Hlavní navigace

Přídavky na děti: 50 Kč navíc, ale jen na pár měsíců

9. 10. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Rodičům, kteří mají nárok na přídavek na dítě, se příspěvek letos mírně zvýší. Ne však na dlouho. Jak a do kdy si o dávku zažádat a jak spočítat, zda na ni máte nárok? Co je třeba doložit a jaké změny můžeme čekat od počátku příštího roku?

Přídavek na dítě poslední dobou provází četné změny. Jednou z nejčerstvějších je jeho zvýšení, o kterém rozhodla Poslanecká sněmovna přijetím zákona o podpoře hospodářského růstu a sociální stability. Opatření bylo zavedeno se zpětnou platností od 1. července letošního roku a od tohoto měsíce tedy měsíční výše dávky vzrostla o 50 Kč.

Rodina si mírně přilepší, ale jen na půl roku

Kromě zvýšení měsíční vyplácené dávky také k 1. červenci vzrostla hranice příjmu rozhodná pro nárok na přídavek na dítě z 2,4násobku částky životního minima na 2,5násobek. Ti, kteří už přídavek pobírají, o jeho zvýšení nemusí nijak žádat. Změna proběhne automaticky a nevyplacené navýšení zpětně zvýšených dávek jim bude vráceno s dalšími přídavky. Lidé, kterým nárok na dávku teprve vznikne, musí o přídavek požádat prostřednictvím formuláře, který je možné stáhnout například z portálu Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Je ale nutné tak učinit do konce října, protože o dávku je možné žádat nejdéle tři měsíce zpětně.

Vyšší přídavek budou rodiny pobírat jen do konce roku. Původně mělo toto přechodné opatření, mající za cíl zmírnit dopady finanční krize, platit až do konce roku 2010. Návrh úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty ale počítá s jeho předčasným ukončením k poslednímu dni letošního roku. Čtěte více: Dopady Janotova balíčku: zchudneme v roce 2010?

Jak o přídavek žádat

Přídavek na dítě je poskytován nezaopatřeným dětem ve věku do 26 let. Pro jeho přiznání je proto z titulu nezaopatřenosti nutné během září za každý školní rok dodat na úřad potvrzení o studiu. K žádosti je také nutné přiložit doklad o ročních příjmech rodičů za rozhodné období. Pro letošek je tedy potřeba dodat potvrzení o příjmech za rok 2008.

V případě, že jsou rodiče rozvedení, dokládají se příjmy toho rodiče, se kterým dítě žije ve společné domácnosti. Pak je ale nutné do žádosti uvést i výši alimentů. O přídavek může žádat vždy jen jeden z rodičů. V případě, že dítě dosáhlo plnoletosti, je oprávněno si o tuto dávku požádat samo.

Výše přídavku na dítě

Výše přídavku se liší podle věku dítěte. V tabulce uvádíme měsíční dávku, která platí nyní a pro porovnání i velikost přídavku od počátku roku 2010:

Srovnání aktuální výše přídavku na dítě s dávkou platnou od 1.1.2010
Přídavek na nezaopatřené dítě ve věku platnost od 1.7.2009 – 31.12.2009 platnost od 1.1.2010
do 6 let 550 Kč 500 Kč
od 6 do 15 let 660 Kč 610 Kč
od 15 do 26 let 750 Kč 700 Kč

Zdroj: MPSV

Pokud se v péči o dítě rodiče střídají, vychází posuzování matky nebo otce spolu s nezaopatřeným dítětem z dohody obou rodičů. Podle zákona o státní sociální podpoře tuto dohodu mohou oba měnit pouze k prvnímu dni kalendářního čtvrtletí. To znamená, že přídavek může být střídavě vyplácen oběma rodičům v minimálním intervalu tří měsíců. Podobné téma: Kolik stojí mít doma školáka? 

Spočítejte si, zda máte na přídavky nárok

Chcete-li zjistit, jestli máte na přídavek na dítě nárok, je nutné:

  • spočítat životní minimum vaší rodiny,
  • spočítat příjmy všech členů domácnosti. Pokud jsou rodiče rozvedení a nežijí spolu, je nutné započítat alespoň jejich placené alimenty.
  • výsledné příjmy porovnat se životním minimem vaší rodiny.
Spočítejte si pohodlně životní minimum vaší rodiny v kalkulačce serveru Měšec.cz

Pokud jsou příjmy rodiny vyšší než 2,5násobek životního minima, nárok na dávku vám nevzniká. V opačném případě si o dávku zažádejte. Neměli byste ale zbytečně otálet. Nárok na výplatu přídavku na děti totiž zaniká uplynutím tří měsíců ode dne, za který dávka náleží. Podobné téma: Lze exekuovat sociální dávky a věci na ubytovně?

Příklad hranice rozhodného příjmu vycházející ze životního minima rodiny:

dan_z_prijmu

Hranice rozhodného příjmu
Úplná rodina (oba rodiče) s počtem nezaopatřených dětí Životní minimum rodiny Hranice rozhodného příjmu v Kč měsíčně pro nárok na přídavek na dítě (2,5násobek)
jedno: do 6 let 7 080 Kč 17 700 Kč
dvě: 5 a 8 let 9 040 Kč 22 600 Kč
tři: 5, 8 a 12 let 11 000 Kč 27 500 Kč
čtyři: 5, 8, 12 a 16 let 13 250 Kč 33 125 Kč

Zdroj: MPSV

Kolik bude stát rošáda s přídavky jen na poštovném?

Poslední změna, která přídavky na děti provází, má za úkol jejich opětovným snížením pomoci zmenšit deficit státního rozpočtu. Pokud budeme uvažovat, že o každé změně výše přídavků informuje MPSV dotčenou rodinu dopisem, stojí tato kumulace změn státní rozpočet zajímavou částku. Podle údajů ministerstva se v letošním roce měsíčně vyplácí průměrně zhruba 653 200 přídavků na děti. Pokud stát každé takové rodině oznámí nejprve zvýšení přídavků o 50 Kč měsíčně a počátkem roku 2010 bude rodiny informovat o snížení dávky o 50 Kč, zaplatí za poštovné okolo 6 205 400 Kč (326 600×9,50 m­nožstevní sleva poštovného x 2, do kalkulace se nezapočítala cena tisku, papír a jiné náklady. Vycházíme z průměru 2 dětí na 1 rodinu s dětskými přídavky.)

Dostáváte dětské přídavky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).