Zatímco kilový bochník konzumního kvasnicového chleba stojí v obchodech přibližně 25 Kč, upéct si takový chleba doma vyjde přibližně polovinu. Dokonce je možné upéct i domácí bochník z kvásku za 11 Kč. Největším nákladem při pečení je spotřebovaná elektřina, nejvýhodněji podle serveru PečemPecen.cz vyjde péct si chleba v domácí pekárně, kde náklady dosahují 3 Kč. Upéct si chleba v troubě však už stojí 10 Kč.
Výrazně se dá také podle serveru Kupi.cz ušetřit při nákupu surovin v akci, 1 kg pšeničné mouky je možné koupit od akčních 7,90 Kč po běžných 10,90 Kč. Žitná mouka se pohybuje v rozsahu 18,90 Kč až 24,90 Kč
Je však nutné dbát na to, že v ceně domácího chleba není zohledněna lidská práce: Upečení bochníku chleba v domácí pekárně nebo pecenu šumavy bez hnětení zabere do 30 minut čistého času. Většina domácích pekařů má navíc pečení jako svého koníčka, takže se jim vyplatí i při složitějších postupech. Je to podobné rozhodování jako mezi vařením doma a jídlem v restauraci,
uvedla autorka pekařského blogu Maškrtnica.cz Juliana Fischerová. Další tipy, jak ušetřit za potraviny najdete v článku: 7 tipů, jak ušetřit na potravinách