Hlavní navigace

Řecko je zemí bohů a památek, ale bez hotovosti v něm neuspějete

24. 7. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

I když je Řecko základem západní civilizace, turisty kromě návštěv antických památek a poznáváním jeho historie láká především moře a řecká kuchyně. Nejvhodnějším dopravním prostředkem do Řecka je letadlo, ale najdou se i tací, kteří do této země cestují automobilem.

Oficiální název je Helénská republika, ale v Česku se mu neřekne jinak než Řecko, které v letní sezoně láká mnoho turistů. Jestliže do Řecka přiletíte letadlem, je vaším výchozím místem hlavní město Athény, které je na památky bohaté. Klíčovým turistickým bodem v Athénách je Akropole, která je synonymem Pražského hradu pro Čechy. Dominantou tohoto bývalého vládního komplexu je Parthenón. Antickým centrem byla Agora, která se dochovala do dnešních dnů jako obchodně-správní místo. Kromě obchodů a tržnic zde sídlily úřady a soudy.

Praktické informace důležité pro vaše letošní dovolenou a cestování naleznete v naší tématické příloze Cestování a dovolená

Mezi další významná místa z historického pohledu je hora bohů Olymp. Můžete se vypravit i na místa, která jsou zapsána v Seznamu světového dědictví (UNESCO). Známý je třeba Apollónův chrám v Bassai, město Delfy, hora Athos, Korfu, Mykény, Mystras, středověké město Rhodos, Soluň a další. Čtěte více: Nejlevněji se do Španělska dostanete letadlem

Vyprahlá krajina, ostrovy a rozeklané území

Geografická poloha a zejména vzhled Řecka je učebnicovým příkladem rozeklaného území, které je pro tento jihoevropský stát charakteristický (podobně rozeklané území má například Thajsko).

Řecko je složené ze tří tisíc ostrovů, přičemž celoročně obývaných je jen zlomek, a to necelých 200. Nejznámějším ostrovem je bezesporu Kréta, která je zároveň největším řeckým ostrovem. Mezi další známé a českými turisty navštěvované ostrovy patří Rhodos, Lefkáda, Korfu nebo Lesbos.

Povrch Řecka je hornatý, řek a dalších vodních toků a ploch je zde poskrovnu. Na povrchu rostou nejčastěji keře, hory jsou pokryty hustými lesy. Řecké zimy jsou mírné a deštivé. V létě teplota běžně přesahuje hranici 30 stupňů Celsia.

Thessaloniki

Thessaloniki

Jak se dostat do Řecka

Nejpohodlnějším dopravním prostředkem je bezpochyby letadlo. Autobusová a vlaková přeprava je také možná, ale počítejte se zhruba dvoudenní cestou. Vypravit se do Řecka automobilem je pro někoho šílenství, pro někoho test kvality vozidla. Pro průměrného řidiče se dá cesta zvládnou klidnou jízdou za 18 hodin, mějte však na paměti, že ne všichni spolucestující v autě si cestu nemusí užít jako vy. Výhodou auta je, že se autem můžete dostat takřka kamkoli a nejste vázáni na organizované výlety po okolí. Pro automobilisty cestující do Řecka existuje i speciální diskuzní fórum Řecko-autem.cz. Náklady na cestu autem do Řecka a zpět se pohybují od cca 5000 Kč (LPG) do cca 9000 Kč (benzín, nafta). Další téma: Autem k moři svobodně a bez cestovky

Cesta letadlem je komfortní, ale dražší. I bez včasné rezervace letenek zaplatíte za zpáteční letenku mezi 9 až 13 tisíci korunami. Délka letu je zhruba dvě a půl hodiny. Cesta autobusem zabere zhruba 30 hodin jízdy a zpáteční jízdenka se dá pořídit od ceny 4400 korun. Doprava vlakem do Řecka není kvůli několika přestupům a délce jízdy (od 24 do 40 hodin) příliš praktická, z České republiky však jezdí přímý vlakový vůz do Thessaloniki. Základní jízdenka jedním směrem z Prahy do Thessaloniki stojí cca 4300 Kč (bez lůžka a beze slev).

Z Thessaloniki jezdí přímý vlak do Istanbulu

Vlak

Istanbulské hlavní nádraží. Klimatizovaným vlakem 1. třídy se můžete z Řecka podívat do Istanbulu. Cestu jedním směrem zvládne za 10 hodin a stojí 50 eur.

Zdravotní péče v Řecku

Nejčastější úrazy tuzemských turistů v Řecku jsou infekce dýchacích cest a úrazy. Z nehod pak jsou nejčastější úrazy na zapůjčených skútrech, které nebývají v nejlepším technickém stavu. I při jízdě na skútru použijte helmu.

Lékaři jsou k dispozici ve všech přímořských letoviscích. Často spolupracují s cestovními kancelářemi a řada delegátů je zná. V případě potřeby může lékař přijít do hotelového pokoje přímo za vámi. S jazykovou bariérou není problém. Většina lékařů hovoří anglicky a někteří i česky. Jde zejména o ty, kteří v Česku studovali.

Ve státních nemocnicích je akceptován evropský systém hrazení lékařské péče EHIC. V praxi to znamená mít při sobě kartu zdravotní pojišťovny, u které jste pojištěni.

Oproti českým nemocnicím je péče o pacienty zajišťovaná rodinnými příslušníky. O cizince se tak nikdo nestará. Na řeckých ostrovech jsou kvalitní nemocnice, ale lékařská a zdravotnická péče je poměrně drahá. Nezapomeňte si proto před cestou sjednat cestovní pojištění.

Řecko se v posledních dvou desetiletích stalo pro české turisty oblíbenou destinací. Přesto někdy do této země cestují lidé, jejichž zdravotní stav není nejlepší. Cesta autobusem nebo automobilem je pro chronicky nemocné lidi vyčerpávající. Do Řecka byste měli odjíždět jen v dobrém zdravotním stavu. Čtěte více: Vybrat vhodné cestovní pojištění je někdy alchymií

Autor: Europ Assistance

Informace v kostce

Tísňová linka pro celé Řecko je 112, ta platí ve všech zemích Evropské unie.

Tísňové a informační linky v Řecku
Název linky Číslo
První pomoc 166
Lékařská pohotovost 1016
Policie 100
Turistická policie 171
Hasiči 199
Hasiči – lesní požáry 191
Přístavní policie 108
Informace o službě konajících lékárnách a nemocnicích 1434
Centrum pro otravy 210–779 3777
ELPA – silniční asistence 10 400

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR


Rychlostní limity jsou podobné jako ve zbytku Evropy, ale v praxi je nikdo nedodržuje a jezdí se často velkými rychlostmi (i dvojnásobek a víc povolené rychlosti). Cena mýtného se v Řecku pohybuje od 1,20 do 3,00 euro. Záleží na délce placeného úseku. Nejvíce mýtnic je na dálnici mezi Thessaloniki a Aténami, naopak na nejdelší dálnici Egnatia Odos protínající celé Řecko od jihu k tureckým hranicím mýtnice není, ale už se staví. Podobné téma: Itálie – dostupná země posetá památkami a mořem

Rychlosti na řeckých silnicích
Typ komunikace Rychlost v hodině
Město 50
Mimo město 110
Dálnice 120

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR


Ceny potravin v obchodech

Jestliže patříte mezi typ turistů, kteří si rádi nakoupí v obchodech a nespoléhají se tak na hotelovou kuchyni nebo stravování v restauracích, přinášíme přehled vybraných potravin, které můžete koupit v řeckých obchodech. Můžete je koupit v hypermarketech nadnárodních řetězců, stejně jako malých koloniálů, které jsou v každé druhé vesničce.

Přehled základních potravin v Řecku
Potravina Cena v eurech
Chléb 1,20
1,5 l mléka 1,21
6 vajec 0,99
Banány (kg) 1,40
Nektarinky 1,67
Pepsi 1,5 l 1,13
100 g salámu typu Junior 0,48
1 kg kuřecích párků 4,99

Zdroj: Carrefour, Katerini, Řecko


Zjistěte měnové kurzy na Měšec.cz/kurzy

Řecká kuchyně

Řecko, stejně jako další středozemní státy, má dobrou kuchyni, která je složená zejména z mořských ryb. Kromě toho jsou v řecké kuchyni bohatě zastoupeny saláty. Ty jsou vyráběny především z čerstvé zeleniny, sýrů Feta a oliv. K dochucení se používá sůl, oregáno, olivový olej a ocet.

Neměly by vás zaskočit ani z našeho pohledu zajímavé kombinace v podobě polévky avgolémono, což je silný kuřecí vývar se šlehaným vejcem a citrónem. Typický předkrm je dolmádes, který je vyroben z vinných listů plněných rýží s koprem. Hlavní jídlo je v Řecku musaká nebo gyros. Dezert baklava je sladký moučník z listového těsta, jehož náplní jsou ořechy s medem nebo sirupem.

skoleni_15_4

Řecko nabízí pro každého něco. Nemusíte být zrovna milovníkem historie a filozofie, ani vášnivým sportovcem nebo mistrem v opalování a polehávání na pláži. Jestli plánujete letošní dovolenou, může být Řecko právě tou zemí, kterou letos navštívíte.

Do Řecka hotovost s sebou

platební kartou v Řecku uspějete jen v sítích supermarketů (Lidl, Carrefour apod.), na čerpacích stanicích a ve dražších restauracích či obchodních centrech. V běžných obchodech většinou přijímají jen hotovost a najít obchod přijímající platební karty je těžké i v turistických centrech. Přestože je Řecko součástí Evropské unie, bankovní a finanční služby v něm stále nejsou příliš rozvinuté (na rozdíl od zemí, se kterými sousedí). Bankomaty (pokud fungují) však najdete na většině míst. Problém budete mít hlavně s platebními kartami Diners Club, hotovost získáte jen z bankomatů řecké Citibank a jejich obecná akceptace v Řecku je velmi špatná. Špatně se platí i kartami Maestro a v Lidlu akceptují pouze embosované karty (přestože mají vylepené i karty elektronické).

Co vás na Řecku zajímá nejvíc?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).