Hlavní navigace

Už máte svého nezaměstnaného?

20. 2. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Moderní strašidlo socialistické Evropy dorazilo do České republiky, která se konečně dočkala překročení desetiprocentní hranice nezaměstnanosti. Nedostatkem práce ale trpí jenom některé skupiny obyvatel. Patříte mezi ně?

Ačkoliv jen málokterý státní zásah do ekonomiky může opravdu snížit nezaměstnanost, český stát se o to velmi usilovně, a shodou okolností i krajně neúspěšně, již delší dobu pokouší. Nezaměstnanost přitom tvrdošíjně roste od počátku devadesátých let, kdy byla na úrovni dnes takřka neuvěřitelných 3 %.

Boj s nezaměstnaností je těžký. A to nejen v České republice; je náročný pro celou Evropu. Ať dělá stát, co dělá, ona si prostě roste a skoro by se dalo říct, že státní zásahy ignoruje. To je docela drzost, že?

Je docela úsměvné, že stát snižuje nezaměstnanost tím, že nezaměstnané platí. Odbory dokonce v nedávné době přišly se zajímavým námětem jak ozdravit veřejné finance. Součástí jejich vize bylo zvýšení podpory v nezaměstnanosti.

Svým způsobem je pak možné dívat se na nezaměstnaného jako na státního zaměstnance. Dostává sice nižší než minimální mzdu, je ale placen za to, že nic nedělá. A to má také něco do sebe.

Stát je velmi moudrý a ví, že z nezaměstnaného udělá zaměstnaného pouze tehdy, když ho přesvědčí, aby pracoval. Neustále tedy zvyšuje minimální mzdu a diví se, jak je jenom možné, že lidé stále ani po zvýšení minimální mzdy práci nemají. Jestli ona ta minimální mzda nebyla zvýšena málo… No, pro jistotu s ní ještě trochu pohneme.

Vysoká nezaměstnanost je samozřejmě ekonomické zlo a nikdo z ní nemá radost. Je to totiž právě nezaměstnanost, která velmi významně ovlivňuje hrubý domácí produkt, a to negativním směrem. Koho ale nezaměstnanost bolí nejvíc?

Podle některých statistik přes 70 % nezaměstnaných jsou osoby se základním vzděláním a se středním vzděláním bez maturity. Na druhé straně najít nezaměstnaného vysokoškoláka je takřka terno. Jejich míra nezaměstnanosti činí pouhá 2,3 %.

Osoby s úplným středním vzděláním s maturitou trpí nezaměstnaností 5,3 %. Bědovat ale mohou zejména ti, kteří dosáhli pouze vzdělání základního. Jejich míra nezaměstnanosti už je nepříjemně vysoká a dělá zhruba 21 % (hodnoty z posledních dvou odstavců vycházejí z metodiky ILO, neodpovídají tedy zcela běžně publikovaným údajům o nezaměstnanosti – pozn. autora).

skoleni_15_4

Taktéž i v oblasti nezaměstnanosti lze rozlišovat nezaměstnanost mužů a nezaměstnanost žen. A ženy jsou na tom, jak jinak, o něco hůř. Podle některých odhadů je mezi nezaměstnanými 56,1 % žen. Mezi dvaceti nezaměstnanými tedy nalezneme 11 žen a 9 mužů.

Nezaměstnanost dosáhla na konci ledna rekordní úrovně 10,2 %. Nezaměstnanost ale podléhá statisticky významným sezónním vlivům a s nástupem jara lze naštěstí očekávat její opětovné snížení.

Jste nezaměstnaný/á?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).