Hlavní navigace

Ze života studenta: na kolej nebo do pronájmu?

23. 10. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Na vysokou školu do cizího města vyráží většina mladých lidí s tím, že svou, studiem unavenou hlavu bude skládat na polštáře patřící některé ze správ ubytovacích zařízení. Často zapomínají alespoň zauvažovat nad možností bydlení v podnájmu. Pokusili jsme se za ně zjistit, jestli to není chyba.

V polovině října již mají studenti své studijní pomůcky, ať už na kolejích nebo v nájemních bytech, nastěhované. Nikdy ale není pozdě na změnu k lepšímu. Pojďme se podívat, zdali by o ní posluchači vysokých škol neměli začít uvažovat.

Klíč vedoucí k průkaznému srovnání

V našem průzkumu jsme vybrali 12 univerzitních měst, ve kterých sídlí státní vysoké školy. Vy si tak můžete porovnat ceny kolejného a nájmů v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Liberci, Olomouci, Opavě, Ostravě, Pardubicích, Plzni, Praze, Ústí nad Labem a ve Zlíně. Podobné téma: Bytů bude nadbytek, stačí jen počkat a šetřit

Typů pokojů na studentských ubytovacích zařízeních je mnoho, stejně jako k nájmu nabízených bytů. Museli jsme si tedy nejprve určit parametry, podle kterých budeme oba typy studentského bydlení posuzovat.

Za standard bydlení jsme vybrali pokoje obsazené dvěma lidmi. V našem porovnání naproti sobě tedy stavíme cenu za ubytování ve dvoulůžkovém pokoji na koleji, oproti celkovému nájemnému dělenému počtu členů studentské „domácnosti“ (u 1+kk jsme dělili nájemné dvěma, u 2+1 čtyřmi a u 3+1 šesti).

Dalším důležitým parametrem pro zjištění odpovídajícího nájemného bylo zařízení pokojů. Vzhledem k tomu, že na studentských kolejích bývají pokoje zařízeny minimálně lůžkem, psacím stolem, odkládací skříní, lednicí a sporákem, vybírali jsme z nabízených pronájmů takové, které odpovídají tomuto standardu. Podobné téma: Bez realitky či naopak?

Naproti tomu jsme z nabídky pokojů na kolejích vybírali ty, jež mají vlastní sociální zařízení a minimálně kuchyňský kout, stejně jako všechny byty.

Velikost bytů jsme stanovili tak, aby zhruba odpovídala velikosti studentských pokojů. Jeden pokoj tak zabírá plochu mezi 20 a 30 metry čtverečními.

Takto nastavenými parametry jsme dosáhli toho, že porovnáváme porovnatelné a že námi odhalené údaje nezkreslují popisovanou situaci ani na jednu stranu.

S partou k úsporám

Podívejme se nyní na zjištěné skutečnosti.

Porovnání nájmů a kolejného
Typ ubytování Brno České Budějovice Hradec Králové Liberec Olomouc Opava
1+kk 30 m2 3 750 Kč 3 000 Kč 3 000 Kč 3 500 Kč 3 250 Kč 2 750 Kč
2+1 55 m2 2 750 Kč 2 125 Kč 2 250 Kč 2 250 Kč 2 250 Kč 2 000 Kč
3+1 75 m2 2 167 Kč 1 667 Kč 1 750 Kč 1 750 Kč 1 833 Kč 1 667 Kč
Univerzita I 2 449 Kč 2 100 Kč 2 449 Kč 2 480 Kč 2 387 Kč 2 250 Kč
Univerzita II 2 449 Kč u/n 2 661 Kč u/n u/n u/n
Univerzita I Masarykova univerzita Jihočeská univerzita Univerzita HK Technická univerzita Univerzita Palackého Slezská univerzita
Univerzita II Mendelova univerzita u/n Karlova univerzita v HK u/n u/n u/n

Zdroj: Univerzity a realitní servery


Porovnání nájmů a kolejného
Typ ubytování Ostrava Pardubice Plzeň Ústí nad Labem Zlín
1+kk 30 m2 3 000 Kč 3 500 Kč 3 750 Kč 2 750 Kč 2 750 Kč
2+1 55 m2 2 250 Kč 2 250 Kč 2 375 Kč 2 000 Kč 1 875 Kč
3+1 75 m2 1 750 Kč 1 917 Kč 1 833 Kč 1 500 Kč 1 500 Kč
Univerzita I 1 910 Kč 2 852 Kč 2 352 Kč 2 573 Kč 2 280 Kč
Univerzita II 2 130 Kč u/n u/n u/n u/n
Univerzita I Ostravská univerzita Univerzita Pardubice Západočeská univerzita Univerzita J. E. Purkyně Univerzita Tomáše Bati
Univerzita II Vysoká škola báňská u/n u/n u/n u/n

Zdroj: Univerzity a realitní servery


Tabulky ukazují, že nejlevnější variantou ubytování (z námi sledovaných) je bez výjimky společná „domácnost“ šesti lidí v třípokojovém bytě. Nejvíce (přes 1000 Kč měsíčně) mohou ušetřit studenti univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Dáno je to nízkými cenami nájmů v severočeské metropoli (společně se Zlínem nejmenšími ze sledovaných měst) i poměrně vysokým kolejným, které studenti ústecké univerzity platí.

Také možnost čtyř lidí v bytě o dvou obytných místnostech vychází většinou levněji než ubytování na kolejích. Jen v Brně a Ostravě zaplatíte o zhruba dvě stě korun více za nájem. V Českých Budějovicích a Plzni si na něj připlatíte několik málo korun, ve zbylých sedmi městech ušetříte od jednoho až po šest set korun měsíčně. Podobné téma: Jste mladí? Vytřískejte maximum na slevách

Koleje ale jednoznačně vítězí v případě, že uvažujete nad možností pronájmu jednopokojového bytu pro dva lidi. Není tak přáno především studentským párům toužícím po soukromí, museli by do své kapsy sáhnout hned pro několik stokorun navíc. Nejvíce v Plzni – každý pro čtrnáct. Nejlépe jsou na tom páry v Ústí nad Labem, nájem je zde vyjde jen o necelé dvě stovky dráž než kolejné.

Praha samostatnou kapitolou

V Praze se má situace tak, že pokud zrovna nejste studentem Vysoké školy uměleckoprůmyslové (má nejdražší kolejné ze všech devatenácti sledovaných univerzit), pak abyste se dostali alespoň na úroveň kolejného, musíte hledat takový pronájem, o který se budete dělit minimálně s šesti lidmi, zvláště pokud se rozhodujete podle peněz. Nájmy v Praze jsou v porovnání se zbytkem republiky zhruba o čtvrtinu až třetinu dražší, ceny za ubytování na studentských kolejích oproti tomu jen lehce nadprůměrné.

Porovnání nájmů a kolejného
Typ ubytování Praha
1+kk 30 m2 5 000 Kč
2+1 55 m2 3 500 Kč
3+1 75 m2 2 667 Kč
Česká zemědělská univerzita 2 903 Kč
České vysoké učení technické 2 728 Kč
Karlova univerzita 2 590 Kč
Vysoká škola ekonomická 2 511 Kč
Vysoká škola chemicko-tegnologická 2 697 Kč
Vysoká škola uměleckoprůmyslová 4 800 Kč

Zdroj: Univerzity a realitní servery


Internetová přípojka na koleji za 248 Kč měsíčně

Samotné bydlení však neznamená jen placení nájmu, je nutné počítat s dalšími náklady. Z pronájmů jsme vybírali ty, které v sobě již zahrnovaly úhrady elektrické energie, tepla či spotřebovaného plynu. Ceny nájmů jsou tedy finální včetně všech nezbytných poplatků (vyjma internetu).

U kolejí je třeba počítat s některými platbami navíc. Většina vysokoškolských ubytovacích zařízení požaduje měsíční poplatek za používané a na kolej přinesené elektrické spotřebiče. Za osobní počítač tak zaplatíte od 50 do 200 Kč za měsíc, za televizi, rychlovarnou konvici či mikrovlnnou troubu zaplatíte dalších 30 až 50 Kč měsíčně.

Téměř nezbytný je pro studenty internet. V bytech pořídíte slušné internetové připojení v průměru za 500 Kč měsíčně, na kolejích je levnější. Podobné téma: Ceny nemovitostí: Půjdou byty na dračku nebo budou jejich ceny stagnovat?

Z devatenácti sledovaných univerzit se nám informaci o internetové přípojce na studentských pokojích podařilo zjistit u šestnácti z nich. A mezi těmito šestnácti došlo k remíze. Osm univerzitních správ ubytování požaduje za internetovou přípojku příplatek, osm nikoli. Nejvíce si studenti připlatí na královéhradecké univerzitě.

dan_z_prijmu

Příplatky za internetové připojení na kolejích
Vysoká škola Příplatek za internetovou přípojku za měsíc
Česká zemědělská univerzita 100 Kč
České vysoké učení technické u/n
Jihočeská univerzita 50 Kč
Karlova univerzita 100 Kč
Masarykova univerzita 130 Kč
Mendelova univerzita 93 Kč
Ostravská univerzita u/n
Slezská univerzita u/n
Technická univerzita v Liberci není
Univerzita Hradec Králové 248 Kč*
Univerzita J. E. Purkyně není
Univerzita Palackého není
Univerzita Pardubice není
Univerzita Tomáše Bati 180 Kč
Vysoká škola chemicko-tegnologická není
Vysoká škola báňská 180 Kč
Vysoká škola ekonomická není
Vysoká škola uměleckoprůmyslová není
Západočeská univerzita není

Zdroj: Univerzity, Pozn.: *) platí pro 2lůžkový pokoj


Na ulici nezůstanete

Výše popsaná fakta dokládají, že ani jedna z možných variant ubytování by neměla být předem zatracena. Různé situace vybízejí k různým řešením. O tom, že nájemní byty jsou zajímavou (leckdy i levnější) alternativou ke kolejím, je dobré vědět třeba jen pro ten případ, kdy vám pokoj na koleji nebude v budoucnu přidělen. Ani v této, na první pohled dramatické situaci, nemusíte nikterak zoufat, dá se elegantně vyřešit. Můžete se rozhodnout pro společné bydlení s partou známých či se jako jednotlivec do nějaké přistěhovat (inzerátů na internetu hledajících spolubydlícího je dostatek). Dá se říci, že tím (až na výjimky) výrazně nezchudnete ani nezbohatnete, ale rozhodně máte jistotu, že neskončíte na ulici.

Bydleli jste někdy v podnájmu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).