Hlavní navigace

Timesharing - levnější je "vlastnit" než pronajímat

27. 10. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V České republice je timesharing - "vlastnictví" hotelu za účelem vlastní dovolené - stále ještě relativně neznámý pojem vyvolávající strach. Jak by ne, vždyť spousta lidí přišla různými podvody o své peníze a životní úspory. Timesharingu se ovšem nemusíte bát. Jak funguje?

Jedná se o způsob, kdy si na začátku „zakoupíte“ pokoj či apartmán v hotelu na část roku na dobu například 25 let. Pobyt ve svém pokoji si potom vyměňujete každý rok za pobyt v hotelu dle vlastního výběru z velkého množství hotelů po celém světě sdružených ve výměnném systému.

Vše je velmi jednoduché – vy pouze vložíte do systému vámi vlastněný týden ve vašem hotelu a už si jenom vyberete, kde strávíte dovolenou vy – v jiném hotelu, na místě, kam chcete cestovat, a za pobyt už neplatíte. Je celý uhrazen výměnou za váš pobyt, kam místo vás přijede někdo jiný… a celou výměnu za vás vyřídí operační centrum systému.

Timesharing vznikl v 60. letech ve Francii, když jeden hoteliér vymyslel slogan: Proč si pronajímat pokoj v hotelu, když je levnější si jej koupit! V 70. a 80. letech se tento průmysl neustále rozvíjel, hlavně v USA. Postupně přibývaly další destinace v Evropě, hlavně v Portugalsku a ve Španělsku. V roce 1990 již bylo 2357 timesharin­gových komplexů a 4 milióny majitelů, kteří si naplno užívali tento nový druh dovolené.

V současné době se v této síti nachází asi 6000 rezortů ve více jak 90 zemích světa. Hnacím motorem tohoto byznysu jsou jeho největší hráči – Hilton, Sheraton, Marriott, Dysney, Ramada, Four Seasons, Hyatt, Westin, Ritz-Carlton a Radisson. Stejně tak roste počet evropských společností, které se zabývají tímto konceptem – RIU Hotels, Sol Melia, De Vere a další.

V roce 1999 bylo již 12 miliónů majitelů ze 190 zemí, z čehož skoro polovina pochází z USA, kde je též největší počet těchto zařízení – 1 500.

Timesharingový průmysl je vysoce organizovaný a na jeho fungování dohlížejí American Resort Development Association (ARDA) a Organisation for Timeshare in Europe (OTE). Obě tyto organizace uplatňují velice přísná pravidla na řádné fungování a hlavně ochranu majitelů tímesharingových podílů. Práva majitelů jsou dále chráněna národní, regionální a mezinárodní legislativou.

Každý rok se do systému výměnné dovolené přihlašují noví členové a nové hotely, a tak jsou dnes v systému zařazeny hotely téměř ve všech zemích na všech kontinentech. Každý člen systému má tedy možnost vyměnit a užít si svoji dovolenou kdekoliv na světě.

Tento systém odbourává všechny zprostředkovatele a překupníky navyšující cenu dovolené, čímž samozřejmě snižuje ceny a dělá pro své členy tento způsob cestování velmi zajímavým a finančně výhodným. Dále s odbouráním mnoha zbytečných mezičlánků při zajišťování dovolené odpadá riziko ztráty vaší dovolené.

Jeden ze systémů, který sdružuje hotely a má své členy po celém světě, je společnost RCI, jež funguje již téměř 30 let. Dnes sdružuje přes 3 milióny majitelů ve více než 3700 hotelech.Tato společnost hotely nevlastní, pouze je sdružuje v důmyslně propracovaném systému, který umožňuje každému svému členovi výměnu pobytu prakticky kamkoliv na světě.

V systému vyřizují výměny pobytů telefonní operátorky, které hovoří snad ve všech jazycích a samozřejmě i česky. Dále má každý člen možnost vstoupit na webové stránky společnosti, kde si může prohlédnout všechny hotely a vybrat si místo na příští dovolenou.

Hotely a střediska jsou do systému přijímány po důkladné kontrole a při splnění náročných kritérií na kvalitu ubytování, služeb a bezpečnosti provozu. Všechny hotely mají vysokou kvalitu ubytování na srovnatelné úrovni (v kategorii čtyř hvězdiček a více).

Před zakoupením apartmánu si může každý člověk vybrat počet lůžek (od dvoulůžkového až po pětilůžkový) podle počtu osob, které s ním budou cestovat na dovolenou, a také sezónu – jaro, léto, podzim nebo zima.

Každý apartmán má samozřejmě samostatné kompletní příslušenství a je vybaven navíc kuchyňkou, kde má každý člen možnost připravovat si jídlo sám, a tím si popřípadě dále snižovat náklady, nebo si připravit vlastní jídelníček podle své chuti. RCI také zajišťuje pro své členy letenky, na které má také nižší ceny díky velkému množství zajišťovaných letů.

Celoživotní zakoupení podílu v tomto systému stojí cca 10 – 15 tisíc dolarů. Po zaplacení tohoto poplatku obdržíte kódový „klíč“ do systému, který vám umožní „surfovat“ po webových stránkách a nacházet si místa, která vás zajímají. Pochopitelně jsou zde i různé speciální nabídky a last minute offers, které jsou za zvýhodněných podmínek.

skoleni_15_4

Kritériem většinou určujícím ceny je roční období. Například Mallorca v zimním období bude mnohem levnější než v hlavní sezóně – květen až září. V případě Prahy by nejlevnější období bylo od ledna do konce března a od listopadu do začátku prosince (následuje je Silvestr, kdy všechny hotely mají nejvyšší ceny), nejdražší pak od dubna do června a od září do konce října. Léto je jakási „mezisezóna“.

Je na každém, aby posoudil svá pro a proti. Ale tak je tomu vždy. Existují milióny odkazů na tento systém a milióny spokojených zákazníků. Jsem přesvědčen, že i v České republice bude několik resortů, kde se „timesharing“ bude nabízet, a to ke spokojenosti všech. Vždyť krásy naší republiky za to stojí a přímo k tomu vybízejí…

Využíváte "timesharing"?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

JUDr. Jan Vinter ukončil studia na Právnické fakultě UK 12. listopadu 1989. Poté se jako redaktor Obrany lidu a později jako volný novinář seznámil s prací pro tisk.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).