Hlavní navigace

Pokračující zima zdražuje zeleninu, zejména rajčata

21. 1. 2005

Sdílet

Ceny většiny potravin v tuzemských obchodech se v tomto týdnu výrazně neměnily. Výjimkou jsou sezonní druhy zeleniny. Například rajčata se nyní prodávají v průměru za 56,12 korun a proti minulému týdnu podražila o 26,5 procenta. Vyplývá to z výsledků pravidelného šetření Českého statistického úřadu.

O téměř pět procent naopak zlevnila mrkev, o 2,4 procenta zlevnily pomeranče. Mírně klesla proti předchozímu týdnu i cena banánů, za které zákazníci platí v průměru 33,83 korun za kilogram. Banány jsou však o více než třetinu dražší než před rokem, a to zejména kvůli vyšším celním sazbám zavedených po vstupu země do unie. Za poslední rok v souvislosti se vstupem do EU výrazně podražil i cukr. I ten však v poslední době zlevňuje. V tomto týdnu se cena kilogramu cukru snížila o 1,7 procenta na 25,02 korun.

Ceny se výrazně liší v krajích, a to zejména u sezonních potravin. Například v Karlovarském kraji obchodníci v tomto týdnu prodávali kilogram rajčat za 47,34 korun, zatímco v sousedním Plzeňském kraji za 61,45 korun.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).