Hlavní navigace

Co chystá žlutý mužíček aneb Velké změny u Raiffeisen stavební spořitelny

24. 10. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Raiffeisen stavební spořitelna přichystala změny, které nemají v dějinách stavebního spoření obdoby. Co je důvodem kolosálních změn všeobecných obchodních podmínek? A jde změna ku prospěchu klientů, nebo spořitelny?

Posledních 12 měsíců je na změny v obchodních podmínkách stavebních spořitelen poměrně bohatých. Pokud ponecháme stranou vstoupení v platnost zákona č. 101/200 Sb. o ochraně osobních údajů, kvůli kterému musely všechny stavební spořitelny pozměnit své formuláře, hlavními změnami bylo snížení úrokových měr jednotlivých stavebních spořitelen a na to navazující změny Všeobecných obchodních podmínek.

K nejrazantnějšímu kroku se odhodlala Raiffeisen stavební spořitelna, a.s. Co jí k tomu vedlo? To se můžeme pouze domýšlet, ale zřejmě ne příliš radostné hospodářské výsledky. Například čistý zisk v roce 2000 akcionáře příliš nepotěšil. A nárůst počtu nových smluv a smluv následných také není úplně podle představ managementu stavební spořitelny a jejích akcionářů.

Čistý zisk jednotlivých stavebních spořitelen v roce 2000

Tabulka č. 160
  ČMSS SSČS Raiffeisen VSS KB Wüstenrot HYPO
Čistý zisk za rok 2000
(v tis. Kč)
412150 173274 5807 225498 13110 43790


Novinky v tarifech Raiffeisen stavební spořitelny
Nové podmínky by měly začít platit od 1. 11. 2001. Vedení Raiffeisen stavební spořitelny se tak rozhodlo ke kroku, který v historii stavebního spoření u nás nemá obdoby. Co je tedy tak zásadního na těchto změnách?

Změna požadovaného procentního podílu z cílové částky
V současné době má RSTS podíl mezi naspořenými prostředky a maximální výší úvěru 50:50, stejně jako např. ČMSS nebo ČSST. Od 1. 11. ovšem, a to je ta bomba, zavádí v Rychlém ® a Standardním (S) tarifu spoření poměr 40:60. Stejně, jako mají ve svých tarifech VSS KB nebo Hypo. Ale pozor, zatímco v tarifu R a S dojde ke změně, v tarifu Dlouhodobém (D) a tarifu Pro mládež (M) zůstávají podmínky nezměněny! Poměr tedy zůstává 50:50.

Vzhledem k těmto změnám se mění i další podmínky, které přímo navazují na požadovaný procentní podíl z cílové částky. Hlavní změny jsou uvedeny v tabulce.

Porovnání parametrů starých a nových Všeobecných obchodních podmínek RSTS

Tabulka č. 161
  Stávající VOP VOP platné od 1. 11. 2001
Tarify rychlý – R
standardní – S
dlouhodobý – D
pro mládež – M
Obnova – R-01
Domov – S-01
Jistota – D-01
Budoucnost – M-01
Min. měsíční vklad 0,5% z CČ pro tarify R. S. D
0,3% z CČ pro tarif M
0,7% z CČ tarif R-01
0,5% z CČ tarif S-0 a D-01
0,3% z CČ pro tarif M-01
Požadovaný procentní podíl CČ R 50%
S 50%
D 50%
M 50%
R-01 40%
S-01 40%
D-01 50%
M-01 50%
Úročení vkladů 3 % p.a. roční sazba sjednaná ve smlouvěo stavebním spoření
Úročení úvěrů 6 % p.a. roční sazba sjednaná ve smlouvěo stavebním spoření
Min. měsíční splátka úvěru R 0,60%
S 0,46%
D 0,38%
M 0,30%
R-01 0,70%
S-01 0,50%
D-01 0,38%
M-01 0,30%
Úrokové zvýhodnění, jeho výše a vznik nároku 4% p.a., pokud je smlouva ukončena nejdříve 60 měsíců po založení, zřekne se úvěru a bylo-li naspořeno min. 50% z CČ sazba sjednaná ve smlouvě o stavebním spoření
- tarify D-01 a M-01, pokud je smlouva ukončena dohodou nebo vypovězena, trvala min. 60 měsíců, nebyl poskytnut úvěr a peněžní prostředky budou vyplaceny po ukončení smluvního vztahu
- tarify R-01 a M-01 – nárokna zvýhodnění není
Změna tarifu Kterýkoli tarif lze měnit na jiný, s podmínkou, že na M lze měnit pouze za podmínky, že účastník v den podání nedovršil 25 let věku M-01 lze měnit na kterýkoli jiný tarif
D-01 lze měnit na kterýkoli jiný, avšak na tarif M-01 jen v případě, že účastník v den změny smlouvy o SS nedovršil 25 let věku
R-01 lze měnit na tarif S-01
S-01 lze měnit na tarif R-01

Noviny, které přináší RSTS do stavebního spoření
Novinek je opravdu mnoho, pokud je shrneme, nejmarkantnější je „obojakost“ v požadovaném procentním podílu z cílové částky, jako podmínky nároku na řádný úvěr. Podobně to má pouze Wüstenrtot stavební spořitelna se svými „speciálními“ tarify.

Co je ovšem opravdu zvláštní a pro klienty asi ne příliš šťastné, je nemožnost přejít z úvěrových tarifů R-01 a S-01 na spořicí tarif D-01, resp. M-01. Pokud uzavřete smlouvu s výhledem na úvěr a vaše situace se změní, úvěr nebudete potřebovat, máte smůlu.

Naprostou novinkou je zavedení „sjednané úrokové míry“. RSTS si tím uvolňuje ruce pro budoucí změny. V současné době jsou sazby stanoveny na standardní 3 % p. a. a zvýhodněné na 4 % p. a.

Spíše pro zajímavost je zavedení obchodního označení jednotlivých tarifů, z nic neříkajících R, D apod., na popisující názvy – Obnova ®, Domov (S), Jistota (D) a Budoucnost (M). Přitom se i uvádí, na co by jednotlivé tarify měly být podle RSTS využívány.

Úvěrový tarif R – 01 Obnova
Je určen především pro rychlé získání nižšího úvěru, zejména na rekonstrukci či modernizaci bytu.

Úvěrový tarif S – 01 Domov
Je určen především pro dlouhodobější financování. Umožňuje získání větší finanční částky, např. na koupi bytu, rodinného domku apod.

Spořicí tarif D – 01 Jistota
Je určen především pro dlouhodobé spoření (min. 5 let) s cílem získání vyšších výnosů.

Spořicí tarif M – 01 Budoucnost
Je určen především pro dlouhodobé spoření (min. 5 let) s cílem získání vyšších výnosů.
Pouze pro děti a mládež do 25 let věku.

dan_z_prijmu

Jsou to změny k lepšímu, nebo k horšímu?
Asi nelze jednoznačně říci, zda budou tyto změny k dobru, či ke škodě klientů. Jak staré, tak i nové Všeobecné obchodní podmínky mají svoje výhody a nevýhody. A nedá se ani odhadovat, zda plánované změny přivedou RSTS nové klienty.

Pokud ale uvažujete o uzavření smlouvy s RSTS a nejste si jisti, zda budete čerpat úvěr, či nikoli, bude asi vhodnější smlouvu o stavebním spoření uzavřít podle stávajících podmínek.

Myslíte si, že změny VOP Raiffeisen stavební spořitelny jsou prospěšné pro klienty?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).