Hlavní navigace

Rybí ekonomika v amerických věznicích

21. 10. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ve vězení je zpravidla držení hotovosti zakázáno. Zákaz platí například v České republice i ve Spojených státech. Vězni často stojí před problémem, jak nahradit běžné oběživo, aby si mohli koupit "nelegální" zboží anebo jen dát někomu všimné. A to je prostor pro výměnný obchod, známý již od pravěku.

Americký deník Wall Street Journal přinesl 2. října na své webové stránce příspěvek svého reportéra Justina Schecka na téma „výměnného obchodu“ v amerických věznicích. Obsah textu stručně přibližujeme.

Larry Levin v době, kdy si ještě odpykával svůj trest ve federální věznici Lompoc v Kalifornii, připravoval pro jednoho ze svých spoluvězňů podklady k žádosti o rozvod. Za ty dostal neobvyklou apanáž. Potom, co byl případ úspěšně završen, mohl prohlásit: Odměnou mi bylo pár krabiček olejovek.

V Americe stejně jako v České republice nesmí u sebe vězni držet hotovost. Nepovolenou látkou jsou ve věznicích spravovaných federální vládou od roku 2004 také tabákové výrobky.

Sardinková tvrdá měna

Nynější měnou tohoto království jsou sardinky, ironicky komentoval výše uvedenou událost Levinův klient Mark Bailey. V Lompocu se ocitl na dva roky kvůli krácení daní ve svém striptýzovém klubu, zatímco Larry Levin tam končil svůj devítiletý trest za prodej drog. Larry olejovky použil jako všimné pro místního holiče, jinými se odměnil za správku svého ošacení.

Američtí odsouzení si mohou vydělávat prací ve věznici, kde je maximální hodinová mzda 40 centů za hodinu, což je při současném kurzu cca 7,50 Kč. Jiným zdrojem příjmů jsou šeky od příbuzných připisované na jejich osobní účet. Za tyto peníze mohou nakupovat ve věznici jídlo nebo hygienické potřeby. Po zákazu tabákových výrobků odsouzení v amerických věznicích začali hledat jiné možnosti, jak nahradit oběživo.

Poštovní známky i čokoláda

Jednoduchou alternativou se staly aršíky poštovních známek. Jinou možností, zejména ve věznicích na západním pobřeží Spojených států, jsou energetické tyčinky PowerBar nebo plechovky s tuňákem. Ale ve většině ostatních věznic jsou v poslední době obdobou peněz makrelové filety v oleji.

Dodavatel tohoto zboží, firma Global Source Markenting Inc., potvrdila reportérovi Wall Street Journal, že poptávka z věznic pomalu, ale jistě roste. V posledních letech došlo pouze k tomu, že věznice začaly na přání správců věznic místo plechovek poptávat makrely balené v plastu. Generální manažer firmy uvedl, že se jedná o americkou specialitu. Za poslední rok dodal do věznic uzených makrel za jeden milion dolarů. Dodávky balíčků s makrelami pokrývají 50 % obratu firmy. Jiné výrobky, např. plechovky s tuňákem, ústřicemi, kraby nebo kuřecími výrobky, nejsou zdaleka tak populární.

Důvodem je zřejmě to, že tyto výrobky jsou dražší, zatímco makrely stojí okolo jednoho dolaru a nabízí možnost snadného skladování. Navíc, makrelových filet nikdo moc nesní a tím pádem má toto „oběživo“ kromě své hodnoty i svou trvanlivost. Odsouzení stohují filety ve svých skříňkách a používají je k „platbám“ za jiné zboží, výpomoc s čištěním oděvů, cel apod.

Dozorci obchod nevidí rádi

Vedení věznic samozřejmě podobné praktiky odsuzuje. Tisková mluvčí ředitelství amerických federálních věznic Felicia Ponce ke zjištěním reportéra Wall Street Journalu e-mailem uvedla, že dozorci ve věznicích mají pokyn omezit množství kusů potravin, které mohou mít odsouzení u sebe. Odsouzení, kteří jsou přistiženi při výměnných obchodech, jsou trestáni pobytem v uzavřeném oddělení a ztrácí kredit, který získali předchozím dobrým chováním.

skoleni_15_4

To je také důvod, proč odsouzení nechtějí o „rybí ekonomice“ příliš hovořit. Reportér získal zprávy zejména od lidí, kteří již byli z amerických věznic propuštěni. Zjistil ale, že s makrelami jsou spojeny tři zásadní problémy: nedostatek místa, kde může jejich majitel makrely skladovat, zdražení tohoto výrobku, dané tím, že makrely se do Ameriky dováží a dolar v posledních dvou letech klesal, a konečně je to problém, co dělat s makrelami v době, kdy se jejich majiteli blíží termín propuštění.

Právě Larry Levine, jehož případ jsem citoval v úvodu tohoto článku, tyto problémy velmi dobře zná. Dnes totiž působí jako poradce, jehož byznysem jsou poradenské služby pro odsouzené a pro osoby, které se chystají nastoupit do výkonu trestu v některé z amerických věznic. Poskytuje poradenství např. ohledně žádostí o umístění ve věznici, právní poradenství apod. Údajně je to podobná činnost, jaké se věnoval během výkonu svého trestu. S jedním rozdílem. Místo makrelové náhražky si honoráře nyní účtuje ve skutečných dolarech.

Setkali jste se v praxi také s nějakým fungujícím výměnným systémem nahrazujícím peníze?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval psychologii na Filosofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. 2002-2004 působil v redakci Brno Business. 2004-2005 byl šéfredaktorem finančního serveru FinExpert.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).