

Analytici jsou však ohledně dalších devizových intervencí, které by posunuly intervenční pásmo k 29 Kč za euro, skeptičtí, na druhé straně však může ČNB znovu všechny překvapit. Pokud v tomto roce nedojde k dalším devizovým intervencím, pak vám spořicí účty nejspíše přinesou i nějaký reálný výnos – uchrání vám tak peníze před inflací.

V našem modelovém příkladě budeme vkládat částku 100 000 Kč, vybereme takové banky nebo spořitelny, která nám přinesou alespoň úrok 1,5 %. Samozřejmostí bude také to, že peníze budeme moci okamžitě vybrat, nebude se tedy jednat o termínované vklady.  Jednotlivé triky a fígle, které banky používají, najdete v článku Na co si dát pozor při výběru spořicího účtu?.

1,63 % Sberbank, FÉR spoření

Banka na českém trhu již od poloviny loňského roku dominuje v sazbách u spořicích účtů. Nejlepší úrok 1,63 % získáte při vkladu do 300 000 Kč, úroková sazba se drží od loňského září.

Sberbank u tohoto spořicího účtu používá pásmové úročení. První pásmo platí pro vklady do 300 000 Kč (1,63 %), druhé nad 300 000 Kč (0,83 %).

Výhodou spořicího účtu FÉR spoření jsou garantované úrokové sazby, a to až do 31. 1. 2016.

1,5 % Equa bank, Spořicí účet HIT

Equa Bank inovovala ku prospěchu zákazníků nejen svůj běžný účet, ale nabídla také nový spořicí účet HIT. Pro získání úroku ve výši 1,5 % je však nutné mít na běžném účtu měsíční příjem alespoň 10 000 Kč (objem příchozích plateb) nebo 3× zaplatit bezkontaktní kartou banky. Zajímavě tuto podmínku například řeší čtenář a přispěvatel na našem serveru Patrik Chrz, který pro splnění podmínky nakupuje na samoobslužných pokladnách

1,5 % ZUNO BANK, Spoření Plus (s Účtem Plus)

Stejný úrok jako u Equa získáte také u ZUNO Bank. Podmínkou je mít běžný účet ÚČET PLUS. Pro získání 1,5procentní úrokové sazby však nesmíte v daném měsíci vybrat ze spořicího účtu žádné peníze, jinak vám nebude připsán úrok. Je třeba připomenout, že banka je v současnosti na prodej.

Poznámka ke spořicím účtům: Do hodnocení jsme zařadili faktické spořicí účty, nikoliv termínované vklady. Pokud má například banka nazvaný produkt „Spořicí účet“, ale peníze nejsou „na viděnou“, respektive okamžitě k dispozici, pak se i přes název produktu nejedná o spořicí účet a nebyl v našem hodnocení spořicích účtů zařazen. Ukládání peněz v kampeličkách se bát nemusíte, veškeré vklady jsou pojištěné do hranice 100 000 euro a pokud banka či kampelička zkrachuje, peníze vám vyplatí Fond pojištění vkladů. Čtěte více: Jsou úspory na spořicích účtech v ohrožení?

Řada lidí také dělá chybu v tom, že spořicí účty považují za produkt, kde zhodnocují své celoživotní úspory. Pokud však peníze nepotřebujete, pak na spořicích účtech se doporučuje mít uloženou jen částku, která je ve výši trojnásobku až čtyřnásobku vaší mzdy. Budete mít tak peníze okamžitě k dispozici v případě nečekaných výdajů. V případě, že jste konzervativní střadatel, pak zbylé peníze vložte na termínované vklady do výše pojištění ze strany FPV. 

U Moravského Peněžního 8stavu až 1,7 %, mSpoření s podmínkami

Co je však nutné podotknout je, že do srovnání se nedostal také Moravský peněžní ústav – spořitelní družstvo, kde můžete u spořícího účtu Výhoda získat úrok 1,7 %, je však nutné vložit alespoň 3 000 000 Kč.

Korektní je přece jen zmínit mSpoření od mBank, které nabízí úrok 1,6 %. O klasický spořicí účet, kde můžete bez podmínek vložit 100 000 Kč, se však nejedná. Podmínky tohoto produktu popsal David Sillmen ve článku Komplikované spoření: taková 3 % za rok jste ještě neviděli.

Kompletní srovnání najdete v našem komplexním srovnávači spořicích účtů. Některé ze spořicích účtů také můžete na stránkách Ušetřete s měšec uzavřít.

Výnosy mi nestačí, chci vydělat více

Pokud chcete spořit více, než je vašich 3–6 měsíčních mezd, je nutné uvažovat o produktech, které vám přinesou vyšší úročení. Příkladem bezrizikového produktu jsou termínované vklady bank, které jsou taktéž do výše 100 000 eur pojištěné. Aktuální srovnání vám přineseme v dohledné době v jednom z dalších článků. Pokud jste netrpěliví, najdete termínované vklady také v našem srovnávači.

dan_z_prijmu

Pokud vám ani termínované vklady nepřinesou podle vašeho mínění dostatečný výnos, pak se budete muset smířit s určitým rizikem. Otevírá se vám spousta možností, jak své peníze zhodnocovat. Vložit je můžete do podílových fondů, o nichž jsme psali v článku Lidé znovu objevují podílové fondy. Vyplatí se do nich vložit peníze?. Pokud přemýšlíte, že by bylo lepší investovat sám, pak čtěte Vyplatí se jít do podílového fondu, nebo investovat sám?. V současné době, kdy jsou úrokové sazby u hypoték na svých minimech, se atraktivní investicí stávají nemovitosti, především malé byty k pronájmu. Čtěte více: Jak správně pronajímat byt?

Ïnvestovat také můžete do takzvaných podřízených vkladů, v tomto případě si ale dejte pozor: v případě krachu záložny můžete přijít o veškeré finanční prostředky. O tématu čtěte více: Podřízený vklad: Úrok i 8 % ročně, ale bez pojištění

Jakou částku máte obvykle na spořicím účtu/účtech?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).