Hlavní navigace

Staňte se šéfem vlastních peněz: Nechte počítač, ať pracuje za vás

2. 7. 2012
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Pokud nechcete vést domácí účetnictví pomocí tužky a papíru, dejte prostor svému počítači. Máme pro vás tipy na šikovné programy.

Na vedení domácího účetnictví stačí tužka a papír, většinu novopečených „manažerů rodinných financí“ by měl uspokojit tabulkový kalkulátor typu Microsoft Excel. Pro ty, kteří ale chtějí něco víc, existuje mnoho šikovných programů, se kterými můžeme správu svých peněz zpřehlednit, zjednodušit a také díky nim v neposlední řadě ušetřit mnoho času.  Čtěte také: Staňte se šéfem vlastních peněz: Jak na příjmy a výdaje?

Pro někoho nudné zapisování financí se může díky programům stát zábavným. Zde je výpis těch, které jsou dle mého názoru něčím výjimečné, ať už jde o jejich užitečnost, jednoduchost ovládání anebo šíři funkcí. Upozorňuji na to, že nejde o kompletní výpis toho, co je na trhu. Podobných programů jsou i na českém internetu desítky, takže na to, věnovat se všem, nemáme prostor. Spíš vám chci ukázat, jaké možnosti existují.

Domácí hospodářství plus 5.0

Domácí hospodářství plus je program, který překvapí svojí univerzálností a jednoduchostí. Umožňuje podrobnou evidenci příjmů a výdajů domácnosti. Příjmové a výdajové kategorie si můžete nastavit sami a můžete jich mít, kolik chcete. Každá kategorie může být navíc rozdělená na podkategorie, takže si můžete například vytvořit výdajovou kategorii Auto, a tu si pak ještě rozdělit třeba na benzín, pojištění, servis apod. Menší detailisté se ale spokojí s přednastavenými kategoriemi, které si pak můžou dle libosti upravit. Přečtěte si také: Staňte se šéfem vlastních peněz: Kouzlo tužky a papíru

Každý výdaj musíte zapisovat manuálně, ostatní už ale program dělá automaticky. Můžete se například kdykoliv kouknout na výpis vašich příjmů a výdajů za vámi zvolené období nebo si vyvolat graf jednotlivých kategorií. Bohužel jsem nepřišel na možnost, jak vyvolat graf všech kategorií najednou. Jinak je ale program přehledný. Program má sedm hlavních nabídek – první jsou Účty, které sníží hlavně k zapisování příjmů a výdajů.  Dále Statistiky, Spotřeba, Různé, Výpočty, Nástroje a Nastavení. 

Program navíc obsahuje mnoho zajímavých funkcí. Ačkoliv nemusí být vždy extrémně sofistikované, dokáží velmi ulehčit práci. Jde například o to, že si můžete do programu vkládat evidenci faktur třeba za mobilní telefon nebo za elektřinu. Program také obsahuje evidenci půjček anebo si můžete naopak vpisovat, na co potřebujete ušetřit a program vám průběžně počítá, kolik vám ještě zbývá.  Mile mě překvapily různé kalkulačky, které vám na několik kliknutí vypočítají například zhodnocení vkladu, přepočet měny aktualizovaný podle kurzů České národní banky, ale také návratnost do výměny úsporných žárovek v bytě. Nejde o něco, co by jiné samostatné programy neuměly, milé je, že máte všechno pohromadě. Čtěte také: Staňte se šéfem vlastních peněz: Udělejte si rozpočet

Většina vložených a generovaných dat a statistik se pak dá exportovat třeba do Excelu nebo vytisknout. Program je slovenský, ale má i češtinu. Je na vyzkoušení zdarma, plná verze stojí 450 Kč.

HomeEKO 3SR12

Další program zaměřený na sledování finančních toků rodiny se jmenuje HomeEKO. Dle mého názoru není tak přehledný jako Domácí hospodářství, ale nabízí podobné funkce. Příjmy a výdaje se také dělí podle kategorií a dají se zapisovat manuálně. Výhodou ale je, že zapisování příjmů a výdajů lze výrazně zjednodušit a zautomatizovat. Program totiž dokáže importovat data z internetového bankovnictví některých bank – je kompatibilní s Českou spořitelnou, ČSOB , mBank a FIO Bankou. Prakticky to znamená, že dokáže rozpoznat strukturu elektronického výpisu, rozklíčuje na jednotlivé položky a ty jednotlivě zapíše do finančního deníku mezi ostatní vámi zadané výdaje. Pokud se naučíte pracovat s touto funkcí, dokážete ušetřit velmi mnoho času. Mimoto program umí také importovat stará data z jednoduché tabulky z formátu *.csv. 

K přehlednosti přispívá třeba kalendář, který zobrazí celý měsíc na jedné obrazovce, přičemž u každého dne jsou vypsány jednotlivé částky příjmů a výdajů za daný den. Nechybí ani grafy, u kterých si můžete vybrat z několika možností zobrazení. K urychlení práce přispívá také propojení jednotlivých funkcí programu. Pokud například zadáte v samostatné evidenci automobilu tankování paliva, vepsaná částka se automaticky vepíše i do evidence příjmů a výdajů. Přečtěte si také: Staňte se šéfem vlastních peněz: Proměňte plán na skutečnost

V porovnání s předchozím programem se mi HomeEKO zdál poněkud méně přehledný a déle mi trvalo, než jsem se s ním naučil zacházet. Domnívám se, že je to problém vkusu. Výhodou je také cena. Program je zdarma dostupný na 30 dní, časově neomezená verze stojí 199 Kč.

HomePack 3000 6.13

HomePack 3000 je sada čtyř programů určená pro vedení domácnosti. Obsahuje program pro rozvržení nábytku v pokoji, evidenci drobných věcí v domácnosti, samostatný program na evidenci knihoven (knihy, videokazety, DVD) a konečně domácí účetnictví. My se budeme věnovat pouze této aplikaci. HomePack 3000 vyniká především přehledností. Menu poslední verze je podobné nabídce posledních verzí programů z balíku Microsoft Office, a obsahuje sekci Účetnictví, Hodnocení, Trvalé příkazy, Číselníky a Nastavení. 

Sekce účetnictví slouží k vedení finančního deníku – to znamená příjmů a výdajů. Program umožňuje nastavit více domácností, účtů (bankovní účet, hotovost, kasička) a do každé domácnosti vložit libovolný počet členů. Díky tomu se pak dají třeba jednoduše sledovat výdaje jednotlivých členů rodiny. Kategorie výdajů jsou jednostupňové, ale dají se libovolně přidávat a měnit, ke každému se dá přidat člen domácnosti, který daný výdaj uskutečnil. K jednoduché práci s programem přispívá i filtr, pomocí kterého můžete nastavit pouze položky, které přesně chcete, například pouze výdaje nad 5000 Kč vašeho druha v průběhu 14 dnů v únoru. Záložka Hodnocení zobrazí grafy, které můžete nechat zobrazit podle různých kritérií. Do Trvalých příkazů zadáváte pravidelné platby. Ty fungují přesně tak jako ve skutečnosti. To znamená, že se odečítají (a objeví v seznamu výdajů) až v den, kdy jsou uskutečněny. Tady bych uvítal širší nastavení, například možnost odečítat všechny pravidelné výdaje hned po hlavním příjmu (výplatě), aby byl lepší přehled o tom, kolik vám do konce měsíce zbývá. Číselník je seznam všech příjmových a výdajových kategorií. Čtěte také: Staňte se šéfem vlastních peněz: Zkroťte své výdaje

Program je přehledný, jednoduchý, ale osobně bych uvítal víc funkcí. Jednou z mála vychytávek, které mi přišly užitečné, je zobrazení zůstatku vašich peněz, stejně jako rozpočtu na den, který je dostupný hned na hlavní obrazovce. Díky tomu je jasně vidět, kolik peněz můžete utratit do libovolného dne v měsíci (například do výplaty) za den, abyste neskončili v mínusu. Bohužel se tam nezapočítávají ještě nezapočítané trvalé příkazy, což účelnost této funkce snižuje.
Zdarma je k dispozici verze omezená na 30 dnů s maximálním počtem 50 záznamů. Plná verze aplikace Domácí účetnictví stojí 299 Kč, kompletní balík čtyř programů vyjde o stovku dráž.

Moře financí

Kromě klasických programů, které si stáhnete do počítače, existuje ještě další možnost. A to vedení domácího účetnictví přímo online na internetu. Nevýhodou je nutnost připojení k internetu. V úvahu samozřejmě připadá i problém bezpečnosti. 

Moře financí je web, který je zaměřený na prodej finančních produktů. Stránky ale kromě toho nabízí také možnost založit si vlastní profil, k čemuž stačí prakticky pouze funkční e-mailová schránka. Profil funguje prakticky jako váš osobní finanční deník, podobně jako výše zmíněné programy, až na to, že je online. 

Moře financí je překvapivě sofistikovaný web, který mě osobně překvapil svou jednoduchostí, přehledností a hlavně tím, jak dokáže přemýšlet. Základem je, jako u podobných programů, zaznamenávání příjmů a výdajů a jejich sledování v podobě různých grafů a tabulek. O tom nemá smysl se rozepisovat dopodrobna, v čem ale web boduje, je schopnost importování dat a automatické členění do kategorií. 

Web totiž dokáže importovat výpisy z internetového bankovnictví – v současnosti podporuje i-banking devíti českých bank. Jedním kliknutím tak na web můžete importovat data zachycující veškeré finanční transakce a to klidně od vzniku vašeho účtu až do současnosti. Nemusíte se navíc bát, že import dat nezvládnete – import se skládá jen z několika kroků a navíc, web obsahuje pro každou banku zvlášť podrobný návod.

Nejužitečnější je ale schopnost všechny importované položky (příjmy a výdaje) automaticky rozčlenit do jednotlivých kategorií. Nákup potravin v supermarketu například automaticky zařadí do kategorie potraviny, nákup benzínu zase do kategorie pohonné hmoty a podobně. Web se řídí podle různých přednastavených pravidel, jako jsou klíčová slova, výše částky, číslo účtu apod. Nejlepší na tom je, že systém funguje automaticky a dokáže se učit. To znamená, že když například nějakou kategorii zhodnotí špatně a vy ji opravíte, příště už výdaj stejného charakteru zařadí správně. 

Systém samozřejmě není neomylný, je ale překvapivě spolehlivý a v mém případě dokázal správně automaticky zařadit zhruba 90 % výdajů. A pokud udělá chybu, můžete ji rychle opravit a příště už systém výdaj zařadí správně. Používáním programu se tak systém dokáže učit. Dále mu můžete pomoci i v tom, že můžete sami nastavovat pravidla, podle kterých bude příjmy a výdaje členit. 

Problém nastává s výdaji, které uskutečníte pomocí hotovosti. Web dokáže rozpoznat výběr z bankomatu, co pak s vybranými penězi uděláte, ale samozřejmě ne. Pokud tedy chcete mít kontrolu i nad tím, co jste platili hotovostí, nezbývá jiná možnost, než tyto výdaje vpisovat manuálně. Práci si usnadníte maximálně tak, že budete v největší možné míře platit kartou.
Se zadanými daty se dá dělat mnoho věcí. Samozřejmostí jsou grafy, které jsou přehledné a jednoduché. Moře financí umožňuje i nastavit si pro každou kategorii rozpočet, tedy určitý limit, který byste neměli překročit, a to na týdenní, měsíční i roční bázi. Při dosažení určitého limitu si můžete nastavit upomínku. Ty můžete kromě toho používat třeba také na připomenutí konce fixace vaší hypotéky nebo termínu odevzdání daňového přiznání. 

Každé začátky jsou těžké, takže musíte počítat s tím, že bude nějaký čas trvat, že se systém naučí zařazovat vše podle vašich představ. V budoucnu se vám to ale mnohokrát vrátí v úspoře času. Nemuset každý výdaj zadávat ručně je například pro mě neocenitelná funkce. O to víc, že používání těchto funkcí je zdarma.

Ostatní programy

Podobně jako Moře financí funguje také webový projekt Chytrý Honza. Funkce vedení výdajů zde ale není podle mého názoru tak rozpracovaná a web vás mnohem víc nutí koupit si nějaký finanční produkt, takže se webu nebudeme podrobně věnovat. 

dan_z_prijmu

Klasického softwaru určeného pro tyto účely jsou desítky. Nemá smysl popisovat každý z nich, pro úplnost uvádím jen stručný seznam těch, které jsme zde nepopisovali. Například jsou to: Homefinance, Domácí účetnictví, Domácí účetnictví Filip, RQ Money, Hlídám si, Java Home Cash, BF´s Home Economist nebo Microsoft Money. Některé jsou placené, některé nabízejí verze zdarma. 

Tímto je náš seriál u konce. Pokud máte problém každý měsíc vyjít s penězi, nezapomeňte, že problém s největší pravděpodobností není jen ve vašem příjmu. Zvykněte si na to svou finanční situaci pravidelně sledovat a plánujte. Díky počítačovým programům se tato ze začátku nudná činnost může stát zábavnou. Přeji vám co nejlepší finanční zdraví.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).