Hlavní navigace

V čem spočívají rizika společné měny euro?

3. 6. 2005

Sdílet

Přední světový finanční list The Wall Street Journal dnes informoval o sporech, které se v poslední době rozhořely v eurozóně. Hlavní otázkou jsou zejména unifikované úroky a jejich výše, kvůli níž se začínají ozývat negativní hlasy zejména z Itálie, ale již i z Německa.

ECB ve čtvrtek navzdory doporučením mezinárodních institucí (OECD a MMF) a sílícímu tlaku podnikatelů a politiků odmítla snížit úroky a podpořit tím slabé ekonomiky měnové unie. Stala se proto terčem sílící kritiky, neboť ve vývoji jednotlivých největších ekonomik bloku jsou stále větší rozdíly a ECB není schopna určit optimální měnovou politiku pro žádnou zemi. Zatímco Německo a Itálie by potřebovaly nižší úroky, Španělsku s mnohem rychlejším růstem by naopak prospělo přitvrzení.

Podle průzkumů veřejného mínění v týdeníku Stern by si 56 procent Němců přálo návrat marky.

Zdroj: iLN
Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 6. 2005 14:01

    Hugo (neregistrovaný)
    Bojím se, že hysterická panika, která teď IMHO zcela zbytečně vznikla kvůli odmítnutí euroústavy ve dvou zemích Unie, je hodně nebezpečná, protože může narušit elementární důvěru ve smysl Unie a nebo eura. Jako by se rázem zahodilo, v čem všem je Unie prospěšná, co všechno umožňuje, jaké jsou výhody eura...

    Myslím, že teď by měli politici hlavně uklidňovat, že se nepřijetím ústavy ve Francii a Holandsku nic extra nestalo (protože se opravdu neděje velká tragédie) a ne panikařit víc než obyčejní lidé.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).