Hlavní navigace

Tipy: ušetřete za dovolenou

10. 7. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Dovolené jsou v plném proudu. Řada lidí však její pořízení nechává na poslední chvíli, protože chce ušetřit. A jak se dá ušetřit přímo na dovolené?

Jak správně koupit last minute zájezd?

Doba, kdy bylo na poslední chvíli možné vybírat z bohaté nabídky zájezdů za skutečně nižší ceny, je bohužel pryč. Nabídek využívalo stále více lidí s tím, že pár dní před odletem na dovolenou bez problémů něco seženou a cestovní kanceláře se rozhodly, že podobným způsobem svůj byznys už kanibalizovat nechtějí. Pojem „last minute“, případně „ultra last minute“ sice zůstal jako osvědčený marketingový tahák, ale ceny už v těchto sekcích internetových stránek cestovních kanceláří a agentur zdaleka tak atraktivní nejsou. Spolu s tím se objevil fenomén takzvaných „first minute“, kdy si lidé zájezdy kupují například půl roku dopředu a obdrží za to slevu. To pak vytváří tlak na nabídku last minute zájezdů, která není tak velká.

Pokud si ale dovolenou s takovým předstihem dopředu naplánovat nezvládnete, bude pro vás i tak lepší počkat právě na nabídku na poslední chvíli. Stále totiž platí, že nejdražší jsou zájezdy v nepojmenovaném období mezi „first minute“ a „last minute“, tedy například měsíc dva před odletem. Zájezdy na poslední chvíli, tedy takové, které s přibližujícím se časem nástupu skutečně zlevňují, stále existují, jen je třeba si na ně počkat. Lze doporučit sledovat několik týdnů v předstihu, jak se ceny zájezdů, o které máte zájem, vyvíjejí s tím, jak se přibližuje jejich začátek. Těchto znalostí lze potom využít při vlastním nákupu dovolené, který by se měl odehrát přibližně týden před začátkem zájezdu. Několik dní před nástupem totiž už cestovní kanceláře navzdory předpokladům takřka nezlevňují. To mimo jiné dokládá i skutečnost, že už na českých letištích nekoupíte takzvaný „buy and fly“ zájezd. Ten před několika lety některé české cestovní kanceláře nabízely a spočíval v tom, že zájemci o dovolenou flexibilnějšího ražení dorazili na letiště, kde si vybrali z několika málo volných míst s odletem ještě ten den a za to pochopitelně dostali značnou slevu, protože cestovní kanceláři doplnili kapacitu nad očekávaný a standardně prodaný rámec.

Srovnejte nabídky českých a německých kanceláří

Německo má obrovský, vyspělý a velmi konkurenční trh s organizovanými dovolenými. Proto vůbec není od věci podívat se na last minute zájezdy z německých letišť. Není se čeho bát – tyto zájezdy si můžete bezpečně koupit buď přes řadu českých zprostředkovatelů nebo přímo u německých cestovních kanceláří a agentur. Německé cestovky jsou na zahraniční turisty zvyklé. Jediný rozdíl tak pro vás bude nepřítomnost česky mluvícího delegáta, kterého nahradí delegát německy a obvykle také anglicky mluvící. Pokud s tím nemáte problém nebo delegáta na dovolené nepotřebujete, můžete už dále zvažovat pouze cenu a komfort německého zájezdu v porovnání s tím českým.

Vzhledem k velikosti trhu je v Německu k dispozici mnohem více zájezdů na poslední chvíli a vzhledem k většímu množství kapacit, které se ne vždy podaří očekávaným způsobem naplnit, jsou ceny řady last minute zájezdů z Německa opravdu atraktivní. Rozdíl v ceně je rozhodně větší, než když porovnáte cenu české a německé cestovky například v tříměsíčním předstihu. Čtěte více: Vyplatí se kupovat zájezdy v Německu? Opět ale platí, že nemá cenu čekat skutečně do poslední chvíle. Na internetu zájezdy pár dní před odletem už nezlevňují. Zkušenost autora článku naopak říká, že občas dokonce zdraží. Na nejlepší ceny se dostanete při nákupu týden až deset dní dopředu. V případě odletu z Německa je však nutné zvážit také náklady na cestu na letiště, případně parkovné. Pro někoho to může být srovnatelné s cestou na letiště do Prahy či Brna, pro jiného může jít o mnohatisícový výdaj. 

Tip

Na rozdíl od českých cestovních kanceláří nabízejí ty německé stále zájezdy typu „buy and fly“. To znamená, že přijedete na nějaké – nejlépe větší – letiště, obejdete stánky cestovních kanceláří, shlédnete fixou vypsané nabídky, případně se na ně zeptáte, vyberete a za pár hodin můžete letět. Slevy jsou v takovém případě značné, oproti katalogovým cenám se běžně dostanete na polovinu. Jen pozor na to, že Němci na rozdíl od Čechů nemají do řady zemí vízovou povinnost a německé cestovky tímto způsobem prodávají také zájezdy do těchto zemí.

All Inclusive nebo jen snídaně?

Resorty v tradičních dovolenkových zemích jako je Turecko nebo Egypt nabízejí standardně stravování formou All Inclusive. Přesto je i zde možné narazit na zájezdy pouze se snídaní či polopenzí, v jiných zemích je to ještě běžnější. All Inclusive zní lákavě a skutečně platí, že v případě objednávky této formy stravování už na dovolené nebudete muset vydat ani korunu. Na druhé straně budete připoutáni ke službám resortu, které vám tak úplně nemusí vyhovovat. Kvalita All Inclusive vás ve zmíněném Turecku či Egyptě může nepříjemně překvapit i v pětihvězdičkových hotelech. Všechno totiž zdaleka zahrnuto není, zejména co se týče pití. To obvykle obdržíte pouze do skleniček nebo kelímků, nikoliv v lahvích.

Navíc půjde o místní značky, například o místní kolu, ale především místní pivo a víno. Pokud patříte mezi milovníky dobrého vína a těšíte se, že si ho například v Egyptě v rámci All Inclusive náležitě užijete, budete zklamáni. Víno vám sice přinesou, ale ve zde obvyklé kvalitě budete rádi, když dopijete skleničku. Na požádání vám jistě přinesou vinný lístek, ale už s upozorněním, že na něm uvedené položky nejsou zahrnuty v All Inclusive režimu. To samé platí o kávě – v ceně je obvykle ta nevalné kvality z automatu. Za espresso už si připlatíte. Stejně tak kdo rád povečeří typickou místní kuchyni, užije si ji spíše v řecké taverně než v resortu, který se musí zavděčit mezinárodním chutím.

dan_z_prijmu

Peníze si vyměňte ve směnárně, nebo plaťte kartou

Pokud rádi používáte hotovost, není od věci si vybrat směnárnu s dobrým kurzem a české koruny si na cílovou měnu vyměnit, pokud směnárna takovou disponuje. Čtěte více: Dovolená se letos prodraží. S výměnou eur počkejte, s dolary pospěšte Kvalitní směnárny mají totiž lepší kurzy než banky. Na druhé straně člověk nikdy neví, kolik bude potřebovat, a pokud si vyměníte příliš, pravděpodobně se přebytku budete chtít po skončení dovolené zbavit. To můžete opět udělat ve směnárně, ale za převod rozdílem prodejních a nákupních cen zaplatíte hned dvakrát (může se ale stát, že měna posílí a vy vyděláte – nebo naopak). Výměna hotovosti na místě je sice snazší – obvykle je možné provést ji přímo na letišti nebo v hotelu. V takovém případě se ale smiřte s mnohem horším kurzem, než který si vyhlédnete v klidu v České republice.

V zemích s vyspělým sektorem služeb lze počítat s tím, že ve většině obchodů bude možné zaplatit kartou. Pak už se stačí jen ujistit, zda si obchodník neúčtuje nějaký poplatek právě za platbu kartou, což bohužel například v Turecku nebo Egyptě není vůbec vyloučeno. Pochopitelně je dobré mít kartu s příznivými kurzy. Některé banky mají naopak kurzy nevýhodné a vydělávají právě na tom, že jejich klienti platí v zahraničí. V případě potřeby je možné v zahraničí vybrat z bankomatu – tak dostanete potřebnou měnu v množství, které chcete. Ale opět pozor: poplatky některých bank za výběr jsou značné. Jiné zase nabízejí konta s možností bezplatného výběru v zahraničí nebo zpoplatněného jen malou částkou. Čtěte více: Levné Turecko, drahé Slovensko. Na kolik letos vyjde dovolená?

Nezapomeňte na cestovní pojištění

Cestovní pojištění stojí ve srovnání s cenou zájezdu pakatel, ale může vás uchránit před obrovskými nepříjemnostmi. Navíc můžete být v klidu, že cokoliv by se vám na dovolené stalo je díky pojistce hrazeno. Zdravotní péče přitom v cizině umí být až nepředstavitelně drahá. Pokud pojistku nebudete mít, za ošetření či léčbu zaplatíte ze svého. Je dobré dbát na dostatečně vysoké limity pojištění, na kterých už se nevyplatí příliš škudlit. Nejlepší cestovní pojištění si pro sebe můžete vybrat z ověřené nabídky Měšce. Pro častější cestovatele je ke zvážení také pořízení kreditní karty Diners Club, která v sobě zahrnuje velkorysé celoroční pojištění, a to i pro spolucestující.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spotřebitelské finance i politicko-ekonomická témata jsou vodou na můj mlýn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).