Hlavní navigace

Zdravotní pojišťovnu nově změníte dvakrát ročně. Čas máte do konce září

1. 9. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Novela umožní podávat přihlášky pro změnu zdravotní pojišťovny ve dvou termínech za rok. Letos tedy přechod k 1. lednu 2016 stihnou i ti, kterým se nepodařilo změnu zařídit do konce června.

K dnešnímu dni (1. 9. 2015) začíná platit novela, která umožní změnu zdravotní pojišťovny dvakrát ročně. Nově tak získáme další termín a čekací doba se zkrátí na tři měsíce.

Dva termíny a kratší čekání

Dosud platilo, že je nutné podat přihlášku do konce června s tím, že samotný přechod proběhne k 1. lednu následujícího roku. Po přehlášení si tedy každý pojištěnec půl roku počkal na to, než změna proběhne.

Nově budete moci podat přihlášku k jiné zdravotní pojišťovně během dvou termínů za rok. Kromě toho dojde také ke zkrácení lhůty, po kterou musí klient čekat, než samotná změna proběhne. Místo šesti měsíců bude přechod trvat měsíce tři.

Termín pro podání přihlášek k jiné zdravotní pojišťovně bude vždy do konce března a do konce září s tím, že změna proběhne za čtvrt roku. Klienty nové pojišťovny se tedy můžete stát k prvnímu lednu nebo k prvnímu červenci.

Protože novela vstupuje v platnost dnes, tedy prvního září, máte na podání přihlášky ještě měsíc a změnu stihnete k novému roku stejně, jako ti, kteří si podávali přihlášky letos do konce června.

Výjimku pro rychlejší přechod stanovuje zákon pouze pro případy, že zdravotní pojišťovna vstoupí do likvidace, je nad ní zavedena nucená správa nebo se sloučí s jinou zdravotní pojišťovnou. Pak je možné změnit pojišťovnu za tři měsíce po tom, ve kterém nastala jedna z výše popsaných situací.

Pokud tedy chcete být od prvního ledna příštího roku klienty jiné zdravotní pojišťovny, musíte si u ní podat přihlášku nejpozději do konce tohoto září.

Budete-li chtít měnit pojišťovnu během příštího roku, přihlášku je nutné podat nejpozději do 31. března s tím, že změna proběhne k 1. červenci téhož roku. Do konce září 2016 pak musíte podat přihlášku, chcete-li přejít k jiné zdravotní pojišťovně k 1. lednu 2017.

Čekáte-li potomka, stane se datem jeho narození pojištěncem tam, kde je v tu chvíli registrována jeho matka. V případě, že by ta nebyla účastníkem systému veřejného zdravotního pojištění, bude dítě ke dni svého narození klientem stejné pojišťovny, jako jeho otec. Později můžete dítěti jako zákonní zástupci pojišťovnu změnit sami. Podmínkou je, aby už mělo přidělené rodné číslo. 

Pravidlo „jednou za rok“ zůstává

Pro úplnost je potřeba připomenout pravidlo, že samotná změna pojišťovny není možná častěji než jednou za 12 měsíců. Na něm novela nic nemění.

Pokud jste si podali během letoška (do konce června) přihlášku k jiné pojišťovně a teď byste si svůj krok chtěli rozmyslet, máte smůlu. Od ledna se tak jako tak stanete jejím pojištěncem právě proto, že přihlášku je možné podat pouze jednou v roce. K další přihlášce (i kdybyste ji stihli podat do konce tohoto září) už se přihlížet nebude.

Další změnu tak můžete provést až v termínu od 1. července do 30. září 2016 s tím, že klienty další (nebo vaší původní) pojišťovny se (opět) stanete od 1. ledna 2017.

Na co nezapomenout?

Připomínáme, že formulář pro změnu zdravotní pojišťovny najdete na pobočkách pojišťoven nebo přímo na webu. Samotný přechod za vás zařídí vaše nová pojišťovna, proto pořiďte a následně podejte přihlášku přímo u ní. Původní pojišťovně nic hlásit nemusíte.

Nezapomeňte ale, že poté, co se stanete klienty jiné zdravotní pojišťovny, musíte tuto změnu nahlásit svému zaměstnavateli do osmi dní. (Pokud chcete, můžete si od zaměstnavatele vyžádat potvrzení o přijetí sdělení o změně zdravotní pojišťovny. Zaměstnavatel je povinen vám ho vystavit.)

Do tohoto data byste také měli vrátit průkaz pojištěnce své původní zdravotní pojišťovně. Změnu musíte hlásit také všem svým lékařům, nejpozději hned při následující návštěvě.

V této souvislosti je potřeba upozornit ještě na dvě věci.

Pokud zapomenete, budete platit penále

Změnu pojišťovny musíte svému zaměstnavateli nahlásit do osmi dnů proto, že i on za vás příslušné pojišťovně odvádí pojistné na zdravotní pojištění. U té původní vás tedy musí odhlásit a u nové přihlásit tak, aby poukazoval peníze na správný účet.

dan_z_prijmu

Pokud byste zaměstnavateli zapomněli o změně říci nebo mu ji sdělili opožděně, bude ten posílat pojistné k původní pojišťovně, kde začne vznikat přeplatek, zatímco u té nové naopak vznikne dlužné pojistné včetně penále. Jeho sazba činí 0,05 % z dlužné částky za každý den prodlení. Ačkoli zaměstnavatel může požádat o jeho prominutí nebo alespoň snížení, zdravotní pojišťovna mu vyhovět nemusí a v tom případě má pak zaměstnavatel právo po vás tuto částku požadovat. Čtěte více: Změnu pojišťovny hlaste včas, nebo budete platit penále

Než přeběhnete, ujistěte se, že vás všude ošetří

Ke změně zdravotní pojišťovny je nutné upozornit ještě na to, že ne každý lékař má smlouvu s každou zdravotní pojišťovnou. U těch největších budou tyto obavy liché. Pokud byste ale zvolili nějakou menší, ujistěte se, že alespoň všechna zdravotnická zařízení a lékaři ve vašem okolí s touto pojišťovnou spolupracují.

Jak je to vlastně se zdravotním pojištěním cizinců? Kdo se může zapojit do systému veřejného zdravotního pojištění a komu nezbývá nic jiného než si sjednat komerční pojistku? Odpovědi a srovnání najdete v článku Zdravotní pojištění cizinců: Kdo musí mít komerční a kdo získá veřejné?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).