Hlavní navigace

Prototyp stavebního spoření vznikl před více jak 200 lety

9. 3. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Myšlenka na založení stavebních spořitelen se zrodila již v 18. století. Stavební spoření má dnes přitom prakticky každá česká rodina, počet aktivních smluv však stále klesá.

Před 15 lety se narodil finanční server Měšec.cz. Navazující články vás provedou krátkou historií, co se během těchto let v České republice změnilo z pohledu našich peněženek. Máme pro vás několik příběhů, ve kterých se ohlédneme nejen za historií, ale podíváme se i na to, co nás čeká.

Partnerem seriálu je ANO spořitelní družstvo.

Spoření je činnost, která existuje v lidské společnosti odedávna. Člověk spoří, pokud odkládá spotřebu a část svých příjmů neutratí. Pokud člověk uchovává své úspory doma, v kasičce nebo ve slamníku, jsou tyto prostředky vyňaty z oběhu a představují vlastně bezúročnou půjčku státu (České národní bance).

Pro většinu lidí je stále top tématem bydlení. Pro Čechy je obydlí až tak důležité, že v domácnostech bývá nejčastější příčinou nedorozumění a hádek. Téma bydlení dokonce předstihlo i takové favority, jako jsou děti, koníčky, automobil, cestování, zabezpečení rodičů aj. Proto nás také dnes a denně oslovují prostřednictvím mediální reklamy peněžní ústavy nabízející mimo svých jiných „produktů“ také stavební spoření.

Stavební spoření potřebuje vklady i úvěry

Při zjednodušeném vyjádření obsahu nabízených služeb můžeme obecně konstatovat, že ve stavební spořitelně dostávají její klienti z postupně uložených peněz úroky, které se k jejich vkladům připisují, zatímco ti, kteří si chtějí koupit nebo postavit nějakou nemovitost, si je tady mohou půjčit, a poté dlouhodobě splácet včetně připočteného úroku jako dluhu. Do toho vstupují různá zvýhodnění (státní příspěvky aj.) i omezení (hypotéky).

V České republice je stavební spoření díky svým parametrům stále jedním z nejoblíbenějších způsobů šetření a má jej prakticky každá rodina. Na český trh bylo stavební spoření zavedeno přijetím zákona č. 96/1993 Sb. o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření. Již v roce 2011 Evropské sdružení stavebních spořitelen zjistilo, že stavební spoření v ČR je třetí největší v Evropě, jen těsně za Německem a Rakouskem.

Počet smluv stavebního spoření.
Autor: Asociace českých stavebních spořitelen

Počet smluv stavebního spoření.

Za rok 2015 bylo podle údajů stavebních spořitelen poskytnutých Ministerstvu financí uzavřeno 373 000 nových smluv o stavebním spoření s celkovou hodnotou cílové částky 138,4 miliardy korun.

Průměrná cílová částka u smluv, které uzavřely fyzické osoby, dosáhla výše 371 000 Kč. V porovnání s údaji za rok 2014, kdy počet nově uzavřených smluv dosáhl počtu 481 tis. a průměrná cílová částka u smluv, které uzavřely fyzické osoby, dosáhla výše 336 000 Kč, bylo v roce 2015 uzavřeno o 108 000 smluv méně (-22,5 %) při současném nárůstu průměrné cílové částky o 35 000 Kč (+10,5 %).

V době publikace článku na našem finančním trhu působí pět stavebních spořitelen:

  1. Českomoravská stavební spořitelna
  2. Stavební spořitelna České spořitelny
  3. Raiffeisen stavební spořitelna
  4. Modrá pyramida stavební spořitelna
  5. Wüstenrot-stavební spořitelna.

Mladým lidem se zdá, že peníze jsou to nejdůležitější na světě. Když zestárnou, vědí to už najisto. 
(Oscar Wilde)

Myšlenka z 18. století z Anglie

Stavební spoření prošlo do dnešní podoby dlouhým vývojem a má zajímavou a poučnou historii. Základní myšlenka na založení stavebních spořitelen vznikla již v 18. století v Anglii z často již tehdy neúspěšné snahy zařídit si samostatně vlastní střechu nad hlavou. Úplně první – jakýsi prototyp – byla v roce 1778 představena veřejnosti Richardem Ketleyem stavební spořitelna v Birminghamu. S největší pravděpodobností však zde existovala již dva až tři roky před tímto datem.

V době průmyslové revoluce vyrostlo toto město ve významné průmyslové středisko a nové továrny potřebovaly stále další a další pracovní síly. Spojilo se zde více lidí, kteří si chtěli postavit svůj dům, a začali spořit společně. V té době členové stavební spořitelny nazvané anglicky Building Society již nastřádali dost finančních prostředků, aby si postupně mohl každý z nich pořídit vlastní dům. Tajné hlasování rozhodlo, kdo bude ten první šťastlivec. To se opakovalo tak dlouho, až byly uspokojeny potřeby všech střadatelů. Poté byla spořitelna rozpuštěna.

Statistika stavebního spoření.
Autor: Ministerstvo financí České republiky, Asociace českých stavebních spořitelen

Statistika stavebního spoření.

Německá a rakouská tradice

Mnohaletou historii má stavební spoření také v sousedním Německu a Rakousku. V Německém císařství založil první stavební spořitelnu pastor von Bondeschwigh roku 1885 v rozvíjejícím se průmyslovém a obchodním městě na úpatí Teutonského lesa Bielefeldu a nesla název Stavební spořitelna pro každého.

Opravdový rozkvět stavebního spoření Německo zažilo až během období rekonstrukce po ukončení první světové války v letech 1924 až 1929. O rozvoj tohoto druhu spoření se tehdy zasloužil především Georg Krop, zakladatel tzv. „Společenství přátel“. Již tři roky po založení z něj byly přiděleny první peníze na bytovou výstavbu – zprvu systémem založeným na losování, koncem třicátých let zavedením tzv. hodnotícího čísla (bodového hodnocení, jehož kritéria si každá spořitelna určovala sama). Bohužel, podobně jako ve všem ostatním, uplatňoval se také zde mocenský vliv nacistického státního aparátu.

skoleni_15_4

Avšak před 170 lety pojal v roce 1846 sekretář americké pojišťovací společnosti Western Life Assurance and Annuity Society jménem Arthur Strachey plán na založení vlastně první stálé stavební spořitelny, do níž mohl kdokoliv investovat peníze a kdokoliv si je odtud vypůjčit. Spořitelna měla být prakticky pro všechny, a tudíž nebylo zapotřebí ji uzavřít, až by si určitý počet jejích členů pořídil nemovitosti. Výsledkem jeho záměru bylo na dva tisíce stálých stavebních spořitelen, založených během následujících desetiletí 19. století. Několik z nich dodnes ve Spojených státech existuje a patří k těm největším.

Teprve až v první polovině devadesátých let minulého století se stavební spoření začalo rozvíjet v zemích střední a východní Evropy po rozpadu sovětského bloku, zejména v České republice, na Slovensku a v Maďarsku. Dnes zaujímají stavební spořitelny pevnou pozici také v Chorvatsku a Rumunsku a pomalu začínají získávat na oblibě v Číně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).