Hlavní navigace

"Sociální bydlení": I milionářská vilka

12. 2. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Vláda minulé pondělí schválila definici bydlení dle sociální politiky státu. Pouze na "sociální bydlení" se vztahuje výjimka na sníženou daň z přidané hodnoty. Vláda ale definici pojala velmi velkoryse - schová se do ní i menší milionářská vilka...

Sociální bydlení“ by mělo být bydlení určené pro sociálně slabší rodiny. Výjimka, kterou chce Česká republika uplatňovat na Evropské unii, tomuto pojmu ale dává zcela nový rozměr. Pouze výstavba „sociálního bydlení“ může být zatížena sníženou sazbou daně z přidané hodnoty i po roce 2008.

Definice sociálního bydlení, kterou minulé pondělí schválila vláda, je více než velkorysá. Pokud bydlíte v bytě do 120 m2 nebo domě do 350 m2, pak vězte, že podle představ současné vlády bydlíte v sociálním bytě či domě.

Snaha vlády je jednoznačná – minimalizovat počet případů, kdy bude nová výstavba zatížena základní sazbou daně z přidané hodnoty, která ji pro konečného spotřebitele prodraží. Má ale jeden drobný háček. Takto velkorysá definice se nemusí líbit Evropské komisi a naše vláda bude muset vysvětlovat, jak je možné, že naprostá většina novostaveb je určena pro sociálně slabé případy.

O definici sociálního bydlení se snažila již minulá vláda. Opět byla motivována snahou o co nejširší pokrytí nové výstavby sníženou sazbou daně. Částečně se jí to podařilo. Podle její definice spadalo celých 70 % novostaveb do této kategorie. Přesto byla mnohem skromnější. Za sociální bydlení považovala byty do 90 m2 a rodinné domy do 120 m2.

Překvapující je, že se ani v jednom návrhu neobjevil faktor ceny. Tak by definici sociálního bydlení, byť se nejedná o novostavbu, splnila například funkcionalistická vila režiséra Martina Friče, aktuálně nabízená k prodeji za 39 mil. Kč. Řekl bych tristní, když si ani jeden z nejvýznamnějších českých režisérů nemohl dovolit bydlení v jiné kategorii než „sociální“.

Naštěstí vláda ve svém rozmaru nezapomněla na stavby vskutku společenského charakteru, a tak za nižší sazby DPH mohou stavět domovy důchodců, různé ústavy, azylové domy, školská zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, zvláštní dětská zařízení, kojenecké ústavy a dětské domovy, hospice apod.

Nespadne nám sociální bydlení na hlavu?

Definice „sociálního bydlení“ řeší výstavbu nových domů a bytů za nižší sazbu daně z přidané hodnoty. Co ale se stávajícími domy a DPH? Přeci jen, starších domů, které vyžadují rekonstrukci, je poměrně dost a nezřídka v nich přebývají lidé pobírající rozličné sociální dávky.

Opravy a rekonstrukce jsou řešeny samostatně – na základě směrnice Evropské unie, která umožňuje výjimku ze základní sazby DPH u činností s vysokým obsahem práce. Do roku 2010 by tak snížená sazba daně mohla být uplatňována nejen na stavební práce při opravách a rekonstrukcích, ale i při domácí péči o děti, nemocné a zdravotně postižené občany a úklidových pracích v domácnostech.

Další formy podpory bydlení

Stát se nesnaží podporovat bydlení jen nižší sazbou daně z přidané hodnoty. Za formy podpory bydlení je považováno stavební spoření s řadou daňových výhod a státním příspěvkem, hypoteční úvěry, u nichž sice v současné době nelze využít úrokovou dotaci, ale zaplacené úroky lze stále odečíst od základu daně z příjmů, a řada dotací a programů pro mladé. I Evropská unie dává dotace – na výstavbu zejména obecních nájemních bytů.

<calculator id=„20“></cal­culator>

Nájemné bydlení… tržní?

Stát podporuje též sociálně slabší občany finančně – příspěvkem na bydlení. Zároveň ale nutí majitele nemovitostí, aby vybrané skupiny obyvatel podporovali též oni: regulovaným nájemným.

Regulace nájemného se již delší dobu nelíbí majitelům nájemních bytů se starousedlíky, kteří byli neúspěšní se žádostí u ústavního soudu, ale přestává se líbit též nájemníkům, kteří nemají to štěstí, aby mohli platit regulovaný nájem. Kupodivu, sociálně smýšlející občane, jsou to mnohdy mladé rodiny s dětmi, které musí platit tržní nájemné.

V pátek prezentovalo svou vizi Sdružení platičů tržního nájemného. Zřejmě inspirováno sporem majitelů nájemních bytů o odškodné je ochotno ke kompromisu: Pokud stát prohraje spor o regulované nájemné a do konce roku 2007 proběhne úplná deregulace, nebudeme za své členy odškodné požadovat.

dan_z_prijmu

Katalog nemovitostí: Najděte si vysněný dům nebo byt.

Proč jsou platiči tržního nájemného poškozeni?

Tržní nájemné vychází z trhu – nabídky a poptávky. Je skupina nájemníků, kteří poptávají bydlení, a určitý počet bytů, které jsou uvolněny od povinnosti ubytovat za regulované nájemné. Je-li na trhu méně nájemních bytů, jejich cena vzroste.

Uvolní-li se regulované nájemné, přibudou na trh nové byty určené k pronájmu za tržní nájemné, čímž cena bytů klesne. Zároveň ale se z regulovaných nájemníků stanou nájemníci neregulovaní, a zvýší poptávku po bytech s neregulovaným nájemným. Tím budou cenu tlačit zase nahoru. Lze ovšem předpokládat, že řada nájemníků regulovaných bytů byty buď uvolní (a využijí jiné možnosti bydlení, které mají k dispozici, ale nevyužívali je z důvodu dostupnosti regulovaného bydlení), nebo se přestěhují do menších, jejich potřebám odpovídajícím bytům (často jsou zmiňovány dvoučlenné rodiny seniorů v mnohapokojových bytech). Uvolnily by se tak zejména větší byty, jejichž cena by na trhu klesla pro rodiny s dětmi.

Finanční reklama 2006 – Hlasujte v anketě o nejlepší finanční reklamu roku a vyhrajte hodnoté ceny!

Definice "sociálního bydlení" dle vlády je...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).