Hlavní navigace

Předdůchody: Terno pro vyvolené?

10. 7. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Předdůchod nabízí možnost, jak odejít do penze až o pět let dříve, nepřijít o část důchodu a neplatit zdravotní pojištění. Chcete ho? Začněte šetřit.

Od příštího roku by měla začít platit možnost odejít do tzv. předdůchodu. Na první pohled se jedná o přitažlivé řešení otázky, jak odejít do důchodu dříve bez toho, aniž by se vám snížila vyplácená penze. Nebude ho ale moci využít každý. Čtěte také: Jak odejít do penze s nekráceným důchodem?

Co je to předdůchod?

Předdůchod by měl pomoci například lidem, kteří ještě nedosáhli potřebného věku pro odchod do penze, ale kvůli vysokému věku už mají jen malou šanci na uplatnění na pracovním trhu. 

Se všemi výhodami ho mohou ho využít ti, kteří budou mít ve třetím pilíři důchodového systému našetřenou potřebnou sumu. 

Bez jistých výhod je pak institut předdůchodu určen všem (tedy i těm, kteří nemají naspořenou dostatečnou sumu), kterým zbývá pět a méně let do dosažení důchodového věku.  Využití předdůchodu není podmíněno určitým počtem odpracovaných let. 

Sexy fasáda

Nastavení předdůchodů se zdá být na první pohled přitažlivé. Jen si představte: do penze bude možné odejít až o pět let dříve před dosažením důchodového věku. V případě, že se tak ocitnete v obtížné situaci kvůli ztrátě zaměstnání nebo zhoršené fyzické kondici, můžete poměrně elegantně vyřešit své starosti právě předdůchodem. 

Doba trvání předdůchodu až do dosažení důchodového věku se přitom bude pro účely výpočtu osobního vyměřovacího základu v systému důchodového pojištění považovat za tzv. vyloučenou dobu. 

Česky řečeno se tímto krokem zamezí tomu, aby se vám snížila vyplácená penze při dosažení důchodového věku za to, že jste během trvání předdůchodu nebyli účastni důchodového pojištění. V tom se předdůchod podstatně liší od předčasného důchodu, kdy můžete odejít do penze až o tři roky před dosažením důchodového věku, ale dávka se vám trvale pokrátí podle délky předčasnosti. 

O pravidlech krácení předčasných důchodů si můžete přečíst v článku Malá důchodová reforma nekončí. Jaké změny vás čekají od nového roku?

Další sexy vlastností předdůchodů je to, že během jeho trvání budete považováni z pohledu zdravotního pojištění za státní pojištěnce a nebudete tak muset platit pojistné. Bude ho za vás hradit stát.

Podmínkou je našetřený balík

Pokud si říkáte, že výše zmíněné výhody nebudou jen tak, máte pravdu. Abyste mohli institut předdůchodu využít, musíte mít v třetím pilíři důchodového systému našetřenou pěknou hromádku.
Měsíčně vyplácená dávka předdůchodu (z vašich úspor) musí totiž dosahovat nejméně 30 % průměrné mzdy.

Pokud budeme uvažovat současnou průměrnou mzdu, která nyní odpovídá částce 24 526 Kč, museli byste si našetřit tolik, aby vám bylo možné z úspor měsíčně vyplácet částku 7358 Kč.

Za pět let to tedy dělá krásných 441 468 Kč. Pokud budeme uvažovat, že byste pobírali předdůchod jen po tři roky, což je nejkratší možná doba, budou muset vaše úspory ještě před tím, než o předdůchod požádáte, dosáhnout 264 881 Kč. 

Nyní jste navíc spočítali pouze sumu vyplacenou formou předdůchodu (formou předdůchodu můžete vyčerpat všechny své úspory ve třetím pilíři). Většinou si ale na penzi spoříme pro přilepšení ke starobnímu důchodu. Našetřená částka ve třetím pilíři by tak měla být ještě vyšší. 

Důležité je zmínit také to, že předdůchod bude vyplácen pouze z účastnických fondů, které vzniknou k 1. lednu 2013. Pokud tedy máte penzijní připojištění a budete chtít zachovat původní pravidla jeho fungování a setrvat v transformovaném fondu, je pro vás možnost předdůchodu zapovězena. Prostředky tak bude nutné do účastnického fondu převést nebo je sem vložit jednorázově. Čtěte více: Na změnu penzijního fondu máte posledních 14 dní. Jaký fond zvolit?  

Další podmínkou, kterou musíte pro využití předdůchodu splnit, je neklesající výše splátek a vyplácení dávky měsíčně bez možnosti výplatu přerušit či pozastavit. Důvodová zpráva také uvádí, že výplata dávek musí být rozvržena tak, aby skončila nejdříve tři roky před dosažením věku potřebného pro vznik nároku na starobní důchod. 

Pokud tyto podmínky nesplníte, můžete předdůchod využít, ale toto období se nebude považovat za vyloučenou dobu (pokrátí se vám starobní důchod) a z pohledu zdravotního pojištění nebudete považováni za státní pojištěnce. 

Pomoci může zaměstnavatel

Prostředky, ze kterých bude předdůchod vyplácen, zahrnují vaše úložky v účastnickém fondu, státní příspěvky, příspěvky od zaměstnavatele a zhodnocení všech těchto prostředků.
Z uvedeného vyplývá, že lépe na předdůchod dosáhnou ti, kterým na penzijní připojištění přispívá jejich zaměstnavatel. 

dan_z_prijmu

Vláda se snaží toto přispívání dále podpořit tak, že se zavedením předdůchodů by se měl také zvýšit limit daňového osvobození za uhrazené příspěvky zaměstnancům. Od roku 2013 by tak měl být od daně z příjmu osvobozen příspěvek 30 000 Kč ročně místo současných 24 000 Kč za rok. 

Míří pomoc správným směrem?

Předdůchod měl být původně určen například pro ty, kteří kvůli fyzicky náročné profesi nevydrží být práceschopní až do důchodového věku. Nyní bude přístupný všem, pokud na to ale budou mít. Těch, kteří pracují tvrdě (a často za to pobírají nízkou mzdu, což podstatně omezuje možnost tvorby významnějších úspor) v profesích s vysokou fyzickou náročností, se to ale asi týkat nebude.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).