Hlavní navigace

V Praze ušetříte za dopravu dětí přes 6 tisíc, dopravní podnik posunul bezplatnou hranici

2. 9. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zatímco běžný standard u hromadné dopravy je poskytovat bezplatné jízdné dětem do 6 let, Praha přišla s výrazným prodloužením tohoto limitu.

Alespoň jedna pozitivní zpráva čeká se začátkem nového školního roku na rodiče školáků v Praze. Server Měšec.cz zjistil, že Dopravní podnik hlavního města Prahy bez většího zájmu médií posunul věkovou hranici dítěte pro nárok na bezplatnou přepravu v MHD. Několik desetiletí byla tato hranice stanovena věkem 6 let. Během prázdnin se však posunula až na 10 let. Všichni rodiče tedy ušetří za prostředky (dosud vydávané) na přepravu dítěte v MHD po dobu 4 let.

Vzhledem k tomu, že měsíční jízdenka pro dítě vyjde na 130 Kč, může úspora podle nových podmínek dosáhnout až na 6240 Kč. To však předpokládá, že rodina doposud dítěti kupovala měsíční jízdenku i o prázdninách, což se většinou neděje. I tak ale úspora dosahuje zajímavé částky v tisícových řádech.

Posunutí věkové hranice se zároveň vztahuje pouze na tarif P+0 (tedy na Prahu samotnou), což znamená, že děti od 6 do 10 let nemohou bezplatně cestovat také na příměstských a regionálních linkách.

Ušetřit ale mohou i ti, kteří jsou povinni obstarat si jízdenku. Pokud zůstaneme u dětí (od 10 do 15 let), tak ty platí za dopravu po Praze při měsíční jízdence 130 Kč. Pořídí-li si však čtvrtletní, ušetří za tento časový úsek 30 Kč. Markantnější je tato úspora u klasického jízdného pro dospělé. Tam na čtvrtletní jízdence oproti měsíční ušetříte 170 Kč, pokud si koupíte rovnou celoroční, pak oproti měsíčním jízdenkám ušetříte 1850 Kč.

skoleni_15_4

Držiteli předplatných jízdenek pro dospělé je dále umožněno, aby se s ním bezplatně přepravovalo o sobotách, nedělích a svátcích 1 dítě do věku 15 let. Při dopravní kontrole má přitom cestující povinnost prokázat věk dítěte.

Standard český i zahraniční

Pražský dopravní podnik tímto krokem výrazně postavil na hlavu dosavadní zvyklosti. Letmým pohledem na dopravní podmínky lze snadno zjistit, že 6letá hranice pro bezplatné jízdné je běžná v Česku (Plzeň, Brno, Ostrava, Liberec, Hradec Králové, České Budějovice…) i v zahraničí (např. Mnichov a Vídeň). Toto pravidlo „porušuje“ vedle Prahy také Londýn, ten tak ovšem činí opačným směrem. Za autobusovou městskou dopravu zde nemusí platit předškoláci do 5 let věku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).