Hlavní navigace

Zaměstnavatel vyhazuje během vaší rodičovské. Měli byste se bát?

23. 7. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zaměstnavatel reorganizuje během vaší mateřské či rodičovské dovolené a kolegové přicházejí o místo. Měli byste se o své místo bát i vy?

Zaměstnavatel je povinen držet vaše místo, když čerpáte mateřskou nebo rodičovskou dovolenou, ale to neznamená, že by během ní nemohl přijmout organizační změnu spojenou s propouštěním, která se týká i pracovního místa, které zastáváte.

Zaměstnavatel je však ve vztahu k zaměstnancům, kteří čerpají mateřskou a rodičovskou dovolenou, zákoníkem práce omezen v možnosti s nimi rozvázat proti jejich vůli, tedy jednostranně, výpovědí pracovní poměr z organizačních důvodů.


Isifa.com

Ilustrační obrázek

Kdykoliv a z jakéhokoliv důvodu, tedy včetně nadbytečnosti zaměstnance, zrušení nebo přemístění zaměstnavatele či jeho části, se však mohou oba na ukončení pracovního poměru dohodnout. Čtěte také: Výpověď 2012: vyznejte se v rozvázání pracovního poměru.

Při výpovědi pracovního poměru je zaměstnavatel ovšem omezen ve smyslu ust. § 53 ve spojení s ust. § 54 zákoníku práce. Konkrétní místo či celé oddělení nebo provoz, v němž jste před nástupem mateřské nebo rodičovské dovolené pracovali a na které se zamýšlíte vrátit, může být dotčeno organizační změnou, tedy zrušeno, přemístěno, nebo mohou být učiněny jiné organizační změny, z nichž vyplyne vaše nadbytečnost. 

Doba, kdy zaměstnanec čerpá mateřskou či rodičovskou dovolenou, je ve smyslu ust. § 53 odst. 1 písm. d) zákoníku práce ochrannou dobou, v níž se zásadně zaměstnavateli zakazuje dát mu výpověď. (Ochranou dobou je i těhotenství zaměstnankyně.)

Je třeba zdůraznit, že ochrannou dobou není péče o dítě do věku 3 let, ale pouze čerpání mateřské a rodičovské dovolené. Zaměstnankyně, která vyčerpá pouze mateřskou dovolenou a o následnou rodičovskou dovolenou nepožádá a nastoupí do zaměstnání, chráněna před možností zaměstnavatele ukončit s ní pracovní poměr z organizačních důvodů tedy není, a to i když pečuje o dítě do 3 let věku.

Čtěte také: 

Rodičovská dovolená v praxi

Nejčastější chyby a problémy s nástupem i ukončením rodičovské dovolené

Ochrana a zákaz výpovědi nejsou bezvýjimečné

Zákaz výpovědi se ovšem nevztahuje na všechny organizační výpovědní důvody upravené v ust. § 52 písm. a), b) a c) zákoníku práce. Ust. § 54 písm. a) a b) totiž upravuje výjimky z ust. § 53 zákoníku práce. Zaměstnavatel vám tak může dát výpověď pro organizační změny uvedené v ust. § 52 písm. a) a b) zákoníku práce, tedy ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část, nebo přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část. 

To ovšem neplatí (výjimka z výjimky ze zákazu výpovědi) pro organizační změny spočívající v přemístění zaměstnavatele nebo jeho části v případě zaměstnankyně, která čerpá mateřskou dovolenou, nebo zaměstnance v době, kdy čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je žena oprávněna čerpat mateřskou dovolenou. S výpovědí pro přemístění zaměstnavatele nebo jeho části musí tedy zaměstnavatel počkat až na skončení mateřské nebo rodičovské dovolené. 

Zaměstnavatel vám dále nesmí dát výpověď v době mateřské a rodičovské dovolené při použití zbývajícího výpovědního důvodu uvedeného v ust. § 52 písm. c) zákoníku práce, tedy stanete-li se nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo jeho nadřízeného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců, za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách. Dále čtěte: Kdy je výpověď pro nadbytečnost platná?

Ze zákazu výpovědi pro nadbytečnost neplatí žádné výjimky, ani není potřeba výjimek z výjimek, zaměstnavatel vždy musí počkat s výpovědí na skončení mateřské nebo rodičovské dovolené. To platí i tehdy, pokud by vám měla být dána výpověď z důvodu vaší nadbytečnosti, protože bylo zrušeno vaše pracovní místo. Pokud důsledky organizační změny způsobující nadbytečnost trvají i v okamžiku, kdy se vracíte do zaměstnání a končíte čerpání mateřské a rodičovské dovolené, tak teprve v tomto okamžiku s vámi může zaměstnavatel z důvodu přijaté organizační změny, i když k ní došlo v průběhu čerpání mateřské a rodičovské dovolené, ukončit pracovní poměr, za předpokladu, že stále existuje příčinná souvislost mezi přijatou organizační změnou, kterou se konkrétní pracovní místo ruší, a vaší nadbytečností. Tip: Odstupné 2012: Tři platy až po dvou letech práce

dan_z_prijmu

Mateřská a rodičovská vás většinou ochrání

Pokud zaměstnavatel uskuteční takovou organizační změnu, která je důvodem pro možnost ukončení pracovního poměru podle ust. § 52 písm. a) zákoníku práce, tj. že zaměstnavatel nebo jeho část se ruší, tak z tohoto důvodu může ukončit pracovní poměr jednostranně výpovědí i se zaměstnanci na mateřské nebo rodičovské dovolené. S uplatněním zbývajících organizačních výpovědních důvodů musí počkat na skončení čerpání mateřské nebo rodičovské dovolené.

Použitá literatura: Organizační změny přijaté v průběhu čerpání mateřské a rodičovské dovolené, Verlag Dashöfer, 25. 4. 2013

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jsem právníkem. Věnuji se zejména pracovnímu a občanskému právu a souvisejícím oborům.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).