Hlavní navigace

Visa Europe: Dostaneme karty všude, lidé nebudou hotovost potřebovat

16. 2. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Regulace mezibankovních karetních poplatků bude znamenat konec finančních bonusů za používání platebních karet. Ani karty už nebudou „zadarmo“. Na druhé straně s kartou zaplatíte na poštách i úřadech.

Vymýtit hotovost. Těmito slovy by se daly nazvat plány karetní společnosti Visa Europe pro další roky. Visa by platební karty chtěla dostat na všechna místa, kde to jen trošku přichází v úvahu, aby spotřebitelé již nikdy nemuseli použít hotovostní platbu.

A když se něco při platbě kartou pokazí, mohou se držitelé karet uchýlit do náruče vydavatele, resp. karetní společnosti. Alespoň podle představ Visa Europe, které ukázala na tiskové konferenci během prezentace svých obchodních výsledků za obchodní rok 2014 (nejde o rok kalendářní).

Roční výsledky Visa Europe za Českou republiku
Autor: Visa Europe

Roční výsledky Visa Europe za Českou republiku

Doba mobilní

Stávající digitální doba nahrává k rozvoji nových typů plateb, protože jsou pro ně připravené zcela ideální podmínky:

  • existují dostupné technologie,
  • na trhu jsou velcí hráči,
  • je zde vysoká poptávka spotřebitelů,
  • a vynikající dostupnost internetu.

Ruku v ruce s novými technologiemi jdou i mobilní telefony. Mobil s sebou nosíme takřka všude. Již dávno není jen prostředkem pro telefonní komunikaci. Stále více nahrazuje stolní počítač, pomocí mobilu lze snadno nakupovat, ale i prodávat. S mobilem zaplatíte a také přijmete peníze. Digitální technologie se tak stávají stále více mobilní.

Visa Europe by chtěla akceptační síť ještě více rozšířit a dosáhnout toho, aby platební karty byly přijímány všude. Bezkontaktní platby tak podle Visy budou naprostým standardem a placení mobilem nebude určeno jen pro vrstvu skalních příznivců mobilních technologií a vybraných operátorů. Spotřebitele by k platbě kartou měly motivovat atraktivní nabídky s nimi spojené. A Vise se to pomalu daří. Zatímco v Londýně je dnes běžné platit jízdné v městské hromadné dopravě platební kartou, v Česku jsme se koncem ledna 2015 dočkali prvního spuštění platebních karet v autobusech v komerčním provozu.

5. 2. 2015, tisková konference Visa Europe. Zleva: překladatel, John Keeling, výkonný ředitel Business Operations Visa Europe, Marcel Gajdoš, regionální manažerem České a Slovenské republiky,
Autor: Měšec.cz

5. 2. 2015, tisková konference Visa Europe. Zleva: překladatel, John Keeling, výkonný ředitel Business Operations Visa Europe, Marcel Gajdoš, regionální manažer České a Slovenské republiky,

Pozvánka na konferenci Trendy v mobilním placení

Termín akce

18. března 2015, od 9 do 17 hodin.

Místo konání

City Green Court, Hvězdova 1734/2c, Praha 4

Úřady i pošty se kartám brání

Jenže zatímco v komerčních obchodech platební karty začínají být standardem, zaplatit platební kartou na úřadě je pro drtivou většinu lidí stále scifi. Přesto najdeme výjimky. Například Magistrát města Ostravy platební karty akceptuje na svých pokladnách. Kartou tak zaplatíte různé městské poplatky (např. odvoz a zpracování odpadu, poplatky za občanské průkazy a pasy, poplatky za motorová vozidla apod.), ale i pokuty. Platební karty akceptují i některé zdravotní pojišťovny pro platbu pojistného a jeho nedoplatků. Když porušíte silniční zákon a budete mít to štěstí, že narazíte na hlídku dopravní policie vybavené platebním terminálem, zaplatíte kartou i pokutu nebo kauci.

Tím však výčet možností pro použití karty ve státní správě a samosprávě končí. Na soudech musíte použít kolky, na finančním úřadu hotovost nebo bankovní převod. Přitom právě Finanční správa použití platebních karet na finančních úřadech plánovala, ale před koncem roku 2014 z projektu couvla. Důvod je ryze praktický – nevyplatí se jí to. Drtivá většina občanů a firem platí své daně bezhotovostně z bankovního účtu, což pro Finanční správu znamená nulové poplatky za transakce. V hotovosti se na finančních úřadech platí převážně daň z nemovitých věcí a platební karty by placení daní nijak zásadně nepodpořily.

Důvodem, proč naproti tomu pošty (obecně) karty nevidí rády, je hlavně vliv poskytovaných služeb. Třeba na polských poštách můžete s platebními kartami vybrat hotovost (cash advance), podobně na poštách slovinských, chorvatských či anglických. Jde totiž o službu, která je pro poštu zisková. Žádnou poštu finančně nepoloží ani akceptace karet za samotné poštovní služby, jako je podání listovních a balíkových zásilek nebo doplňkový prodej předmětů. Opět jde o ziskové služby.

Problém je při poskytování služeb finančních. Pošty totiž kromě poštovních zásilek také nabízejí převod či inkaso finančních prostředků, ať už pomocí dobírky nebo poštovních poukázek. Zatímco cena služby za finanční operaci (tj. za samotné podání poštovní poukázky či dobírky) je v případě České pošty v průměru v desetikorunách, hodnota inkasovaných či poslaných peněz jde do tisíců. Pokud by pošta akceptovala platební karty u finančních transakcí, musela by platit procentní transakční poplatek z peněz, které nikdy neuvidí a které jí nepatří. I to je důvodem, proč lze na pobočkách České pošty platit jen platebními kartami ČSOB, resp. Era. Tyto terminály totiž patří přímo ČSOB, jde tak o „on us“ transakci, přesněji o transakci kartou v rámci stejné banky takřka s nulovými náklady. Aby Česká pošta na akceptaci karet neprodělávala, musela by mít na pobočkách třeba pět různých terminálů podle vydavatelů karet (kdo někdy byl v Turecku, pochopí, viz obrázek níže).


Autor: Dalibor Z. Chvatal

Optimalizace bankovních poplatků v Turecku. Platební terminál podle vydavatele platební karty.

Pro čtenáře serveru Měšec.cz však máme dobrou zprávu. Platební karty na pobočkách České pošty budou. Pošta již vyhlásila výběrové řízení na dodavatele služeb acquiringu, lhůta pro doručení nabídek byla do 5. února 2015. Samotný proces akceptace karet by mohl nastat v roce 2016.

Pošty i úřady mají jedno společné. Kromě drobných transakcí lze na těchto místech očekávat i platby objemných částek. Proto platební karty mohou představovat oprávněné obavy o výši placených bankovních poplatků. Existují na to dvě odpovědi, z nichž první je zastropování výše poplatku, který tak nepřekročí předem stanovenou mez. Druhou odpovědí je chystaná regulace mezibankovních platebních poplatků, která se dotkne i vydavatelů karet a acquirerů v České republice. Regulace, v bankovních kruzích takřka sprosté slovo, však přinese i výhody.

Platební karty projdou revolucí

Jakmile do České republiky dorazí chystaná regulace platebních karet, lze očekávat, že dojde k následujícím změnám:

Omezení finančních benefitů za platbu kartou

Vydavatelé karet si již nebudou moci dovolit podporovat používání karet finančními bonusy v podobě procentních odměn z transakce. Buď je budou dotovat z jiných zdrojů, nebo pro ně budou karetní transakce ztrátové. Lze očekávat postupnou změnu na nefinanční benefity v podobě různých bonusových programů. Jinými slovy, užívejte si bonusy ve výši 2–4 % z transakce, dokud existují. Nebudou. Tento problém se však týká jen kreditních karet, u karet debetních finanční bonusy nejsou.

Karty už nebudou „zadarmo“

Platební karta v ceně účtu bude nadále samozřejmostí, ale jen za podmínky, že ji budete používat. Kdo ji používat nebude, tomu ji vydavatel zpoplatní. Přesně tak to dělá většina polských bank, která si svoji regulační cestu již prošla. Podobný trend lze očekávat i v Česku, první vlaštovkou byla mBank.

Zlepší se akceptace karet

Snížení mezibankovních karetních poplatků na minimum by s sebou mělo přinést významný rozkvět míst, kde kartou zaplatíte, a zároveň větší počet nabídek pro zájemce o akceptaci karet. Přijde ještě více zpracovatelských společností ze zahraničí a nabídnou konkurenční nabídky. Zákonem stanovené maximální procentní mezibankovní karetní poplatky ve výši 0,2 % z transakce pro karty debetní a 0,3 % pro karty kreditní umožní dostat platební karty i do míst, kde byly dříve nemyslitelné. To potvrdili i zástupci Visa Europe v následujícím rozhovoru.

Regulace pomůže dostat karty na pošty a úřady

John Keeling, výkonný ředitel Business Operations Visa Europe

Małgorzata O’Shaughnessy, viceprezidentka a generální manažerka pro Česko, Polsko a Slovensko

M: V Česku stále nelze platit platebními kartami ve státní správě. Jaké zkušenosti má Visa Europe z placení daní platebními kartami?

JK: Ve Spojeném království už můžete online zaplatit kartou daň z příjmů fyzických osob. Jednoduše online vyplníte daňové přiznání a rovnou pomocí platební karty daň zaplatíte.

M: Platební karty naopak přijímají některé české samosprávy. Máte zkušenosti i z jiných okolních států? Jak se daří platebním kartám na úřadech?

MOS: Je to oblast, která se velmi rozvíjí. Tak třeba polské ministerstvo financí už umožnilo několika obcím používat terminály pro akceptaci platebních karet, takže v některých polských obcích je akceptace karet realitou. Nicméně tím to nekončí, v debatě je i novela zákona, kdy by bylo možné v Polsku platit kartou daně.

Zleva Małgorzata O’Shaughnessy, víceprezidentka a generální manažerka Visa Europe pro Česko, Polsko a Slovensko a autor článku
Autor: Měšec.cz

Zleva Małgorzata O’Shaughnessy, viceprezidentka a generální manažerka Visa Europe pro Česko, Polsko a Slovensko, a autor článku

M: Úřady i pošty se kartám brání se zdůvodněním, že jsou pro ně drahé.

MOS: Hlavním faktorem, který placení kartami na úřadech a poštách ovlivňuje, je skutečně ekonomika, a jestli se to vyplatí nebo ne. Třeba dříve byly bankovní poplatky za mezibankovní převody velmi vysoké, a to jak v Česku a Polsku, tak i v dalších evropských státech, a proto státní úřady neměly moc důvodů, proč by ještě k tomu umožňovaly technologii placení kartou. To se ale změnilo a změna přišla i u platebních karet.

V současné době se třeba polská pošta rozhoduje, jestli tuto službu umožní. Platbu kartou za poštovní služby by měla začít nabízet v roce 2016.

M: Máte asi na mysli regulaci mezibankovních poplatků u platebních karet.

MOS: Ano, poté, co byla zavedena vyšší regulace, se vše změnilo. Samotná regulace je sice kontroverzní v tom pohledu, že by banky měly část ze svých příjmů poskytnout obchodníkům (pozn. red.: tj. o cenu ušetřených poplatků snížit ceny). Ale pokud bude nakonec implementace regulace úspěšná, zvýší akceptaci karet. A právě pro státní úřady a samosprávy to bude motivační.

M: Vraťme se ještě do Polska. Tam byla novelou zákona o platebních službách zavedena regulace mezibankovních poplatků již od 1. července 2014 na 0,5 % z každé transakce. Po zjištění, že by polští acquireři ztratili možnou konkurenceschopnost u přeshraničních transakcí, však další novela tyto poplatky ještě více snížila na „unijních“ 0,2 a 0,3 %.

MOS: Jak už jsem říkala, regulace je sice kontroverzní, ale z pohledu akceptace karet a z pohledu spotřebitele to bude mít jen pozitiva. Povede k tomu, že se zvýší celý objem transakcí prostřednictvím karet.

M: Regulace by tak mohla pomoci k rozšíření karet na pošty a úřady?

skoleni_15_4

MOS: Dopad omezení mezibankovních poplatků je skutečně velmi drastický. Mezibankovní poplatek je nyní 0,20 % u debetních a 0,30 % u kreditních karet. Ovšem my očekáváme, že právě toto povede k tomu, že státní instituce i pošty budou mnohem důkladněji přemýšlet o rozšíření akceptace karet na svých pokladnách.

A navíc, když spotřebitelé uvidí, že takové důvěryhodné úřady, jako jsou vládní instituce, karty přijímají, budou mnohem více nakloněni své karty obecně používat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).