Hlavní navigace

Proč nezaplatíte kartou v oblíbeném obchodě?

6. 6. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zejména v menších obchodech nám obchodníci neumožňují uhradit nákup platební kartou. Přitom placení kartou je rychlé, pohodlné a bezpečné přinejmenším stejně jako hotovost. Proč tedy obchodníci odmítají přijímání platebních karet?

Přijímání platebních karet se stalo během několika málo let běžnou záležitostí, která proniká i do menších obcí. Velké obchody (až na výjimky – např. Kaufland) přijímají platební karty často všech karetních společností, které v České republice působí (snad až na karty Český svaz mariáše a Českou asociaci bridge), a postupem času se k nim přidávají i menší obchůdky.

Jsou však oblasti, kam platební karty pronikají jen velmi pomalu. Krásným příkladem jsou obchody s potravinami. Proč tomu tak je?

Platby kartou u obchodníků jsou zdarma. Veškeré náklady na provedení úhrady (převod peněz, ověření transakce apod.) by tedy měly padnout na banku. Ovšem banka není dobročinná organizace, a tak hledá, kdo další má z transakce prospěch – klient (ten je z podílu na nákladech vyloučen) a obchodník.

Podle údajů zaslaných Komerční bankou přinese možnost přijímat platební karty obchodníkovi ve větších městech nárůst obratu až o 60 %, v menších až o 40 %. Tak proč ho nenechat platit.

Kolik obchodník za platbu kartou zaplatí?
Zdánlivě jednoduchá otázka skrývá složitou a těžko dostupnou odpověď. Zatímco u ostatních bankovních produktů jsou ceny známé a zveřejněné v cenících a sazebnících, u úrokových měr úvěrů je vždy uvedena alespoň ta minimální pro nejvíce bonitní klienty, poplatky obchodníka při platbě kartou většina bank útlocitně tají.

Například Česká spořitelna na dotaz o cenách pro obchodníky uvedla: „[…] Podmínky, na něž se ptáte, jsou obsahem smluv s našimi obchodními partnery a jako takové jsou dvoustrannou záležitostí banky a obchodníka. […]“ Nabyl jsem dojmu, že se možná dočkáme utajení i sazebníku běžných účtů, neboť ty jsou také součástí smluv mezi bankou a obchodními partnery.

Cen jsem se nedočkal ani od HVB Czech Republic, která uvádí: „[…] Odpovědi na další dva Vaše dotazy (dotazy o cenách – pozn. autora) nebudeme po konzultaci s odborníky z Kartového centra uvádět. […]“.

Odpověď neuvedla také ČSOB.

Výše ceny za transakci je odvozena od oboru podnikání, velikosti obratu a místa působení na základě jednání klienta s bankou. Uvádí se a platí v procentech z inkasované částky.

Union banka nabízí svým klientům terminály zdarma, není-li žadatel jejím klientem, zaplatí poplatek 7321 Kč. Dále platí všichni svorně 250 Kč měsíčně za zajištění servisu terminálů. Za transakci zaplatí maximálně 5 % (u prodejen potravin, supermarketů, benzínových čerpadel apod.), ale u dvou obchodníků se stejným zbožím se může výrazně lišit.

Komerční banka dává imprintery i on-line terminály zdarma včetně údržby. Průměrně obchodník zaplatí 2,5 – 3,5 % z objemu transakce, což ovšem není příliš vypovídající číslo.

Z dotázaných bank acquiring (přijímání platebních karet) nenabízí GE Capital Bank, ABN Amro, Raiffeisenbank a Živnostenská banka.

skoleni_15_4

Jste-li obchodníkem a máte-li zájem přijímat platební karty, obraťte se na některou z bank, která službu nabízí. Jedině tam se dozvíte, na kolik vás přijde. Nevzdávejte se po jedné bance, neboť ceny jsou určovány individuálně a mohou se ústav od ústavu lišit.

Pokud vám vadí, že váš oblíbený obchůdek karty nepřijímá, doporučte jeho majiteli návštěvu banky.

Přijímáte platební karty?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).