Hlavní navigace

Užitečné tipy, než vyrazíte na dovolenou autem

13. 6. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Vyrážíte na dovolenou po vlastní ose? Podívejte se kde hrozí kolony, kde mají nové předpisy, kolik stojí pohonné hmoty a kde hrozí vysoké pokuty.

Chcete-li vyrazit na dovolenou autem, neměli byste před cestou zapomenout zkontrolovat technický stav vozu a jeho povinnou výbavu. Neměli byste zapomenout ani na to, že země, přes které pojedete i cílová destinace mohou mít obsah povinné výbavy jiný. (Například alkohol tester ve Francii, reflexní vesty pro každého v Itálii, Francii, Slovinsku, Maďarsku, nově i v Polsku a za jistých okolností na Slovensku a u nás. Hasicí přístroj zase vyžadují v Polsku, na Ukrajině nebo v Řecku.).

Nové předpisy

Od 1. května také začaly platit nové celní předpisy které říkají, že pokud si půjčíte vůz mimo EU s tamní registrační značkou, nemůžete s tímto vozem cestovat do EU.

Na Slovensku od nového roku neseženete běžnou dálniční známku, ale elektronickou vinětu, kterou zakoupíte buď u nás nebo na webu eznamka.sk. Na Slovensku se také zpřísnily pokuty. Například za rychlou jízdu nebo za jízdu pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek, vyjmenoval Oldřich Vaníček ze společnosti ÚAMK.

Nízkoemisní zóna v Paříži

Připomněl také, že další změnou je zavedení nízkoemisní zóny v Paříži, která začne platit od 1. července. Do této zóny nebudou moci vjet od pondělí do pátku od 8 do 20 hodin vozidla s emisní třídou Euro 2 a nižší. Pokuta za porušení zákazu vás bude stát od 35 do 78 eur, ale vybírat se začne až od 1. září. Ve Francii také nově zakázali používání sluchátek při řízení dopravního prostředku obecně (tedy kolo, motorka i automobil).

Drahá Itálie

V Itálii zase platí zákaz kouření ve vozidle převážející děti do 12 let nebo těhotné ženy. Pokuta je v tomto případě mnohem přísnější, od 500 až po 5000 euro. Počítejte s tím, že Itálie je z pohledu cen PHM a cen mýtného velmi drahá. Jeden litr vás vyjde v průměru o 9 Kč dráže než například u nás nebo v Rakousku a průměrná cena mýtného za 100 ujetých km je 7 euro. Důrazně ale varuji před dovozem pohonných hmot do Itálie. Můžete tam totiž dovézt jen 10 litrů v homologovaném kanystru, a pokud toto pravidlo porušíte, hrozí vám sankce přes 7700 eur a trest odnětí svobody, varuje Vaníček.

Jedete-li do Itálie i s jízdními koly, které máte je na tažném zařízení nebo na držáku za karavanem, musíte mít také šrafovanou desku o rozměrech 50 × 50 cm (seženete na čerpacích stanicích po cestě do Itálie nebo v Itálii). Za nesplnění hrozí pokuta až 335 eur.

Vysoké pokuty v Rakousku

V Rakousku si podle Vaníčka mají řidiči dát pozor na dodržování bezpečné vzdálenosti, vytvoření průjezdu pro vozidla IZS v koloně. Reflexní vesta je nově jen pro řidiče. Nejen za tyto přestupky zde hrozí vysoká pokuta, 2180 euro. Ještě vyšší sankci si můžete vykoledovat za špatný technický stav vozu. V takovém případě vám policie rovnou může odebrat registrační značku a uložit pokutu až do výše 5000 eur. Stejná pokuta hrozí i za špatně upevněný náklad či nepřipoutané dítě v dětské sedačce. Pamatujte na to, že v Rakousku jsou zakázány onboard kamery.

Od spolupracovníků zahraničních klubů vím, že se tamní policisté budou soustřeďovat na striktní dodržování pravidel silničního provozu. Například se zaměří na dodržování rychlostních limitů, jízdu pod vlivem alkoholu a dalších návykových látek, bezpečnou vzdálenost, technický stav vozidla, anebo špatné parkování, poradil ještě Vaníček, který upozornil také na mírné zvýšení cen poplatků za dálnici v Rakousku a změna výběru mýtného v Itálii (více bezobslužných mýtných platebních terminálů a kvůli tomu více kolon).

Jízda bez dálniční známky se nevyplatí

Neplatit dálniční poplatky se vám při jízdě na dovolenou nevyplatí. Bez dálniční známky vám totiž například v Rakousku hrozí pokuta 120 euro (motocykly 65 euro), ve Švýcarsku 200 švýcarských franků, na Slovinsku 300 – 800 eur (při platbě do 8 dní se snižuje až o polovinu). Ty samé pokuty vám hrozí i za to, že máte na skle i starou neplatnou dálniční známku. 

dan_z_prijmu

Ceny pohonných hmot

Výsledné náklady na dovolenou výrazně ovlivňuje doprava. Pokud vyrážíte autem, bude vás určitě zajímat, jak jsou na tom z hlediska cen pohonných hmot země, přes které pojedete.

Nafta


Autor: ÚAMK

Natural 95


Autor: ÚAMK

Zdroj: ÚAMK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).