Američtí vědci zjistili, že 37 procent ryb ulovených každý rok ve světových oceánech končí rozemletých v krmivech pro zvířata. Takové množství nejen způsobuje problémy mořskému ekosystému, ale mělo by být přímo určeno pro lidi, informuje ve středu agentura Reuters.
Jedná se celkem o 31,5 milionu tun ryb. Asi 90 procent z tohoto množství se změní v rybí maso nebo rybí olej, které jsou převážně použity v zemědělství ke krmení prasat a kuřat nebo pěstování ryb. Na rozdíl od ryb jako je tuňák, mečoun nebo treska je lov ryb na krmení převážně neregulovaný. Jedná se především o sardinky, sledě, sardelky a další druhy malých ryb. Nadměrný lov těchto druhů z oceánu ale může zmenšit populaci větších ryb, které se jimi živí.
Vedle potencionálních ekologických následků se takové plýtvání střetává s požadavkem řešení celosvětového potravinového problému. Na vykrmení půl kilogramu chovných ryb je třeba 1,3 až 2,2 kilogramu ryb z moře. Pokud vytváříte bílkoviny pro lidi, dává smysl změnit skoro dva a půl kila perfektního a dobrého jídla na jen půl kilogramu stejně dobré potraviny?
ptá se řečnicky Ellen Pikitchová, profesorka na univerzitě Stony Brook v New Yorku. Podle ní je mnohem přirozenější sníst tyto ryby přímo, než s nimi krmit dobytek a uměle chované ryby.
Studie vznikala sedm let a vytvořila ji Univerzita Britské Kolumbie ve Vancouveru a nezisková organizace Pew Charitable Trusts.
Zdroj: MediaFax