Hlavní navigace

Práce odhadce nemovitostí? Volný čas a až 50 000 Kč měsíčně

22. 5. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Odhadce nemovitostí se může zdát jako práce snů, která přinese nadprůměrné výdělky. Tak jednoduché to ale nebude.

Objem úvěrů u komerčních bank roste s tím, že zájem táhnou především hypoteční úvěry. Důvodem jsou hlavně jejich velmi nízké úrokové sazby, kdy se byty ukazují jako skvělá investice. Nejenže majitelé nemovitostí můžou vygenerovat slušný výnos z pronájmu, který může přesáhnout 5procentní hranici, zároveň také cena nemovitostí v čase také poroste. Není tedy divu, že při současných úrokových sazbách nemovitostní trh oživuje, počet uzavřených realitních obchodů narůstá.

Z tohoto trendu nemusíte těžit jen jako majitelé nemovitostí. Pokud chcete pracovat v oblasti realit, dráha realitního makléře vás však neláká a chcete raději dělat nějakou odbornější práci, pak vhodným řešením pro vás může být stát se (cenovým) odhadcem nemovitostí.

Co když odhad neodpovídá kupní ceně?

Často lidé narazí na problém, že při koupi nemovitosti uskuteční odhadce odhad, ve kterém je odhadní cena výrazně nižší než cena kupní. Znamená to, že banka vám v případě nedostatečných příjmů peníze nepůjčí, neboť LTV přesáhlo určitou hranici (například 85 %).

Co v takovém případě dělat, když nesouhlasíte s provedeným odhadem a domníváte se, že kupní cena odpovídá tržní ceně nemovitosti? Podle Jana Paška, garanta oboru Oceňování majetku na škole Bankovní institut, je možností kontaktovat banku s tím, že s odhadem nesouhlasíte a přejete si, aby byl uskutečněn odhad ze strany jiného odhadce od banky. Musíte ale počítat s tím, že ho také zaplatíte.

Pokud banka odmítne, pak další možností je udělat si vlastní odhad od nezávislého odhadce, je však vysoká pravděpodobnost, že ho banka nevezme v potaz a finanční prostředky tak přijdou vniveč. Tuto možnost tak pečlivě zvažte.

Banky pro poskytování úvěrů vyžadují ocenění nemovitostí zásadně od certifikovaných odhadců, kteří jsou zárukou vysoké odborné kvalifikace, nezbytné pro objektivní stanovení hodnoty úvěrovaných nemovitost, říká Pašek a dodává: V současné době odhadujeme, že ceny realit v roce 2015 porostou podobně jako loni, v případě rezidenčních nemovitostí v průměru okolo 4 %. Roste totiž ekonomická aktivita v ČR i celém regionu, zlepšuje se situace na trhu práce, dochází k dalšímu poklesu úrokových sazeb úvěrů na bydlení a lidé vnímají nemovitosti jako bezpečné investice. To jsou všechno indikátory předpokládaného souvislého nárůstu poptávky po nemovitostech pro bydlení i pozemcích, na který bude realitní trh reagovat růstem jejich cen. Čím atraktivnější lokalita, tím bude nárůst vyšší, a naopak.

Svobodné povolání?

Povolání má totiž řadu výhod, jednou z těch hlavních je flexibilita. Tato práce se tak hodí například pro maminky na mateřské dovolené, které kvůli svým mateřským povinnostem nemůžou pravidelně docházet do práce. Čas si totiž většinou organizujete sami – s bankou či majitelem dané nemovitosti si můžete domluvit, že nemovitost navštívíte podle časových možností obou stran. Odhad je poté zadávání různých dat do počítače, je tedy možné ho dělat z domova.

Zároveň, pokud se vám podaří být jmenován soudem nebo Ministrem financí jako soudní znalec, můžou na vás také čekat zajímavé zakázky. Znalců na odhad nemovitostí může být více, velkým kladem je například, pokud se vyznáte například ve stavebních materiálech či technologiích a nákladech dané stavby. Soudy například často řeší situaci, kdy stavební firma neprovedla kvalitně stavební práce, a jelikož soudce nerozumí daným technologickým postupům, vyžádá si na dané téma znalecký posudek.

Co když se znalecké posudky velmi liší?

Ještě se na chvíli vraťme ke znaleckým posudkům. Ač by se to stávat nemělo, znalecké posudky se často můžou lišit s tím, že rozdíly v cenách můžou dosáhnout i několik desítek procent. Jako příklad si můžeme uvést obecní byt (údajně luxusní 4+kk) na pražském Žižkově, na který si tehdejší místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický nechal vypracovat tři znalecké posudky. Nejnižší znalecký posudek odhadl cenu nemovitosti na 2,5 mil. Kč, zatímco ten nejvyšší na 4,3 mil. Kč. Nakonec nemovitost Stropnický prodal za cenu přibližně 2 mil. Kč.

Požádali jsme Stropnického o zaslání znaleckého posudku, který nemovitost ocenil na 2,5 mil., a odpověď na otázku, z jakého důvodu byla nemovitost prodána za cenu 2 mil. Kč. Stropnický reagoval pouze takto: A kam to má být vyjádření? Pro které noviny? Všechno v té věci je již popsáno, pane, uvedl. Odkázal nás na svůj článek, kde se k tomu vyjadřuje. 

Podle Paška může být špatný znalecký posudek trestním činem. Přitom často stačí opustit svět nejrůznějších tabulek a podívat se na největších nemovitostních serverech, za kolik se prodávají nemovitosti v dané lokalitě, a informovat se také u realitních kanceláří, které se specializují či mají pobočku v dané lokalitě, jaká je reálná prodejní cena dané nemovitosti.

Vzdělání nestačí, důležitá je praxe

Jak se stanete odhadcem nemovitostí? Jen se vzděláním si nevystačíte, potřebujete praxi. V minulosti chtěly banky 5letou zkušenost, nyní už požaduji praxi jen 3 roky, uvádí Pašek. Nejdříve je nutné tedy získávat zkušenosti jako asistent odhadce. Pokud si chcete zvýšit šanci, že pro vámi vybranou banku budete pracovat jako odhadce, informujte se u ní, co je přesně potřeba. Pokud potřebujete praxi, zjistěte si, jaká praxe je relevantní, zdali se budou skládat nějaké zkoušky apod. Informujte se také o tom, zdali některý z jejich odhadců nepotřebuje asistenta.

dan_z_prijmu

Podle Paška si může asistent odhadce vydělat přibližně částku 20 – 30 tisíc Kč. Jedná se o práci méně zodpovědnou, na druhé straně tato práce asistenta může být nejnáročnější, neboť veškerou nezáživnou tvorbu tabulek může odhadce nechat na vás. Bude to však každopádně velmi dobrá praxe. Po třech letech už byste měli mít dostatek zkušenosti k tomu, abyste zvládli dělat relevantní a velice odborné odhady sám. Specifika lokality či dané nemovitosti by vás neměly překvapit.

Jako odhadce na „plný úvazek“ si poté podle Paška můžete vydělat přibližně 50 – 60 tisíc korun měsíčně. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi svobodnou a flexibilní práci, je to velmi dobré ohodnocení. Zvláště v současné době nemovitostního boomu, kdy odhadci často nestíhají, s čímž měl zkušenost také náš čtenář a bývalý zájemce o hypoteční úvěr Patrik Marek: Odhadci trvalo tři týdny, než přišel do bytu. Prý měl moc práce, uvedl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).