Hlavní navigace

Úvěrování zdraví jako investice

5. 8. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Financování úvěrem patří mezi oblíbené způsoby pro získání spotřebního zboží. Málokdo však už úvěrem řeší i zdravotní problémy či investování do zdraví. Je pravda, že na sebe možná často zapomínáme, ale investice do zdraví se vždy vyplatí.

V posledních letech se s úvěrováním doslova roztrhl pytel a nabídky na úvěrové produkty najdete pomalu v každém větším obchodě. Koupě spotřebního zboží nebo dopravních prostředků je pomocí úvěru snadno realizovatelná a patří mezi nejčastější způsoby financování. Málokdo však využívá úvěr pro financování vlastního zdraví, například pro plánovanou nebo estetickou operaci či provedení zásadních změn, které pozitivně ovlivní zdravotní stav. Taková nadváha nebo obezita může v budoucnu přivodit velké komplikace. Komu chybí pevná vůle, existují specializovaná pracoviště, která mohou s řešením nadváhy pomoci, ale většinu zákroků, konzultací a potřeb si musí zájemce hradit sám.

Myslete na sebe

Investice do vlastního zdraví patří mezi nejlepší rozhodnutí. A není na tom nic sobeckého, snad každý člověk má sám sebe rád, a když na sobě může něco vylepšit, proč to odkládat. Pokud na sobě potřebujete něco změnit nebo vylepšit a nemáte moc financí, máte v zásadě jen dvě možnosti. Buď využijete některý z preventivních programů zdravotních pojišťoven, pokud se na danou oblast vztahuje, nebo si peníze půjčíte.

Účel použití může zlevnit

Získat úvěr na financování investice do vlastního zdraví není nijak složité. Když zvolíte standardní cestu a svoji banku budete informovat o účelu úvěru, měl by být úrok nižší. Jenže vlivem silné konkurence na trhu to už dávno neplatí. RPSN se dnes běžně pohybují od 10 % výše a průměr je okolo 16 % p.a. Ovšem instantní půjčky na malou částku s dlouhou dobou splatnosti hravě překročí i 30 % RPSN.

Lepší zrak i neplodnost

Mezi časté způsoby financování úvěrem patří laserové operace očí a zákroky plastické chirurgie. To jsou zákroky, do nichž se zdravotní pojišťovny s financováním nehrnou. Zajímavé je, že v 83 % případů lékařské zákroky prostřednictvím úvěru hradí ženy. Ženy jsou takřka výhradními klienty estetické chirurgie a samozřejmě gynekologické péče na splátky. Vloni jsme úvěrovali i v tak unikátních oblastech, jako je reprodukční medicína nebo odběr pupečníkové krve, potřebný k případné transplantaci krvetvorných buněk dítěte, potvrzuje Erich Čomor, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Home Credit.

Získat statistiky na úvěrování zdravotních výkonů je problematické, protože pouze Home Credit nabízí specializovaný úvěr s názvem Medifin, který je určen pro financování zdravotní péče a sleduje tak jeho využití. Ostatní finanční instituce účelovost úvěru zpravidla nesledují, proto nelze ani podrobně rozlišit, na jaký typ zdravotní péče byl úvěr využit.

Ze statistik Home Creditu vyplývá, že téměř čtvrtinu objemu všech úvěrů na odborné lékařské zákroky klienti v roce 2007 vynaložili na chirurgické odstranění očních vad jako krátkozrakost nebo dalekozrakost, které zdravotní pojišťovny nehradí. Je to dáno i obecně vyšším průměrným úvěrem, který v případě operací očí dosáhl 26 000 Kč, zatímco běžný průměr úvěrování zdraví je 16 000 Kč. V oblasti estetické chirurgie lékaři na splátky provedli například liposukci, plastiku prsou či abdominoplastiku (plastickou operaci břicha).

Kdy financovat zdraví úvěrem

Vzít si půjčku na zdraví je rozumné v případě, kdy svůj aktuální zdravotní problém nemůžete řešit přes zdravotní pojišťovnu. Pokud stojíte před volbou, zda investici zdraví úvěrovat či nikoli, zjistěte si nejprve předpokládanou cenu zákroku, a poté se informujte na výši poskytnutého úvěrového rámce u finanční instituce.

skoleni_15_4

Výjimkou je nabídka Home Creditu, která se těžko srovnává s ostatními půjčkami. Úvěr Medifin je sice jediný specializovaný úvěr na trhu, ale jeho získání není snadné. Dostanete ho pouze ve zdravotnickém zařízení, které má se společností Home Credit sjednanou smlouvu. V současnosti jich máme 360 po celé republice a zahrnují jak specializované kliniky, tak privátní ordinace odborných lékařů, upřesňuje Měšci Olga Mužíková, tisková mluvčí Home Credit. Je však dostupnější i chudším zájemcům, protože umožňuje úvěrování od 3 000 Kč a splácí se až po provedení zákroku.

Na co se používají úvěry na zdravotní péči a zákroky?

  • Obecně: financování nadstandardních lékařských zákroků,
  • zubní implantáty, korunky, můstky, částečné snímatelné náhrady, estetické zákroky,
  • antikoncepční systémy,
  • odstranění očních vad,
  • operace očních víček, ušních boltců, nosu, facelifting,
  • úprava prsů,
  • liposukce,
  • nákup zdravotních pomůcek (brýle, terapeutické pomůcky apod.),
  • léčebné pobyty.

Zdroj: Home Credit

Platili jste někdy výrazně za nadstandardní zdravotní péči?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).