Hlavní navigace

3 důvody, proč koupit nemovitost

26. 6. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nemovitosti jsou atraktivní investicí, která vám může přinést atraktivní výnosy. Modelový příklad nám ukáže, že půjčit si peníze k investici nemusí být vůbec hloupý nápad.

1. Nejnižší úrokové sazby v historii

Úrokové sazby dosáhly nového rekordu v historii České republiky. Podle údajů Fincentrum Hypoindexu dosáhly průměrné úrokové sazby 2,05 %. Průměrné úrokové sazby hypotečních úvěrů pokračovaly v poklesu i v květnu. Pokles však již nebyl tažen dalším snižováním sazeb u bank s nejnižšími sazbami, ale spíše dorovnáváním nabídek ze strany ostatních konkurentů. Od přelomu dubna a května dochází u delších sazeb k růstu ceny zdrojů na mezibankovním trhu. Ačkoliv se nyní nacházíme v období změny trendu, růst sazeb by měl být zpomalen pokračujícím bojem o podíl na trhu hypoték, uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Nyní také větší část objemu tvoří nové úvěry, nikoliv refinancování z předkrizového hypotečního boomu v letech 2006–2008. Vyčkávat na místě se nemusí v současné situaci vyplatit. Otázkou je totiž, jak dlouho tyto nízké sazby vydrží, jelikož dvě z největších bank přistoupily ke zvyšování hypotečních úrokových sazeb. Na druhé straně ale další trojka bank úrokové sazby snížila. Úrokové sazby jsou stále výrazně vyšší než například ve Švýcarsku. Čtěte více: Úrokové sazby u hypoték klesají. Budou za 1,5 % ročně?

2. Růst cen nemovitostí

Ceny nemovitostí podle téměř všech ukazatelů rostou. Důvody jsou jasné: ekonomika oživuje. V prvním čtvrtletí letošního roku zaznamenala rekordní pokrizový růst ve výši 4,2 %. Dochází také k postupnému zvyšování cen v ekonomice, v příštím roce by se inflace měla přiblížit 2procentnímu inflačnímu cíli. Společně s tím také rostou mzdy, v příštím roce budou odboráři žádat růst mezd o 3 až 5 %. 

Důvodem rostoucích cen je vyšší poptávka. Zájem je vysoký také o novostavby, kdy některé projekty jsou dokonce vyprodané před dokončením: Poptávka po nových bytech v Praze roste raketovým tempem, svůj podíl na tom mají i noví obyvatelé Prahy, kteří zde zůstávají po studiích a zakládají své rodiny nebo sem přicházejí za prací z dalších českých krajů. Růst trhu podporuje široká a neustále doplňovaná nabídka nových projektů a oživení ekonomiky, svůj podíl zde mají i levné hypotéky, říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

Informace o vysokých prodejích potvrzují také banky: V Praze se pak dobře prodávaly byty v nových developerských projektech, což vyvolalo i mírný nárůst cen nových bytů. Zájemce o bydlení však oslovily i doposud stavebně nezahájené projekty. Toho využili i někteří developeři, kteří nasadili i vyšší cenové relace a spoléhají se na pozitivní náladu na trhu, uvedl Petr Němeček, ředitele odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

Zajímavé je také, že dochází k růstu zájmu i o panelové bydlení. Důvody jsou jednoduché: bydlení je totiž cenově dostupnější než novostavby, zároveň v blízkosti jsou většinou veškeré služby a infrastruktura, které jsou potřeba k bydlení. Čtěte také: Zájem o panelové bydlení roste

Developerské projekty pod palcem

Motá se vám hlava ze všech developerských projektů a nebaví vás proklikávat desítkami developerských stránek? Pomoci vám může náš projekt novostavby.mesec.cz, kde najdete většinu developerských projektů přehledně na jedné stránce.

Vyhledávání je jednoduché, intuitivní – pokud vás projekt zaujme, dostanete se přímo na stránky daného developera, kde poté můžete vybírat podrobněji.

3. Investice

Byt je stále velmi dobrou investicí, která vám může vygenerovat nadprůměrné výnosy. Nejatraktivnější z tohoto pohledu jsou především malé byty, kde jsou výnosy nejvyšší. To bohužel vede k tomu, že developeři často na svých webových stránkách nabídnou jen byty od velikosti 2+kk a dále, kde cena přesahuje 2 mil. Kč. Malé byty 1+kk jsou totiž hromadně skupovány bohatými soukromníky či investičními fondy, kteří je poté pronajímají a generují zajímavý výnos. Některé větší developerské projekty se staví v několika etapách.

Důvodem, proč mizí malé byty, je také to, že pokud bydlíte v hlavním městě a máte alespoň 150 tisíc, je pak lepší si na nemovitost 1+kk půjčit a splácet hypotéku než bydlet ve stejně velkém bytě, který se pronajímá. Splátka hypotéky totiž bude výrazně nižší než nájemné (viz také modelový příklad). U větších bytů se však rozdíly smazávají. Nákup bytu se tak překvapivě nevyplatí především velkým rodinám, ale především mladým lidem, kteří začínají pracovat (či studovat v případě, že mají hodné rodiče) a potřebují k bydlení jen malou nemovitost.

S nemovitostmi můžete i spekulovat. Spousta developerských projektů je vedena pouze na papíře s tím, že dokončení projektu je plánované za 2–3 roky. Při výstavbě nemovitosti tak budete splácet hypotéku a po dostavění byt poté prodáte dráže, jelikož jeho cena po dostavění je zpravidla vyšší. V čase také cena nemovitostí poroste. 

Modelový příklad nákupu nemovitosti 1+kk

Cena nemovitosti: 1 500 000 Kč

Vlastní zdroje: 200 000 Kč

Hypotéka: 1 300 000 Kč

Splátka hypotéky na 30 let při sazbě 1,99 %: 4798 Kč

Čisté nájemné: 8000 Kč

Čistý výnos: 3202 Kč

Co když přijde černý scénář?

Společně s tím také musíte počítat s negativními scénáři vývoje, například s tím, že po skončení fixace dojde ke zvýšení úrokové sazby. Pokud například předpokládáme, že inflace naroste a zvýší se úrokové sazby řekněme na 4,5 %, pak na hypotéce každý měsíc zaplatíme 6586 Kč.

Měsíčně vám tak byt bude přinášet přibližně 1500 Kč.

skoleni_15_4

Administrace nemovitosti vám také zabere určitý čas a nesmíte ji rozhodně podcenit, jinak se může stát, že nemovitost bude prázdná (často při změně nájemníků) a budete se zbytečně připravovat o výnos.

V ojedinělých případech je možné také docílit situace, kdy máte nakoupené dvě nemovitosti s tím, že jedna vám splácí hypotéku, druhá vám přináší zisk. Budete však muset domluvit lepší úrokovou sazbu u hypotéky (např. 1,69 %) , kterou si roztáhnete na 40 let. Administrace dvou bytů vám už ale nějaký čas zabere. Čtěte také: Jak vyjednat snížení úrokové sazby u hypotéky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).