Hlavní navigace

Rakouská ekonomika těží z geografické polohy země

17. 9. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Rakušané patří mezi nejbohatší Evropany. Výše průměrné mzdy je v Rakousku sice při srovnání se západní Evropou průměrná, v zemi je ale podstatně levněji, takže kupní síla průměrné mzdy je čtvrtá nejvyšší v Evropě. Zkrátka náš jižní soused patří mezi ekonomicky nejvýkonnější a navíc nejekologičtější země Evropské unie.

Nejvyšší průměrné příjmy jsou ve Vídni

V Rakousku jsou poměrně malé rozdíly ve výši průměrné mzdy mezi jednotlivými devíti spolkovými zeměmi. Nejvyšší průměrná mzda je ve dvou zemích – Vídeň a Dolní Rakousy, ale je jen o 10 % vyšší v porovnání s průměrem v celém zemi. V ostatních spolkových zemích je o něco nižší, ale rozdíly nejsou nějak výrazné. Nejnižší mzdy jsou v Tyrolsku a Korutanech (o 8 %). Průměrná čistá mzda v Rakousku činí za rok 18000 euro. Zdanění práce a celkové mzdové náklady zaměstnavatele jsou však vysoké (u průměrné mzdy 47 %, včetně odvodů zaměstnavatele).

Za práci přesčas je 50% zákonný přípatek a je povolen maximální počet 480 přesčasových hodin za rok. V Rakousku průměrnou a vyšší mzdu pobírají přibližně 42 % občanů. Současně však čtvrtina pracujících v Rakousku má mzdu 900 euro měsíčně a nižší, minimální mzda není zákonem stanovena.

Ve většině případů se nižší mzdy týkají žen. Každá třetí Rakušanka totiž pracuje na zkrácený úvazek. Celkem v Rakousku na částečný pracovní úvazek pracuje více než 22 % lidí. K zájmu o práci za nižší mzdu přispívá skutečnost, že v Rakousku jsou nižší příjmové skupiny zvýhodněny nižší daňovou sazbou. Deset procent Rakušanů pobírá měsíční mzdu vyšší než 4000 euro.

Domácí ekonomice se dlouhodobě daří

Rakousko patří mezi ekonomicky nejvýkonnější země Evropské unie. Rozhodující podíl v národním hospodářství má sektor služeb, ale ani výrobní průmysl nestojí v pozadí. Rakousko má i přes rostoucí trend i nadále jednu z nejnižší nezaměstnaností v EU. Za uplynulý rok činila 5,1 %. Míra inflace za posledních 6 let nepřekročila hodnotu 2,5 %. Cestovní ruch je pro zemi nesmírně finančně důležitý a je nejvýznamnějším exportním odvětvím. Nejrespektova­nějšími domácími společnostmi jsou Voest-Alpine, OMV, Red Bull, Va Tech, Telecom Austria.

Ve většině podnikatelských aktivit je dovoleno 100% zahraniční vlastnictví, avšak v Rakousku nejsou tak výrazné investiční pobídky jako v jiných státech Evropské unie. Rozhodování o investicích však pozitivně ovlivňují další faktory, mezi něž patří zejména stabilní prostředí, relativně vysoká právní jistota, dobrá infrastruktura, výhody v logistice a bankovnictví, po založení firmy automatické členství v hospodářské komoře s možností využívat jejích služeb, kvalifikovaná pracovní síla a v neposlední řadě výhodná geografická poloha. Není proto divu, že mnohé zahraniční i mezinárodní firmy mají své sídlo ve Vídni a odsud zpracovávají trhy střední a východní Evropy. Zahraničním investorům pomáhá při vstupu na rakouský trh státní agentura pro podnikání ABA.

Ekologie především…

Přes 70 % elektrické energie dodávají vodní elektrárny, což je nejvíce ze všech členských zemí Evropské unie. Postoj Rakouska k jaderné energii je v Česku dobře známý. Rakousko je jednou z dvanácti členských zemí Evropské unie, kde není jaderná elektrárna. Výroba energie ve vodních elektrárnách se vyznačuje velkou nevyvážeností v průběhu roku – přebytek je na jaře a v létě, nedostatek především v zimním období. Tyto rozdíly jsou vyrovnávány letním vývozem a zimním dovozem elektřiny. Rakousko je země s vysokými ekologickými standardy, proto jsou v kurzu obnovitelné zdroje – vodní síla, větrná a sluneční energie, zpracování biomasy a dřevěného odpadu.

Zaměstnavatel i stát se o nemocného dobře postarají

Při nemoci zaměstnavatel platí zaměstnanci mzdu ve výši 100 % po dobu 6 – 12 týdnů (dle délky zaměstnání). Poté vyplácí 50 % mzdy po dobu 4 týdnů, během nichž má zaměstnanec nárok rovněž na nemocenskou v poloviční výši (tj. 25 %), celkem tedy dostává 75 % příjmu. Při delší nemoci dostává zaměstnanec již pouze nemocenské dávky od příslušné sociální instituce. Výše nemocenské vyplácené příslušnou sociální institucí činí 50 % průměrné mzdy občana za uplynulých 12 měsíců. Nejvýše však 3270 euro měsíčně. Nemocenská je poskytována maximálně po dobu jednoho roku, potom již má nemocný nárok na invalidní důchod.

Přídavky na děti rodiče pobírají do 19 let věku dítěte, v případě jeho studia na vysoké škole do 26 let. A to na 1 dítě 106 euro, na 2 děti 118 euro a na 3 děti 131 euro. Porodné není v zemi zavedeno.

Výše dávky životního minima se liší dle jednotlivých spolkových zemí. Životní minimum pro dospělého člověka je od 414 do 532 euro měsíčně, pro manžele 606 až 789 euro měsíčně, pro rodinu s jedním dítětem 854 až 1068 euro měsíčně, pro rodinu s dvěma dětmi 1090 až 1341 euro měsíčně a pro rodinu se třemi dětmi 1358 až 1646 euro měsíčně.

Nárok na podporu v nezaměstnanosti má občan, který během uplynulých dvou let minimálně po dobu jednoho roku řádně odváděl sociální pojištění. Výše podpory v nezaměstnanosti činí 55 % denního průměrného příjmu za uplynulý rok (včetně 13. a 14. platu), maximálně z měsíčního příjmu 3 360 euro. Rodiny s dětmi mají podporu zvýšenou o 0,97 euro na den. Nárok na podporu v nezaměstnanosti závisí na věku a délce pojištění člověka, pohybuje se od 20 do 52 týdnů.

skoleni_15_4

Prameny:

The Worldbank – Doing Business 2007
OECD FACTBOOK 2007
Centrall Inteligence Agency – The World Factbook 2007
Sozial Kompass Europa, Herausgeber: Bundesministerium fur Gesundheit und soziale Sicherung – Bundesrepublik Deutschland
The Federation of European Employers

Chtěli byste pracovat v Rakousku za uvedené průměrné mzdy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).