Hlavní navigace

Ušetřete za benzin, směnárnu i úklidovku. Obraťte se přímo na lidi

2. 10. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Z Prahy do Brna za stovku. Sociální kontakt máte grátis a řidič ušetří za benzín. Podobně můžete ušetřit za směnárnu nebo úklid domácnosti.

Dnes si ukážeme, jak se dá cestovat vlastním autem, ušetřit za benzín a ještě si popovídat s fajn lidmi. Anebo jak se vyhnout směnárenským poplatkům a koupit si cizí měnu přímo od jiných lidí za kurz, na kterém se dohodnete. Anebo jak si nechat vycídit domácnost příjemnou slečnou a nezaplatit balík úklidovce.

Dnes naposledy představíme nápadité projekty, o kterých byla konference serveru Měšec.cz o P2P sdílené ekonomice.

Prokecejte celou cestu a ušetřete oba

Jízdomat.cz funguje na jednoduchém principu. Snaží se spojit lidi, kteří se potřebují dostat z bodu A do bodu B s dalšími, kteří tam taky mají cestu (možné jsou i drobné modifikace – s řidičem se můžete dohodnout na drobné změně trasy, vše je na dohodě). Daří se mu hlavně na trasách, kde je špatné vlakové spojení, takže supluje spíš autobusy. Můžete tak najít alternativu k meziměstské (nebo mezinárodní) dopravě, jejíž jízdní řád se vám moc nehodí. K tomu můžete ušetřit peníze a poznat nové lidi. A z druhé strany, cestující řidiči si tak mohou zpříjemnit delší nudné cesty (lze zadávat i pravidelné jízdy) a nechat si přidat na benzín od těch, které svezou.

Kromě toho šetříte matičku Zemi ušetřenými zplodinami za auta, která kvůli spolujízdě nevyjedou.


Autor: Karel Choc, Internet Info

O Jízdomatu vyprávěl Jan Mittner

Sdílení nákladů na společnou cestu autem se u nás začíná doslova slibně rozjíždět. Aktuálně na Jízdomatu najdete kolem 22 tisíc nabídek. Za pět let fungování projektu už se sdílelo kolem 1,5 milionu jízd mezi 165 tisíci uživateli. Podle Jana Mittnera z Jízdomat.cz za dobu života projektu jeho uživatelé ušetřili 55 000 000 Kč a 11 600 000 kg CO2.

Orientovat se na Jízdomatu je přitom poměrně snadné. Nabídky si zde můžete filtrovat podle toho, zda má být jízda pouze v rámci ČR, do zahraničí, ale klidně i podle toho, že chcete jako nedůvěřivý zástupce něžného pohlaví jezdit opět jen s děvčaty. Podobně se sdružují i nabídky studentů na stejnou školu nebo lidí, kteří míří na stejnou akci či do podobné destinace na dovolenou.


PPT Jana Mittnera

Jízdomatem se můžete nechat svézt i daleko za hranice

Formuláře, do kterých zadáváte nabídku i poptávku, jsou intuitivní. Podle oboustranného hodnocení si navíc můžete vybírat řidiče nebo spolujezdce. Mittner z portálu Jízdomat.cz uvedl, že 99 % všech hodnocení svědčí o jízdě bez potíží a zbytek jsou většinou spíš potíže způsobené problémem v komunikaci.

Uživatelé se vzájemně hodnotí
Autor: PPT Jana Mittnera

Uživatelé se vzájemně hodnotí

Portál je navíc napojen na systém MojeID a Facebook, což poslouží k ověření kontaktů a zvýší šance na získání spolujezdce. Přes grafovou databázi se můžete kouknou i na to, zda řidič, se kterým máte jet, už před tím nevezl vašeho známého.


Autor: PPT Jana Mittnera

Grafová databáze na Jízdomatu

Své dámy si hýčkají, aby ty zase hýčkaly vás

Bořit zavedené pořádky si předsevzala další online platforma, která propojuje profesionální dámy na úklid se zájemci, kteří ho doma nestíhají. Od klasických úklidových firem se chce LidskáSíla odlišit svými cenami pro zákazníky i péčí o „své dámy“, jak je spoluzakladatel projektu Robert Vojáček nazývá. Věří totiž, že dobré vztahy s vlastními zaměstnanci i vyšší odměny (110 Kč na hodinu) zajistí (i kdyby na úkor vlastní marže) jejich loajalitu i vysokou kvalitu odvedené práce. Ta zase zajistí loajalitu a spokojenost zákazníků, kteří tak možná zjistí, že se bez takových dam na úklid jejich domácnost vlastně už neobejdou. A kruh se uzavírá.

Školicí středisko platformy LidskáSíla
Autor: PPT Roberta Vojáčka

Školicí středisko platformy LidskáSíla

Samotný web funguje jednoduše. Podle velikosti prostorů i požadované práce přesně víte, kolik vás úklid bude stát. Platí se předem a pouze kartou přes platební bránu Braintree spadající pod společnost PayPal.

Délku úklidu vám spočítá webová kalkulačka, minimálně se objednávají tři hodiny. Pokud si nejste jistí, můžete objednat raději více s tím, že účtovat se bude pouze reálný čas úklidu a přeplatek dostanete zpět na účet, nebo se použije na platbu příštího úklidu (uklízí se ale s vašimi prostředky). Naopak to nefunguje. Dáma na úklid po sjednané době odchází, protože dost možná musí zamířit do jiné domácnosti. Podle první zkušenosti se pak pro příště navrhuje délka potřebného času. Jistě totiž budete souhlasit, že není nepořádek jako nepořádek.

Po dokončení úklidu doma najdete vyplněnou papírovou košilku, na které bude uveden rozsah prací a vlastní hodnocení dámy na úklid.


Autor: PPT Roberta Vojáčka

Kalkulačka spočítá, jak dlouho by u vás asi úklid měl trvat

Pokud byste se službou nebyli spokojení, můžete ji do 24 hodin reklamovat. Objednaný úklid můžete i zrušit. Pokud to stihnete dříve než do 24 hodin, neplatíte nic. Za storno 24 hodin předem se účtují tři stovky a v případě zrušení jen 12 hodin před úklidem propadá celá částka. Pokud jste objednali nepravidelný úklid, za zrušení nebo změnu objednávky zaplatíte 100 Kč.

V případě, že se bojíte o svůj majetek, pak vězte, že provozovatel platformy je pojištěn proti riziku případného poškození věcí do výše 10 mil. Kč. Ostatně po dobu úklidu můžete přece zůstat doma. LidskáSíla si kromě toho snaží své dámy pečlivě vybírat (prověřování minulosti a podmínkou čistého trestního rejstříku) a kvalitu zvyšuje i pobytem ve vlastním školicím centru nebo náhodnými kontrolami. V případě, že si objednáváte úklid pravidelně každý týden, měli byste navíc „dostat“ vždy stejnou dámu. Pokud to není možné, oznámí se změna předem.

O tom proč by měl uspět právě tento projekt nám zvesela povídal spoluzakladatel Robert Vojáček
Autor: Karel Choc, Internet Info

O tom, proč by měl uspět právě tento projekt, nám zvesela povídal spoluzakladatel Robert Vojáček

Služba zatím funguje jenom v Praze. I tak je jen zde objednáno asi 2000 úklidových hodin za měsíc. Jen u metropole by ale zůstat nemělo, plánuje se expanze i do dalších měst. Do budoucna se uvažuje také o rozšiřování o služby hodinového manžela.

Den před konáním naší konference byla na veletrhu FOR ARCH v Praze představena také P2P platforma Super Soused, která plánuje propojit řemeslníky, kutily a šikovné pomocníky se zákazníky, kteří potřebují jejich služby ať už proto, že sami nejsou tak zruční či zkušení, nebo nemají dost času. Podrobnosti najdete v článku Online burza drobných prací Super Soused chce propojit šikuly a zákazníky.

Když si cizí měnu prodávají lidi mezi sebou

Místo s firmou můžete jednat s obyčejnými lidmi i v případě, že se chystáte cestovat a potřebujete nakoupit cizí měnu. Přes platformu Valuto (původně Valutomat) lidé mění peníze online mezi sebou poté, co dohodnou výši kurzu. V podstatě se jedná o burzu měn.

Podmínkou pro nákup měny je převod prostředků z bankovního účtu do peněženky Valuta. Platforma má několik partnerských bank (Česká spořitelna, Komerční banka, UniCredit Bank, ČSOB, Raiffeisenbank a Fio banka). Pokud jste jejich zákazníky, nabijete si peněženku okamžitě.

Jak funguje online směnárna?
Autor: PPT Edgara Fuska

Jak funguje online směnárna?

Pak je podán příkaz ke směně v kurzu, který zadá sám uživatel. Pokud je jiná osoba za tento kurz ochotná směnu realizovat, transakce proběhne ihned. Pokud ne, nabídka ke směně čeká na svůj protějšek a je viditelná pro všechny registrované. A nebo opačně, pokud zájemce najde hned nabídku, kterou je ochoten akceptovat, směna probíhá opět hned. V opačném případě zadá vlastní požadavek na kurz. Po skončení výměny si uživatel peníze přesune z peněženky Valuta zpět na svůj bankovní účet v dané měně.


Autor: PPT Edgara Fuska

V sekci Kurzy měn vidíte hloubku trhu každého měnového páru

Valuto umožňuje uživatelům mít účet s pěti měnovými páry (CZK, USD, EUR, PLN a GBP) a směňovat pomocí tzv. krosů, tedy cizí měny napřímo (například eura přímo na dolary apod.).

Podle Edgara Fuska z Valuta si zde uživatelé dokáží vytvořit lepší kurzy, než jim jsou schopny nabídnout banky, a průměrná úspora je kolem 6 %. Od února, kdy byl tehdy ještě Valutomat spuštěn, byla směněna částka v ekvivalentu 650 mil. Kč.

dan_z_prijmu


Autor: Karel Choc, Internet Info

Valuto(mat) představil Edgar Fusko

Projekt polské společnosti Currency One chce zamířit dál do Evropy, proto mění název a přidává uživatelům další služby. Kromě přímých směn tak je nově možné využít Valuto také k zahraničním platbám prováděným přímo z uživatelského prostředí online směnárny. Rozsah původních služeb přitom zůstane zachován. (Stávající uživatelé Valutomatu nebudou muset platit ve Valutu až do konce roku 2015 poplatky za směny.)

Uživatelé tak mohou Valuto používat jako devizový účet (prostředky můžete držet v pěti výše zmíněných měnách), uskutečňovat mezinárodní převody peněz (kromě běžných fungují i expresní) a převody mezi uživateli Valuta. Kompletní ceník najdete na webu online směnárny.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).