Hlavní navigace

Zřídil jsem si SIPO a vydělávám. A šetřím i za telefon

22. 10. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Zřídil jsem si obstarožní službu SIPO. V kombinaci s kreditní kartou vám tyto dvě služby mohou přinést do kapsy velmi zajímavý bonus.

Minulý měsíc jsem si zřídil obstarožní službu SIPO. Ne kvůli službě jako takové. Považuji ji za relativně nebezpečnou a neflexibilní. Ale kvůli kombinaci s kreditní kartou od Citibank, konkrétněji verzí Citi Life. Proč jsem to udělal? Důvodem je vratná prémie 2 %, a to i ze všech plateb na SIPO. Každý měsíc mám tak zpět část z plateb, které tak jako tak musím platit.

Proč právě kreditní karta Citi Life?

Kreditní kartu používám dlouhé roky dennodenně a od různých poskytovatelů. Jaké hlavní výhody mají kreditky pro mě? 

Například lepší cashflow (na běžném účtu nedržím peníze kromě pár dní, kdy odchází trvalé příkazy), sdružení plateb z obchodů jde na separátní účet a z pohledu případné krádeže používám cizí peníze. 

Kromě toho buduji i pozitivní záznam v registru, až si budu chtít pořídit úvěr, snadněji a/nebo levněji získám úvěr. Toto je jediný způsob jak si pozitivní úvěrovou historii vybudovat, a přitom neplatit úroky z úvěrů. V neposlední řadě na této kreditní kartě oceňuji úsporu 2 % z každé platby.

Proč poslední rok používám především právě kreditní kartu Citi Life od Citibank? Jako jediná na trhu vrací 2 % úplně z každé platby až do výše 2000 Kč měsíčně. Vratka se čerpá po 500 Kč. Za rok mi Citibank vrátila cca 10 000 Kč včetně vstupního bonusu. Po převedení plateb na SIPO ušetřím pravidelně dalších cca 150 Kč měsíčně za platby, které platím tak jako tak. 

Klienti banky, kteří Citi Life ještě nemají, mohou mít danou kreditku první rok zdarma (další roky je bude stát 50 Kč měsíčně, což bude méně než ušetřené peníze jen ze SIPO. Pokud si o ni zažádáte online přímo na stránkách banky, můžete získat pro začátek 1000 Kč navíc, „stačí“ do 30 dnů od vydání (pravděpodobně ne od doručení) utratit 5000 Kč.  Přečtěte si také: Jak se naučit vydělávat a investovat? Zkuste to pohledem farmáře

SIPO: Staré, ale užitečné

SIPO asi každý zná. Jen zopakuji, že ho lze platit bez jakýchkoliv poplatků, stačí si rozpis posílat na e-mail. Ale nemohu nezmínit jedno bezpečnostní upozornění. Je to obstarožní nástroj, který obsahuje implicitní riziko zneužití/chyby. Střežte číslo SIPO stejně jako PIN ke kartě. Komukoliv totiž stačí uvést vaše číslo SIPO a nikdo se na nic neptá, prostě zařadí platbu na rozpis vašeho SIPO. Ať už úmyslně nebo neúmyslně, vyloučení platby a její vrácení platby řešíte vy. 

Nedomýšlel jsem, jak se toto dá jednoduše zneužít, ale vzhledem k tomu, že dost lidí SIPO prostě platí a dost často neví, co vše tam je, mohou nějakou dobu platit i cizí účet a vůbec na to nepřijdou. Čtěte více: Jak banky spolupracují s Českou poštou?

Na SIPO byste si měli vzpomenout i v případě, že něco platíte a už to platit nechcete – setrvačnost lidské mysli je občas značná a vy pak musíte ztrácet čas (pokud si vůbec vzpomenete) tím, že budete dostávat své peníze zpět.

Nemluvě o tom, že vyznat se v tom, za který měsíc vlastně platba odchází, není lehké. Je to za minulý, aktuální, nebo budoucí? U každé platby/dodavatele to může být jinak.

SIPO vs. kreditní karty Citibank

SIPO (Soustředěné inkaso plateb obyvatelstva) lze platit od začátku září 2012 z jakékoli kreditní karty Citibank. Citibank vydává ke dni publikace článku celkem 12 typů kreditních karet. Stačí zavolat na CitiPhone 233 062 222 a službu si aktivovat. SIPO se z kreditní karty strhává vždy k 5. dni v měsíci.

Maximální 2% bonus z platby SIPO získáte s kreditními kartami Citi Life, Citi Life Metropole, Citi Opuscard a Citi Broker Consulting.

1% bonus z platby SIPO vám připíše Citi BILLA kreditní karta a 0,5% bonus Shell MasterCard od Citibank.

Za platbu SIPO získáte i míle do věrnostního programu OK plus Českých aerolinií, pomůže vám k nim Citi ČSA MasterCard World.

Zákazníky O2 potěší kreditní karty O2 Citi a O2 Citi zlatá. Platba SIPO se počítá do objemu transakcí kartou a podle výše tak dostanete až 30% slevu na vyúčtování služeb od O2 (tato 30% sleva je při platbě nad 10 000 Kč, což pro některé rodiny je jeden nájem a zálohy na služby).

Ani u zbývajících karet Citi Gold a Citi Classic není platba SIPO k zahození. Sice vám nedají bonus, ale získáte cashflow na další výdaje, které kartou nezaplatíte.

Autor: Redakce serveru Měšec.cz

Kombinace Citi Life a SIPO

Citibank oficiálně láká na vstupní bonus, ale i na možnost platit SIPO z kreditní karty. Proto doufám, že to nebude krátkodobá akce a právě proto jsem si SIPO také zřídil. Běžné SIPO obsahuje zálohy na platby elektřiny, plynu, TV, rozhlasu, vodné, stočné, nájemné u mnoha družstev/obcí/společenstev. 

Můj minimální odhad výše plateb je 2500 Kč měsíčně, což znamená vrácení 50 Kč. Tedy stejně,  jako bude stát měsíčně kreditní karta v druhém roce. Běžné inkaso je přitom ale běžně dvoj- až trojnásobné.

Líbí se vám kreditní karta Citilife? Objednat si jí můžete i přes server Měšec.cz

Přes SIPO lze platit například i penzijní připojištění. Minimálně u Penzijního fondu České pojišťovny až 2000 Kč měsíčně. Čtěte více: Mám si vybrat penzijní připojištění nebo dobrovolné penzijní spoření?

Dále například úvěr u stavebních spořitelen (Raiffeisen stavební spořitelna, Českomoravská stavební spořitelna – stovky až tisíce). Ale zaplatíte takto i spoření (většinou 1700 Kč měsíčně – minimálně u Českomoravské stavební spořitelny). Dá se na něj převést předplatné časopisů nebo třeba platby pojistného (např. u pojišťovny Kooperativa). Čtěte také: Jak spořit na důchod s kreditní kartou?

Kreditka je dobrý sluha, ale zlý pán. Placení SIPO pomocí kreditky způsobí zvýšení rizika, že když nebudete mít na splacení celého dluhu, ten se celý zúročí. Pokud ji začněte používat i pro nákupy, nezapomeňte na opomínanou samozřejmost: kupujte jen to, co byste si koupili i kdybyste kreditní kartu (= cizí peníze) neměli. Jinak bude 2% úspora jen zdánlivá.

dan_z_prijmu

Nejlépe uděláte, když zaktivujete nejen SIPO (nachystejte si číslo), ale také internetové transakce a inkaso celé splátky ze svého běžného účtu (nejlépe tam, kde máte kontokorent, lepší platit pár dní kontokorent než zpětně úroky z kreditky a ještě i vysokou smluvní pokutu Citibank, když nebudete mít dostatek peněz na běžném účtě).

Přese všechna rizika, je to zajímavá nabídka, která komukoliv dokáže ušetřit každý měsíc několik desítek korun a odloží placení SIPO o pár dní. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je finančním poradcem firmy OK Klient a předseda zájmové skupiny SIG Peníze v Mense ČR.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).