Hlavní navigace

Udělali z nás bezdomovce. A podvedených je víc

3. 10. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Jak může mladá rodina s malým dítětem přes noc přijít o střechu nad hlavou i veškeré peníze? Stačí svěřit prodej svého bytu renomované pražské (světové, mezinárodní?) realitní kanceláři a právníkovi z jejího právního oddělení.

Upozornění

Tento text je publikovaným otevřeným dopisem manželů, kteří byli podvedeni zpronevěrou peněz v advokátní úschově při prodeji nemovitosti. V tomto textu jde o jednostranný pohled poškozených doplněný vyjádřením realitní kanceláře, která se na prodeji nemovitosti podílela. 

Měšec.cz není jeho autorem a nemusí se ztotožňovat s obsahem názoru. Reakce realitní kanceláře je psána kurzívou.

Realitka dodává klienty a člen jejího týmu – právník z jejího právního oddělení – zpronevěřuje jejich peníze. Jestli se vzájemně kryjí a kdo z toho profituje je těžko odhadnout, nyní ale vše „prasklo“ a Mgr. Miloši Vlasákovi chybí v úschově 50 milionů korun, které patří podvedeným klientům společnosti Reality 21 s. r. o. Ta se nyní od tohoto jednání snaží zcela distancovat. My jsme zjistili, že Mgr. Vlasák je kamarád pana Petra Kouby, jednatele a společníka Reality 21 s. r. o., a že předpokládaný obrat této pobočky je cca 2,5 miliardy korun ročně.

Mgr. Vlasák nikdy nebyl členem týmu realitní kanceláře ani jejím zaměstnancem; a ani být nemohl. Zákon o advokacii neumožňuje souběžný výkon profese advokáta a zaměstnanecký poměr. Realitní kancelář nikdy klienty advokátní kanceláři nedodávala; klienti se sami rozhodují do jakého typu úschovy vloží peníze, zda do bankovní, notářské nebo advokátní.

Skutečnost je taková, a to jednoznačná, že Realitní kancelář Reality 21 patří také mezi ty, které Mgr. Vlasák svým jednáním poškodil. Realitní kancelář žádného ze svých klientů o domov či střechu nad hlavou nepřipravila.

Návod, jak přijít o peníze za byt

A jak jednání, při kterém jsme přišli téměř o 2 miliony, začalo? Jsme mladá rodina s dvouletým dítětem a rozhodli jsme se prodat byt v Praze, abychom mohli koupit pozemek a začít stavět vlastní dům. Po dlouhém rozmýšlení a zvažování všech možných rizik jsme se rozhodli svěřit prodej bytu renomované realitní kanceláři Reality 21 s. r. o. působící v síti realitních kanceláří 21st Century, která za svoji (nikoli malou) provizi měla zprostředkovat prodej nemovitosti a všechny záležitosti s tím spojené. Realitní kancelář skutečně našla kupce a v rámci své provize začala zajišťovat veškerou smluvní dokumentaci. Peníze z prodeje jsme chtěli nechat uložit u notáře, ale realitní makléřka nás velmi naléhavě přesvědčovala (až přesvědčila) k úschově u právníka z jejich právního oddělení, který vyhotovil smlouvy. Opakovaně nás ujišťovala, že jde o jednu firmu, právníka z jejich týmu a z jejich právního oddělení (takto ho ostatně prezentovali i na svých webových stránkách), vše je pod jednou střechou a tudíž velmi rychlé a bezpečné.

Realitní makléři naší společnosti mohou v případě, že je klient požádá, doporučit typ úschovy. O naléhání či přesvědčování však nemůže být řeč, vše je plně na rozhodnutí klienta.

Byt jsme řádně předali, splnili jsme vše, co bylo z naší strany požadováno a dostali jsme pouze 100 000 Kč za předání nemovitosti. Do 5 dnů od přepsání nemovitosti na katastru a od vymazání zástavy banky nám měla být připsána na účet zbývající částka 1 849 333,40 Kč a zaplacena daň z převodu nemovitosti. Realitní makléřka slibovala, že to bude ještě dříve než do 5 dnů. Tato lhůta vypršela dne 3. 9. 2012.

Relitka i advokát sídlili na stejném místě

Hned druhý den, když jsme si ověřili, že peníze na našem účtu nejsou, jsme kontaktovali realitní kancelář. Tam nás pouze odkázali na to, abychom se zkontaktovali s Mgr. Milošem Vlasákem (tedy s právníkem z „jejich“ právního oddělení u kterého byly peníze v úschově, se kterým jsme se ale doposud ani nesetkali, protože vše zprostředkovala realitní kancelář) a řešili náš problém s ním. Přesto se nám s ním podařilo spojit a domluvili jsme si hned následující den schůzku na Reality 21 (tedy v sídle jeho i realitní kanceláře). Když jsme se na schůzku dostavili, bylo nám sděleno, že Mgr. Vlasáka odvolali, a že s námi chtějí mluvit sami. Jednatel Reality 21 s. r. o. pan Kouba a jejich nový právník nám sdělili, že jde o velkou věc, velkou zpronevěru, že peníze asi nedostaneme a že s Mgr. Vlasákem už 20. 8. 2012 rozvázali smlouvu. Také jsme se dozvěděli, že je nás hodně takových a že celková škoda půjde do desítek milionů korun.

Od té doby se realitní kancelář od jednání, které nás připravilo téměř o 2 miliony korun, distancuje, sama podala na člena svého týmu Mgr. Vlasáka trestní oznámení a nám, svým podvedeným klientům pouze doporučila totéž!


Autor: Google Inc.

Sídlo společnosti Reality 21 i advokáta Miloše Vlasáka

Podvedených je více

Jsme naprosto šokovaní. Máme podezření, že realitka kancelář Reality 21 mohla a věděla, že je ve finančních tocích z úschovy problém už dříve, a přesto dál zprostředkovávala prodeje nemovitostí a úschovy peněz svých klientů na tomto účtu, tedy přes tohoto problematického právníka. Jde o zcela nehorázné jednání! Zjistili jsme, že Mgr. Vlasák je kamarád pana Kouby, jednatele Reality 21 s. r. o.… a že předpokládaný obrat této pobočky je cca 2,5 miliardy korun ročně…

O problémech Mgr. Vlasáka RK nevěděla ani nemohla. Žádné finanční prostředky v souvislosti úschovami nikdy nejdou přes realitní kancelář. Problémy jsme zjistili náhodně, když se nám několik klientů ozvalo, že nedostali včas své peníze. Okamžitě jsme spolupráci s Mgr. Vlasákem ukončili. Provedli jsme následně kontrolu všech obchodních případů RK. Jakmile jsme si potvrdili pochybení Mgr. Vlasáka, okamžitě jsme na něj podali trestní oznámení.

V současné době probíhá Policií ČR a Českou advokátní komorou vyšetřování Mgr. Vlasáka a my hledáme možnosti, jak – ač sami poškození Mgr. Vlasákem – poškozeným klientům naší RK pomoci. Jednáme s pojišťovnou a řešíme formu možnosti bezplatné právní pomoci.

Budeme podávat trestní oznámení na realitní kancelář Reality 21 s. r. o., neboť máme podezření, že se také mohla dopustit trestné činnosti. Z našeho pohledu jde o podvod na těch, kteří přišli o všechno, o bydlení i peníze.

Doložit můžeme smlouvy a další dokumenty, notářsky ověřený zápis z webových stránek Reality 21 s. r. o., kde ještě uvádějí Mgr. Vlasáka jako člena jejich právního oddělení (po vypuknutí aféry jej ze stránek okamžitě odstranili), kontakty na jednatele realitní kanceláře Reality 21 s. r. o., Mgr. Vlasáka a nejméně na dalšího jednoho poškozeného klienta. Společnost Reality 21 s. r. o. nakonec ze svých webových stránek odstranila celé právní oddělení.


Poznámka redakce

Situace, která se stala poškozeným manželům patří mezi noční můry každého prodejce či kupce nemovitosti. Kdo a jak pochybil musí prošetřit orgány činné v trestním řízení, o vině může rozhodnout jen soud. Pouze tyto orgány mohou potvrdit nebo vyloučit, že realitní kancelář mohla o finančních machinacích pana advokáta Vlasáka vědět a mohla včas zakročit. Na druhé straně, podle informací serveru Měšec.cz měla RK Reality 21 do té doby pozitivní reference a rovněž velký objem transakcí šel prostřednicvtvím pana Vlasáka bez jakýchkoliv komplikací. Problémem je, když kohokoli napadne provést podvod, protože s takovou myšlenkou se chlubit nebude ani svým obchodním partnerům, tj. v tomto případě realitní kanceláři. Jinými slovy, do hlavy člověka nevlezete a jakýkoli dlouhotrvající obchodní vztah může z důvodu lidského zkratového jednání skončit. A zpravidla to odnesou nevinní, jako tito manželé.

Další články na tuto kauzu:

iDNES.cz: Advokát, u kterého skončilo 50 milionů od klientů realitky, je v cele

Český rozhlas: Klienti realitky nedostali peníze za prodané byty. Zmizel s nimi advokát

skoleni_15_4

Aktuálně.cz: Advokát utekl s penězi od realitky. Rady se liší

TV Nova: Advokát okradl klienty o 50 milionů. Teď se sám přihlásil policii

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).