Hlavní navigace

Vzhůru do kampeliček!

18. 2. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přestože se kampeličky netěší příliš dobré pověsti, jejich obliba roste. Jejich působení na trhu bylo hrozné, nicméně znamenaly a dodnes znamenají pro mnoho lidí velmi lukrativní byznys. Možná se pomníku lidské hlouposti přeci jenom dočkáme.

Pod pojmem kampelička si mnoho lidí představí davy nepoučitelných střádalů, kteří naletěli na nesplnitelné sliby zakladatelů družstevních záložen. Vzpomínka na davy šílících klientů, kteří se pokoušeli získat své peníze zpět poté, co jim došlo, že kampeličkářské sliby přece jenom mají nějakou tu vadu na kráse, jsou ještě relativně živé.

Přesto bylo provozování družstevních záložen skvělý byznys. A to jak pro jejich majitele, kteří se dodnes chodívají vyzpovídat místo do kostela k soudu, tak poněkud překvapivě i pro jejich klienty.

V loňském roce byl schválen zákon, na základě kterého mají klienti zkrachovalých družstevních záložen nárok na odškodnění do výše 400 tisíc Kč a 90 % svých úspor. Údajně šlo o to, aby nebyli klienti družstevních záložen znevýhodněni před klienty bank.

Tvůrcům zákona tehdy zřejmě nedošlo, že banky musí v rámci své činnosti splnit nesrovnatelně více podmínek (kapitálová přiměřenost, povinné minimální rezervy apod.) než taková družstevní záložna, a že pod dohledem České národní banky u nich peníze byly podstatně lépe chráněny. Lidé tedy měli důvod domnívat se, že o své peníze nepřijdou tak snadno.

Reklamní kampaně družstevních záložen naopak od počátku působily spíše úsměvně nejen svými sliby vysokých výnosů, ale už jenom svými distribučními kanály. Těžko spočítat, kolikrát mi v pražském metru někdo vnutil levný kousek papíru s demagogickým textem o kvalitních službách těchto novodobých finančníků (často s podobenkou a osobním doporučením populárních politických tváří – pozn. red.).

Jak již bylo řečeno, na kampeličkách vydělali i klienti. Dokonce i klienti těch družstevních záložen, které zkrachovaly. A že jich zkrachovala většina. Podle některých informací bylo ve zkrachovalých družstevních záložnách zadržováno 92 % všech vkladů a zainteresováno 90 tisíc všech klientů tohoto segmentu finančního trhu.

Vzhledem k tomu, že z celkového počtu 129 evidovaných kampeliček jich funguje pouze 47, je zřejmé, že fungují spíše výjimky, a to sice ty malé výjimky. Velké výjimky jsou již povětšinou v likvidaci nebo v konkursu.

I přesto ale klienti neodešli s prázdnou. Jelikož byly jejich peníze formálně úročeny velmi slušnou úrokovou mírou, leckdy mohla nastat situace, že i 90 % vložených prostředků představovalo víc, než by za stejnou dobu získali na termínovaném vkladu v bance.

Jediný, kdo v kauze družstevních záložen opravdu prohrál, byl daňový poplatník. Dodnes se mluví o „návratné“ půjče místnímu garančnímu fondu ve výši 7,2 mld. Kč. To představuje zhruba 700 Kč na každého, včetně kojenců. Představuje-li polovina populace daňové poplatníky, zaplatí každý z nich „daň za hloupost“ ve výši 1400 Kč.

dan_z_prijmu

V současnosti lidé opět začínají kampeličkám důvěřovat. Zcela nepoučeni z předchozích omylů opět svěřují své peníze někam, kde se jich v minulosti tolik ztratilo. Jenom za první tři čtvrtletí loňského roku vzrostly vklady v družstevních záložnách o 200 mil. Kč. Celkově se úspory v těchto institucích blíží k jedné miliardě.

Novela zákona o spořitelnách a úvěrových družstvech nařizuje kampeličkám zvýšit základní kapitál z doposud legračního půlmilionu na 32 mil. Kč. Nechme se překvapit, jak se kampeličky, které mají problémy s vyplácením vlastních klientů, s tímto úkolem poperou.

Věříte kampeličkám?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).