Hlavní navigace

Ručíte za půjčku? Pozor na rizika!

1. 3. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Požádal vás známý či příbuzný, abyste mu ručili za půjčku? Než se zaručíte, dobře važte. Věřitelé a exekutoři vám mohou klepat na dveře mnohem dříve, než si myslíte. Oberou vás a je na vás, jak k penězům přijdete zpět. Znáte skutečně všechna rizika plynoucí z ručitelského závazku?

Doby dřevního socialismu, kdy jsme všichni museli být zaměstnáni a měli téměř stejný a malý plat, čemuž odpovídal i rozsah a výše půjček, které jsme si mohli u jediné spořitelny zařídit, tradovaly ručení jako formální podpis nějakého papíru, že ručím za to, že Franta stejně těch pár tisíc na koupi lednice do roka a do dne snad zaplatí… Tak tyhle doby jsou už dávno pryč. Dnes si lze půjčit miliony a ručení není už jen kamarádské gesto, ale vážný právní závazek.

Ručení upravuje Občanský zákoník jako jeden ze způsobů zajištění závazku. Vzniká písemným prohlášením, jímž ručitel bere na sebe vůči věřiteli povinnost, že jeho pohledávku za dlužníkem uspokojí, pokud tak neučiní dlužník.

Mezi lidem obecným panuje nesprávná představa, že povinnost ručitele nastupuje až tehdy, pokud dlužník nejen že své závazky neplní, ale věřiteli se mu je ani nepodaří po něm vymoci. Že tedy nastupuje až v případě, kdy dlužník je úplně švorc a nelze si na něm už nic vzít. Ne že by takové situace nenastaly, ale k tomu, aby ručitel začal plnit svůj ručitelský závazek, k nim nemusí vůbec dojít.

Co se stane, když dlužník svou povinnost nesplní?

Dlužník se ve smlouvě zavázal, že stanovený dluh (úvěr) bude splácet v pevně stanovených termínech v přesně určené výši. Pokud tak neučiní, musí ho věřitel písemně k plnění vyzvat. Neděje-li se dál nic, dluh není splácen, nastupuje právo věřitele požadovat splacení dluhu po ručiteli.

Lichá je argumentace ručitele, proč věřitel nehoní dlužníka, proč neučiní kroky k soudnímu vymáhaní pohledávky, k nařízení exekuce?

Tato „proč“ nemusí věřitele zajímat. Jeho pohledávka byla smluvně zajištěna ručitelským závazkem jednoho (nebo několika) ručitele; ať tedy platí ručitel, a je úplně jedno, zda věřitel v tu dobu rozhazuje tisíce na exkluzivní zahraniční dovolené a koupil si před nedávnem nové fáro!

V tomto principu je smysl zajištění závazku ručením, v tom je zvýrazněna jistota a pohoda věřitele, že o svou pohledávku nepřijde, že se o ni nemusí dlouho handrkovat…

skoleni_15_4

Ručitel si dlužníka musí honit sám

Zákon stanoví, že ručitel, který uplatněním uvedeného postupu splnil dluh za dlužníka, má sice oprávnění požadovat na dlužníkovi náhradu za plnění poskytnuté věřiteli, ale všechno je to jeho problém. On musí – případně i soudně – prokázat své oprávnění, on si ho musí vymoci, včetně zaplacení různých poplatků a případných odměn za právní zastoupení (na jejichž náhradu má sice právo), a to mnohdy až někdy a za svatého Dyndy

Ručení – navíc mnohdy zajištěné např. zástavou nemovitostí – je velmi zodpovědný a náročný právní akt. Je třeba ho v každém případě dostatečně zvážit. Furiantství s nezodpovědným podpisem ručitelského závazku může jeho nositeli přinést nespočet problémů a zbytečných lapálií.

Ručíte někomu za půjčku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Právník zabývající se legislativou v oboru trestního, správního a občanského práva. Má praxi v justici a státních orgánech.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).