Hlavní navigace

Recenze knihy: „Život jako riziko aneb zásady pojišťování životních rizik“

12. 1. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jak kvalitní je čtení pro finanční poradce? Nezávislou recenzi jsme nikde nenašli, proto jsme udělali vlastní.

Před Vánoci mě na jednom internetovém serveru upoutala reklama na „knížku pro poradce“ od (pro mě dobře známého autora)  Dušana Šídla. Nezávislé recenze nebylo nikde možné najít. Řekl jsem si (i přesto, že se asi nedočtu něco nového), že si tuto knihu na Vánoce věnuji.

První dojem z ní byl špatný. Obálka se mi subjektivně nelíbí a na reklamy v knihách si těžko zvykám. Ale pro mě je nejdůležitější obsah a tak jsem se netrpělivě začetl do obsahu. 

Text knihy je srozumitelný, i když hutný a opravdu je cítit, že cílovou skupinou jsou poradci. Chce se mi říct: bohužel, protože znalosti v knize by měl víceméně znát každý klient. Každá kapitolka je uvozena citátem, který trochu odlehčuje věcný text. Dále následují systematicky členěné odstavce. Na konci každé kapitoly jsou „praktické závěry“ shrnující nejdůležitější fakta, ale také doporučení autora.

V úvodních čtyřech kapitolkách popisuje, co to vlastně je životní pojištění, jeho historii, propojení se strachem a předkládá některé obecné pokyny jak a co pojišťovat. K tématu se znovu vrací v závěru, kde pokyny zpřesňuje s přihlédnutím k realitě prodeje pojistek, likvidací pojistných událostí a odhalování pojistných podvodů.

Zbývající část knihy se zabývá jednotlivými životními riziky a systematicky je popisuje: vývoj, pravděpodobnost rizika, na kolik se pojistit, státní alternativa. Dále je popsána nabídka pojišťoven: konstrukce a definice, výluky a omezení, pojistné sazby, produktová nabídka, smysl pojištění. A na závěr již zmíněné praktické závěry. Jsou probrány rizika úmrtí, invalidity, pracovní neschopnosti, závažných nemocí, úrazu, hospitalizace, dožití a ostatní rizika, pod kterými se skrývá ztráta zaměstnání, zdravotní výdaje a neočekávané výdaje.

Trochu mého osobního názoru

Jak už bylo řečeno, text je velmi hutný. Obzvláště tabulky a grafy jsou z mého pohledu místy nedostatečně popsány. Zdroj je vždy uveden. Ale v době internetu jsem si příliš zvykl na přesný, okamžitě ověřitelný odkaz, což zde není možné (např. Zdroj: MPSV).

Na jedné straně chápu snahu nedělat (anti)reklamu žádné pojišťovně, na druhé straně je škoda, že jsem se nedozvěděl, která má zmiňovaný typ produktu či podmínek.

Teď to horší. Záhy po přečtení první kapitoly jsme si všiml první očividné chyby, pak se zvýšenou pozorností jsem odhaloval další a další chyby:

  • strana 25 – pravděpodobnost, že člověk zemře mezi lety 20 a 50, je vyšší než mezi lety 20 a 60.
  • strana 26 – chyba v grafu, který není popsán, jen dvě křivky jsou popsány. Finanční rezervy dle grafu v čase klesají, dle textu i rozumu ale mají růst.
  • strana 34 – předpoklad 35 let pojištěné doby je dosti silný. Bohužel kniha se nezmiňuje, jak moc se liší důchod (pozůstalostní), pokud tato doba není splněna. Škoda, že to autor více nepopsal. U invalidního důchodu (strana 52) tento předpoklad není uveden a také není popsána tato závislost na výši penze.
  • strana 47 – v grafu je uveden věk 1 až 9 – vůbec se nedá poznat, co by který věk mohl znamenat. Věk 9 vypadá tak na důchodový věk.
  • strana 48 –  pravděpodobnost, že se člověk stane invalidním mezi lety 20 a 50, je vyšší než mezi lety 20 a 60.

Nedostatečně zdokumentovaný nesoulad

  • strana 28 – rozdíl ve splácení je 180 Kč, graf 5.4 tomu neodpovídá – pravděpodobně vytvořen pro nižší úroky – opět bez vysvětlení v textu.
  • strana 96 – v textu uvedeno alespoň 2/3 obecná invalidita, zbytek trvalých následků. V grafu popsán jiný případ: ¾ obecná invalidita, aniž by to bylo jakkoli komentováno.

Dále mi osobně vadí, že když už se autor věnuje i pojištění ztráty zaměstnání a zahrnuje ho jako pojištění životních rizik, tj. chápe životní riziko v širším významu, vůbec se nevěnuje pojištění občanské odpovědnosti.

Po přečtení knihy navíc začínající poradce může nabýt dojmu, že se věnuje všem rizikům ohrožující příjem rodiny, zvlášť po přečtení kapitoly 17 – hitparáda 17.

Na druhou stranu takhle bychom postupně přešli k dalším pojištění odpovědnosti (výkon povolání, povinné ručení, držení nemovitosti, domácí zvířata), k cestovnímu pojištění, pak k pojištění majetkovým (nemovitosti, domácnosti, havarijní pojištění) až k pojištění živnostníků, podnikatelů… Pak by kniha byla asi dvojnásobného rozsahu. Nicméně podle mého názoru alespoň zmínka o těchto pojištěních v knize být měla. Obzvláště cestovní pojištění (léčebné výlohy) a pojištění občanské odpovědnosti považuji za povinné pro každého (a jsou současně relativně levné).

skoleni_15_4

Myslíte si, že je finanční poradenství povoláním budoucnosti?

Celkově knihu hodnotím pozitivně. Vybraným druhům životních rizik se věnuje uceleně, systematicky, relativně stručně a přitom celkem i srozumitelně pro poradce, a to včetně státního systému pojištění (resp. daní). Další druhy pojištění by si zasluhovaly alespoň zmínku, nejlépe stvořit druhý díl této knihy.

Osobně bych uvítal větší pečlivost (nalezené chyby zbytečně výrazně snižují kvalitu a především věrohodnost knihy, některé fakt uvedená bez komentáře snižují „neprůstřelnost“ poradce u klienta), přímé odkazy na zdroje, nějaký způsob odkazů na konkrétní význačné produkty pojišťoven bez nároku na aktuálnost, a v neposlední řadě přibalení (nebo odkazování na ně) relevantních kalkulaček, popř. přibalení tabulek více orientačních příkladů by zdvojnásobil hodnotu knihy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je finančním poradcem firmy OK Klient a předseda zájmové skupiny SIG Peníze v Mense ČR.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).