Hlavní navigace

Vánoční zamyšlení a přání čtenářům

24. 12. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Již sedmé Vánoce společně prožíváme na Měšci.cz. A jaké jsou ty letošní? Pod tíhou budoucích událostí nervóznější a pod vlivem silné a kvetoucí ekonomiky bohatší. Důležité však je, abychom nebyli k sobě milí a přívětiví jen jediný den v roce, ale uměli si najít cestu k druhým celoročně, protože Vánoce jsou pro lidi a o lidech vyprávějí.

V horečném tempu vánoční doby míváme sklon zapomínat na poselství a příslib, které Vánoce zvěstují. Velmi často býváme v zajetí toho, co všechno ještě musíme stihnout na poslední chvíli. Pospícháme, tlačíme a strkáme se a málem srážíme lidi shánějící ten extra dárek, který si my vážně nemůžeme dovolit, ukazuje na vánoční dobu Brian Cavanaug. A závěr roku rovněž svádí k zúčtování. Snaha začít „znovu“ s čistým stolem, čistou myslí, čistou e-mailovou schránkou či uzdravenými vztahy dokáže mnohé z nás vyburcovat k neuvěřitelným výkonům a předsevzetím. Po únorovém návratu do starých kolejí si někteří ani nevzpomenou na svá novoroční předsevzetí. Vždyť byla jen symbolická.

Pod rouškou snížení daní nás od roku 2008 čekají zásadní změny, které se citelně dotknou našich peněženek. Mnoho z nás pocítí napnuté rodinné rozpočty pod tíhou hypotéky, ke které se nechali přemluvit, a také proto, že nízkým úrokovým sazbám již asi navždy odzvonilo. DPH ve snížené sazbě se ještě nezvýšilo, ale ceny potravin za poslední tři měsíce stouply docela výrazně. Vyšší výdaje na nás číhají doslova na každém rohu a pro mnoho z nás bude příští rok zátěžovou zkouškou, jak zvládnout příjmy a výdaje.

V západní civilizaci dnes ekonomie dominuje nade vším, rovněž nad Vánoci, varuje před komercializací svátků polský spisovatel Józef Augustyn. Kšeft je jako tajfun, obchody spolu s médii vyvolávají nákupní hysterii. Nemůžeme tomu zabránit, ale můžeme si zachovat zdravý rozum a uměřenost, dodává Józef Augustyn.

Nenechme se vykolejit strachem a nervozitou z neznámého. Nenechme se ani ovlivňovat názory politických představitelů či médií. Ale využijme síly a hloubky celé dvacetidenní vánoční doby k oprášení našeho lidství. Zdravý rozum, ohleduplnost a lidskou slušnost budeme potřebovat i po celý příští rok. Vánoce nám tyto vlastnosti nepřičarují, ale mohou nám pomoci najít tu správnou cestu k nim.

Přejeme vám, našim čtenářům, abyste vždy našli tu správnou cestu nejen o Vánocích, ale i v novém roce 2008!

Daně III

Za redakci Měšce a všechny, kteří pro vás Měšec připravují

Dalibor Z. Chvátal
šéfredaktor

Vánoční svátky...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a osobní silniční dopravu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).