Hlavní navigace

Televizní bankovnictví: Do konce roku realitou!

23. 3. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Když jsme před necelými dvěma lety na serverech Měšec.cz, Lupa.cz a Root.cz vydali sérii aprílových článků na téma "televizní bankovnictví", neměli jsme ani tušení, jak rychle se naše vize vyplní. Dnes se o apríl nejedná - s televizním bankovnictvím do konce roku přijde Poštovní spořitelna!

Od aprílu k realitě

Rozvoj digitální televize a přechod k digitálnímu vysílání s sebou nese široké možnosti. To si uvědomuje především náš sesterský server o digitálním vysílání DigiZone.cz, který začal vycházet v září roku 2005, roku, kdy se testovací digitální provoz překlápěl na provoz ostrý. Ještě před jeho spuštěním jsme ale již o významu digitální televize tušili – a nutno říci, že více než ostatní.

Již v dubnu jsme, byť formou aprílového vydání, nastínili možnosti digitální televize pro bankovnictví a bankovní služby. A neuběhly ani dva roky a již první banka oznámila, že televizní bankovnictví přidá mezi své přímé kanály komunikace – Poštovní spořitelna.

První náznak televizního bankovnictví představila v létě loňského roku ČSOB – videobankéře. Na středně velkých pobočkách byl umístěn počítač s webkamerou napojený na callcentrum, kde byl připraven bankéř vyřídit záležitosti, na které nebyl na dané pobočce specialista.

U videobankéře proběhl testovací provoz, ale ukázalo se, že na jeho využití nejsou naši klienti ještě dostatečně připraveni. Proto budeme hledat další možnosti, jak této technologie využít. Jednou z nich je využití videobankéře Poštovní spořitelnou, sdělil na náš dotaz ohledně současnosti nedávno uvedené služby Tomáš Kopecký z externí komunikace ČSOB.

Videobankéř se tedy, zdá se, neosvědčil. Skutečné televizní bankovnictví ale je již připravováno a taktéž v Poštovní spořitelně. Napojení nového komunikačního kanálu na přímé bankovnictví by dle vyjádření Martina Orsága, tiskového mluvčího Poštovní spořitelny, mělo být dokonce jednodušší, než původně banka předpokládala.

Televizní bankovnictví

Digitální vysílání s sebou nese široké možnosti. Televizní diváci si díky digitálnímu signálu a chytrým set-top-boxům budou moci (či v některých částech České republiky již mohou) shlédnout oblíbenou scénu z filmu znovu či odložit vysílání o několik minut, hlasovat v televizních anketách atp. Poštovní spořitelna přidá též ovládání účtu.

Ovládat účet přes televizi ale nebude moci každý. Kromě dostupnosti digitálního vysílání, které je možné zachytit v Praze, Brně, Ostravě a na Domažlicku, potřebují diváci též set-top-box či digitální televizor. A ani to nemusí vždy stačit – některé přístroje umožňují jen pasivní přijímání signálu, ale nenabízí zpětné odeslání informací. Při hledání takového set-top-boxu sledujte označení MHP (Multimedia Home Platform). Takových ale příliš mnoho není.

Set-top-boxy s podporou MHP
Set-top-box Orientační cena (vč. DPH)
STRONG SRT 5510 MHP 4 990 Kč
ADB iCAN 2000T 6 990 Kč
Humax DTT-4000 7 490 Kč

Poznámka: Cena set-top-boxů se liší mj. vlivem různých dalších funkcí a možností set-top-boxu.

Podle Hospodářských novin by Poštovní spořitelna mohla set-top-boxy nabízet se službou televizního bankovnictví zdarma.

dan_z_prijmu

Podle informací Martina Roztočila, ředitele Úseku vysílacích služeb Českých radiokomunikací, je digitální vysílací síť na „MHP aplikace“ připravena a připravují již několik konkrétních produktů. Společnosti v současné době dle jeho slov ale nejedná s žádnou finanční institucí o bankovní aplikaci. Nevyloučil však, že Poštovní spořitelna může jednat s Českou televizí či televizí Nova, které na Domažlicku, kde by mělo být televizní bankovnictví spuštěno nejdříve, již vysílají. Ovšem podle omezeného rozsahu přiděleného televizím o tom vyjádřil spíše pochybnosti.

V každém případě Poštovní spořitelna televizní bankovnictví připravuje a hodlá ho spustit nejpozději do konce tohoto roku. Zabezpečeno by mělo být obdobným způsobem jako internetové bankovnictví. Jak bude zpoplatněno, zatím není jasné.

Zaujala vás služba "televizní bankovnictví"?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).