Spotřeba ovoce v posledních letech výrazně klesá. Zatímco v roce 2009 na jednoho obyvatele připadala spotřeba ve výši 90,4 kilogramů ovoce, v roce 2012 to bylo 74,6 kilogramů. Nejvíce poklesla spotřeba u jablek a to o 30 %. Důvodem jsou jak zvyšující se ceny ovoce, tak i to, že lidé na něm šetří: Se stále nižší produkcí českého ovocnářství navíc na trhu klesá nabídka domácího ovoce, které je cenovou konkurencí dražšímu ovoci z dovozu,
uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Projevilo se to například u jablek, kde ceny českých ovocnářů vyskočily o třetinu až na 40 Kč za kilogram. Lidé ale také kupují levnější džusy: Lidé více kupují levnější džusy a nektary s nižším podílem ovocné složky,
dodává Ludvík. Čtěte také: 7 tipů, jak ušetřit na potravinách
Zdroj zprávy: ČTK